Kanada, Hindistan, Suudi Arabistan, Rusya sırada bekliyor! Kayseri'de hasat edildi, dünyadan talep yağıyor

Kanada, Hindistan, Suudi Arabistan, Rusya sırada bekliyor! Kayseri'de hasat edildi, dünyadan talep yağıyor

Kanada'dan Hindistan'a; Suudi Arabistan'dan Rusya'ya kadar bir çok ülke sırada bekliyor! Kayseri'de hasat edildi, dünyadan talepler yağmaya başladı...

Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde yetiştirilen ve kendine özgü tadıyla tanınan Yahyalı elması, bu yılki hasat döneminde rekor düzeyde bir talep görüyor. 25’ten fazla ülkeye ihraç edilen bu özel elma çeşidi, Kanada, Hindistan, Suudi Arabistan ve Rusya gibi büyük pazarların ilgisini çekmeye devam ediyor. Bu yıl toplamda 80-85 bin tonluk bir rekolte bekleniyor.

YAHYALI ELMASI DÜNYA PAZARINDA

elma-2.jpeg

Yahyalı’da yoğun bir şekilde sürdürülen elma hasadı, yerel halkın en önemli geçim kaynaklarından biri olarak öne çıkıyor. İlçedeki tarım arazilerinin %70’inde elma yetiştiriliyor. Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk, ilçenin elma üretiminde Türkiye genelinde 5. sırada yer aldığını vurgulayarak, elmanın hem yerel hem de uluslararası pazarda önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

BÜYÜK TALEP: KANADA, HİNDİSTAN VE RUSYA SIRAYA GİRDİ

kapak.jpeg

elmasının %90’ının yurt dışına ihraç edildiğini belirten Başkan Öztürk, Hindistan, Kanada, Rusya ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden gelen yoğun taleplerin gurur verici olduğunu söyledi. Elmanın özellikle aroması, rengi ve lezzeti ile tercih edildiğini belirten Öztürk, "Elmada çok iyi bir yerde olduğumuzu söyleyebiliriz. 25 ülkeye ihracat yapıyoruz. Üretimde tabii yıllara göre sayı değişebiliyor. Bazen 120 bin ton, bazen 100 bin ton üretiliyor. Elmada bu yıl 80-85 bin ton rekolte bekliyoruz" dedi.

Yahyalı’da yıllar içinde tahıl üretiminden elma yetiştiriciliğine büyük bir kayış olduğunu belirten elma üreticisi Mustafa Sarıçiçek, arazilerin büyük bir kısmında artık elma tarımı yapıldığını ifade etti. Sarıçiçek, Yahyalı elmasının yüksek katma değerli bir ürün olduğunu ve bu nedenle ürünlerin büyük bölümünün ihracata yöneldiğini dile getirdi.

Yahyalı'da bulunan 8 büyük elma deposu sayesinde elmalar, depolanarak farklı ülkelere sevk ediliyor. Özellikle Katar, Kuveyt, Libya ve diğer Körfez ülkelerine yapılan ihracatlar, Türkiye ekonomisine de önemli bir girdi sağlıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN