Bakanlık son günlerde yiyecek içeceklerle ilgili yaptığı denetimlerde ilginç sonuçları da gözler önüne serdi. Domuz eti skandalı günlerdir tartışılmaya devam ederken kebaplarda çıkan tekila kokoreçte çıkan viski sonrasında ortalık bir anda karıştı. Peki, etin içine neden alkol koyuluyor? Uzman isim o sorunun yanıtını verdi.
Türkiye'de önemli gelişmeler yaşanırken son günlerin en tartışmalı konuları arasında hileli ürünler geliyor. İşletmeler tarafından vatandaşa yedirilen ürünlerin içerisinde domuz eti, viski, eşek eti, votka gibi ürünler çıkınca vatandaş da ne yapacağını bilemez oldu. İstanbul ve Kocaeli Merkez'de 2 firmada üretilen bonbon şeker ve poşet çaylarda ise ilaç etken maddesi tespit edildi. Bakanlığın yayınladığı listede ne ararsanız bulunuyor.
ET DE TEKİLA VE VİSKİ SKANDALI!
Hileli ürünlere karşı önlemler alınmaya devam ederken bakanlık tarafından yapılan denetimlerde bazı ürünlerin içerisinde alkol olduğu tespit edildi. Antalya'da Kuyu tandır yapan kebap salonunda tekila tespit edilirken yine Antalya'da bulunan bir kokoreççinin ürünlerinde votka ve viski tespiti yapıldı.
ÜRÜNLERDE NEDEN ALKOL KULLANILIYOR?
Ürünlerinin içerisine karıştırılan alkolün ardından vatandaşın hakkındaki tek soruda neden alkol kullanılıyor? oldu. Bakanlığın ekim ayı içerisinde yayınladığı liste ile birlikte çarpıcı gelişmeler ortaya çıkarken birçok farklı ürünün yer aldığı da görüldü. Çocukların tükettiği ürünlerin içerisinde ilaç etken maddesi ortaya çıkarken gıda mevzuatına aykırı bir durum olduğunun altı çizildi.
İnsan sağlığını riske sokacak bu durumun büyük tehlikeleri beraberinde getirdiği ifade edildi. Sildenafil sitrat ve tadalafil adı verilen ilaç etken maddelerini bitkisel macunun içerisine karıştırılan ürünlerin bonbon, şekerleme, enerji içeceği gibi ürünlerde ilaç etken maddesi olarak ortaya çıktığı vurgulandı.
İNSAN HAYATI HİÇE SAYILIYOR
Sildenafil sitrat ve tadalafil cinsel sağlık ürünleri içerisine konulan etken maddelerdir. Bu iki maddenin meyve suyu, enerji içeceğinin içerisinde tespit edildiği belirtilirken bazı tüketicilerin sağlık sorunlarını doğal yollarla çözmek istemesinin büyük bir fırsatçılık doğurduğunun altı çizildi. Ürünün içerisinde 100 gıda var gibi bir etiket hazırlandığını belirten uzman isimler bu durumun kalp krizi kalp ritim bozukluğu ya da alerjik reaksiyonlar gibi sıkıntıları ortaya çıkarabileceğini belirtti.
KEBABA NEDEN ALKOL KOYDULAR?
Kebabın içerisinde tekila kokorecin içerisinde ise viski tespit edilmesi üzerine uzmanlardan açıklama gecikmedi. Kullanılan hammaddelerin bozulma durumu ya da koku gibi sorunların görülmesi durumunda kokorecin ham maddesi olan ince bağırsakta, kebapta kullanılan et de bozulma varsa alkol kullanılarak bunun maskelenmesi amaçlanmaktadır.
Üretim sahasında bulunan restoranlarda İçki olması durumunda bulaş yoluyla alkolün önüne karışma ihtimali olduğu belirtilirken bu durumun çok ufak bir rastlantı olabileceği de belirtildi.