Kadınlar elleriyle tane tane ayıklıyor, taleplere yetişmekte zorlanıyor! Rengi ve kokusuyla sadece o şehre özgü

Kadınlar elleriyle tane tane ayıklıyor, taleplere yetişmekte zorlanıyor! Rengi ve kokusuyla sadece o şehre özgü

Öyle bir ürün olsun ki %100 kadın emeği %100 glutensiz olsun. Kendine has rengi ve kokusuyla herkese fark atıyor talepleri her geçen gün daha da artıyor. Enstitü bünyesinde üretilen ürünler tek tek paketlendikten sonra piyasaya sürülüyor.

Karadeniz bölgesi ile özdeşleşen mısır ununda atak Sakarya'dan geldi. Enstitü bünyesinde üretilen mısır ununa talep her geçen gün artarken ürünler kendine has rengi ve kokusuyla şehirleri geride bırakıyor.

KADINLAR TEK TEK ELLERİYLE AYIRIYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı bulunan ve 1926 yılında Arifiye ilçesinde kurulan enstitü geçmişten günümüze tarih kokan lezzetleri sunuyor. Doğal olarak yetiştirilen yerli sarı sert mısır çeşidinden üretilen un hem kokusu hem de lezzeti ile adından söz ettiriyor.

arifiye-misir-unu.jpg

Hasat edilmesi ile birlikte kadın işçilerin el emeği ile tanelerinden ayrılan ve yıkanan mısırlar belirli bir ısıda kurutulduktan sonra su değirmeninde un haline getiriliyor. Laboratuvar ortamında uzmanlar tarafından özel işlemlerden geçirilen mısır unu paketlendikten sonra tüketici ile buluşturuluyor. Kendine özgü bir koku, rengi ve lezzeti ile talep üstüne talep alan mısır unu glutensiz olması nedeniyle de tercih ediliyor. Mısır ekim alanının arttırılması ile birlikte gelecek yıl daha fazla üretim yapılması planlanıyor.

misir-unu-yapimi.jpg

2 YILDA TALEP PATLAMASI YAŞANDI

Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürü Bülent Cengiz, AA muhabirine, şimdiye kadar 30 civarında hibrit mısır çeşidinin tescil edildiğini belirti. Sarı sert Mısır'ın mümkün olduğu kadar doğal şartlarda üretildiğini aktaran Cengiz, gübre, ilaç ve diğer elementlerin minimum şekilde kullanılarak tüketici en sağlıklı şekilde ulaştırılan ürün olduğunu belirtti.

misir-unu-paketleme.jpg

Mısır unu içerisinde glüten bulunmadığını ve sağlık açısından hassasiyeti olan insanların talep ettiğini belirten Cengiz, ürün içerisinde A ve B vitaminleri ile birlikte magnezyum, kalsiyum ve çinko bulunduğuna da değindi.

Son 2 yıldır üründe talebin arttığını ifade eden Cengiz, "Gerek Sakarya gerek diğer illerimizden de yoğun talepler gelmekte. Önümüzdeki yıllarda bununla ilgili biraz daha ürün artışı yapmayı düşünüyoruz." sözlerini aktardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN