Manisa’da yetişiyor, erken hasadı üreticinin derdi oluyor! Bu yöntemi uygulayan daha çok kazanıyor

Manisa’da yetişiyor, erken hasadı üreticinin derdi oluyor! Bu yöntemi uygulayan daha çok kazanıyor

Yalnızca Manisa'nın bildiği şifa kaynağı bu yıl erken hasat ediliyor. Manisa Bağcılık ve Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, üreticinin en az hasarla çıkabileceği yolları tek tek açıkladı. Hafızayı güçlendiriyor, kan yapıyor. Toplanan ürünler sergi üstünde kurutuluyor.

Manisa'da yetiştirilen ve ünü dünyayı aşan Sultani üzümü başkentinde rekolte kaybı görünüyor. Önceki yıllara oranla rekoltenin düştüğü belirtilirken üzümün doğuşundan kaynaklanan bu detayın dikkatsiz kuruma yöntemleri ile birlikte daha da düşük olduğunu belirten Manisa Bağcılık ve Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, kuru üzüm üreticilerinin yılı en az kayıpla sonlandıracağı önemini tavsiyelerde bulundu. Hasat sürecinin 10 gün öne çekildiğini belirten Ünal, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayı işaret ederek rekoltenin geçtiğimiz yıla oranla iyi olduğunu söyledi. Ünal, kalitede sıkıntı yaşamadıklarını ancak doğuş nedeniyle bu yıl salkım sayısında rekolte düşüşü olduğunu belirtti.

KİLOGRAM KAYBEDİYOR

Topladığı üzümleri kurutarak satmak isteyen üreticilere önemini açıklamalarda bulunan Ünal, “Kuru üzüm hasadında dikkat edebileceğimiz en önemli husus kuru madde birikimi. Normalde 22-23 kuru maddede hasat etmemiz gerekiyor. Eğer daha önce hasat yaparsak kilogram başında kaybımız olur. Düşük bir rekoltede erken hasattan dolayı kuru üzüm veriminin kaybının olması üreticinin daha fazla zarar etmesine daha az ürün almasına neden olacak” şeklinde konuştu.

Manisa'da üzüm hasadı kış koşullarında da sürüyor | TRT Haber Foto Galeri

Üzümleri sergiden çok erken ya da fazla geç kaldırmanın kilogram kaybı yaşattığını vurgulayan Ünal, sergiden kaldırılmasına %11-13 nem içeriğinde olduğu süreçte yapılması gerektiğine dikkat çekti. Üreticilerin birçoğunun bu konuda tecrübe sahibi olduğunu söyleyen Ünal, üreticinin eline ürün aldığında topak halinde kalmaması ve dağılması gerektiğine de dikkat çekti. Erken kaldırılan kuru üzümlerin ucunda bulunan çöplerin diğer üzümlere zarar verdiğini ifade eden Ünal, nemden dolayı depolamada olumsuzluklar yaşandığını söyledi. Üzümlerin ağırlık kaybı nedeniyle uçması durumunda verim kaybı yaşandığının altını çizen Ünal, “Hem hasat tarihi hem de sergiden kaldırma özellikle bu yıl gibi ürünün az olduğu yıllarda daha da önem arz ediyor” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN