Lübnan’daki Türkler tahliye ediliyor: Mersin Limanı’nda karşılanacaklar

İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları şiddetlenirken Beyrut’taki Türk vatandaşları tahliye ediliyor. Büyükelçi Ali Barış Ulusoy, 2 bin Türk vatandaşının gemiyle Mersin Limanı'na ulaşacağını belirtti.

İsrail'in Lübnan'a yönelik hem karadan hem havadan saldırıları şiddetlenirken, Türkiye Lübnan'daki vatandaşlarını güvenli bir şekilde tahliye etmek için acil harekete geçti. Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy, tahliye sürecinin başladığını ve Beyrut limanında toplanan 2 bin Türk vatandaşının yurda getirileceğini açıkladı.

'VATANDAŞLARIMIZI MERSİN LİMANI'NA GÖTÜRECEK'

Ulusoy, "Bugün Türk Deniz Kuvvetlerine ait iki gemimiz Beyrut Limanı'na geliyor ve iki bin kişi taşıma kapasitesine sahip bu gemiler, vatandaşlarımızı alıp Mersin Limanı'na götürecek." dedi. Mersin'e ulaşan vatandaşların orada karşılanacağını aktaran Ulusoy, Türk vatandaşlarının gerekli temel ihtiyaçları konusunda yardımcı olunacağını belirtti.

GEMİLER İNSANİ YARDIM DA ULAŞTIRACAK

Büyükelçi Ulusoy, gemilerin sadece Türk vatandaşlarını taşımakla kalmayıp, aynı zamanda insani yardım malzemelerini de taşıdığını ifade etti. Gemilerin halihazırda yaklaşık 300 ton yardımla Lübnan'a ulaşmakta olduğunu kaydeden Ulusoy, "Hem AFAD'ın hem Kızılay'ın hem bazı derneklerimizin güçlerini birleştirerek Lübnanlı kardeşlerimize bu zor günlerinde temel ihtiyaçlarını karşılanması için gönderdikleri yatak, çadır, battaniye, gıda kolisi, mutfak eşyaları ve hijyen setleri bulunuyor." bilgisini paylaştı.

10195107.jpg
Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy

Ulusoy, Türkiye'nin 25 Eylül tarihinde de Lübnan'a 30 ton civarı ilaç ve gıda gibi yardımların ulaştırdığını hatırlatarak, TİKA'nın da Lübnan'da "oldukça aktif bir şekilde" çalıştığını vurguladı. Ulusoy, Türkiye'nin "Lübnan'a en çok yardım gönderen ülkelerden" olduğunu kaydetti.

'LÜBNAN'DA YAKLAŞIK 13-14 BİN TÜRK VATANDAŞI VAR'

Lübnan'a yönelik İsrail saldırıları sonucu yaklaşık 1 milyon insanın yerinden edildiğini aktaran Ulusoy, "Bu Lübnan ölçeğinde bir ülke için ciddi bir problem. Biz de Türkiye hükümeti olarak bu insani krize karşı çaba gösteriyoruz." şeklinde konuştu.

Ulusoy, Lübnan'da yaklaşık 13-14 bin Türk vatandaşının olduğunu ve 2 bin vatandaşın bugünkü tahliye operasyonuna başvurduğunu sözlerine ekledi.

'İKİ UÇAK BİLETİ ALMIŞTIK, HEPSİ İPTAL OLDU'

Lübnan'da akademisyen olarak çalışan Alparslan Tuncay, Beyrut'un Dahiye bölgesine 5 kilometre uzaklıktaki Hamra'da yaşadığını belirterek, İsrail'in saldırılarını şiddetli bir şekilde hissettiklerini söyledi. Tuncay, "İki uçak bileti almıştık, hepsi iptal oldu. Allah'tan devletimiz bize böyle bir imkan sağladı." diyerek tahliye operasyonundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

014785.jpg
Türk vatandaşları, Beyrut Limanı'nda tahliyeyi bekliyor

'BİR HAFTALIĞINA GELDİK 24 GÜNDÜR MAHSURUZ'

Tahliye bekleyen Türk vatandaşlarından Büşra Gülbaba ise "Bir haftalığına Lübnan'a geldik, ama 24 gündür burada mahsur kaldık. 3 uçuşumuz iptal edildi. O yüzden tahliye haberi bizi mutlu etti. Bakanlıkla da sürekli iletişim halindeydik." dedi.

Gülbaba, Lübnan'ın Bekaa bölgesinde kaldıklarını, bulundukları bölgenin güvenli olmasına rağmen bomba sesleri duyduklarını ve bu nedenle korku yaşadıklarını ifade ederken, Lübnan için de "en kısa sürede barış" dileğinde bulundu.

TAHLİYE GEMİLERİ, BEYRUT'A ULAŞTI

MSB, Türk vatandaşlarının tahliyesi için Mersin'den ayrılan iki geminin Beyrut'a ulaştığını bildirdi. Beyrut'a ulaşan iki tahliye gemisi ve dört refakat ve koruma gemisinin görüntüleri MSB tarafından paylaşıldı. Bakanlık'tan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"İsrail’in saldırıları sonucu Lübnan’dan ayrılmak isteyen vatandaşlarımızın tahliyesi için Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları üzerine yola çıkan Deniz Kuvvetlerimize ait iki gemimiz Lübnan’a ulaştı. İki adet çıkarma gemimize tahliye ve yardım malzemesi ulaştırma, dört adet gemimize de refakat ve koruma görevi verildi. Beyrut’a ulaşan gemilerimizde yer alan 300 ton insani yardım malzemesi, dost ve kardeş Lübnan halkına teslim edilecek. Tahliye görevinde öncelikle vatandaşlarımız olmak üzere devletimizden talepte bulunan yabancı ülke vatandaşlarının da Lübnan’dan tahliyesi güvenli şekilde gerçekleştirilecek."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN