Emlak ve otomotiv sektöründeki değerinden yüksek fiyatları normal seviyelere çekmek için bir dizi tedbir alan Ticaret Bakanlığı, konut ve otomobil ilanlarına ilişkin yeni sistemi hayata geçirdi. Gayrimenkul uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, ilan vermek için zorunlu olan kimlik doğrulamanın nasıl yapılacağını anlattı. İşte detaylar...
Tapu işlem başvurularının yapıldığı web tapu işlemlerine giriş yapabilmek için artık iki aşamalı giriş ile kimlik doğrulama yapılması gerekiyor. Gayrimenkul ve ikinci el araç ilanı yayınlamak için kimlik doğrulama zorunluluğu, 1 Kasım 2023 tarihinde başladı. Buna göre elektronik ilan sitelerine ilan verecek tüm kişiler TC kimlik numarası, ad-soyad ve cep numarası bilgilerini Ticaret Bakanlığı'nın Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'ne (EİDS) girmekle yükümlü olacak.
KİMLİK DOĞRULAMA ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ
Düzenlemelere aykırı ilan verenlere her ilan başına 10 bin ile 100 bin TL arasında idari para cezası kesilecek. Konuyla ilgili detayları değerlendiren gayrimenkul uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Yeni düzenleme eski ilanlarda kimlik doğrulama zorunluluğunu taşımıyor. Yönetmelik ilan platformlarına yeni üye olacaklarla, mevcutta üyeliği olup yeni ilan vermek isteyenler için aktif hale getirildi diyebiliriz" dedi.
İLANLAR KALDIRILMAYA BAŞLANDI
Mustafa Hakan Özelmacıklı, çeşitli portallarda ilanların olduğunu ancak sahte ilanların tek tek kaldırıldığını belirterek, "Belki ilanlarla alakalı kimlik doğrulamadan imtina edenlerin ilanları önümüzdeki ay itibarıyla daha da düşüş gösterebilir. İlan sitelerinde genellikle bu ilanlar yaklaşık 1 ay süre boyunca yayınlanıyor diyebiliriz" dedi.
KİMLİK BİLGİLERİ KONTROL EDİLİYOR
Mustafa Hakan Özelmacıklı, ilan sitelerinin kimlik doğrulama yükümlülüğünün alınmasının sahte ilanlarla alakalı problemleri önemli derecede azaltacağını vurgulayarak, kimlik doğrulama çerçevesinde e-Devlet üzerinden bir kimlik onayı verildiğini ve ilan veren kişinin gerçekten kimliğini ispat etmesi istendiğini aktardı.
Elektronik platformlarda ilan yoluyla taşınmaz veya araç satışı yapan, pazarlayan kişilerin kimlik bilgileri EİDS sistemi üzerinden kontrol edilmeye başlandı.
Mustafa Hakan Özelmacıklı
İLANLARDA KİMLİK DOĞRULAMA NASIL YAPILIR?
Kullanıcılar Web Tapu sistemine girmek istediklerinde, iki aşamalı giriş özelliğinin açık olması gerekiyor. İki aşamalı giriş, e-Devlet şifresine ek bir güvenlik katmanı olarak tasarlandı. İki aşamalı giriş ile e-Devlet Kapısı şifrenizi başka biri bilse dahi e-Devlet Kapısı üzerinden web tapu sistemine giriş yapılamıyor.
İki aşamalı giriş özelliğinin açılabilmesi için öncelikle e-Devlet Kapısı hesabına tanımlı kimlikle doğrulanmış telefon numarası olması gerektiğini belirten Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Kimlikle doğrulanmış telefon numarası olan kullanıcılar; e-Devlet Kapısı web uygulaması 'Şifre ve Güvenlik Ayarlarım' sayfasında yer alan 'İki Aşamalı Giriş İşlemleri' isimli işlem menüsü aracılığıyla, e-Devlet Kapısı mobil uygulamasından ayarlar sayfasında yer alan 'İki Aşamalı Giriş İşlemleri' isimli işlem menüsü aracılığıyla iki aşamalı girişi açabilir ve kapatabilirler" diye konuştu.
Mustafa Hakan Özelmacıklı, kimlik doğrulama işlemini şöyle anlattı:
"Kimlikle doğrulanmış telefon numarası, sisteme tanımlanan telefon numarasının kişiye ait olduğuna dair doğrulamanın kullanıcının kimliğiyle yapılması işlemidir. Kimlikle doğrulanmış telefon numarası iki aşamalı giriş yöntemiyle e-Devlet Kapısı’na girişlerde kullanılmaktadır. Kimlikle telefon numarası doğrulama işlemi birden fazla yöntemle yapılabiliyor. Bunlardan ilki NFC teknolojisi kullanılarak doğrulama.
Bu işlemde için, NFC teknolojisine sahip bir cihaz ve yeni çipli kimlik kartına sahip olmanız durumunda e-Devlet’teki 'İletişim Seçeneklerim' sayfasında Kimlikle Telefon Numarası Doğrulama adımlarını takip ederek işlemler tamamlanabiliyor. İkinci yöntem ise, e-İmza, Mobil İmza ve T.C. Kimlik Kartı ile Giriş Yaparak Doğrulama seçeneği.
e-Devlet Kapısı web uygulamasına e-imza, mobil imza veya T.C. kimlik kartı ile giriş yapmanız durumunda beyan edeceğiniz telefon numarasını sadece SMS ile doğrulayarak kimlikle doğrulanmış telefon numarası haline getirebiliyorsunuz. Eğer bu imkanlar son yöntem olarak PTT’den doğrulama yapmanız gerekiyor. Kimliğinizle birlikte PTT şubelerine giderek beyan edeceğiniz telefon numarasını kimlikle doğrulanmış telefon numarası olarak tanımlayabilirsiniz. Bunun için 4-TL bir işlem ücreti talep ediyor."
e-Devlet kapısı hesabınıza kayıtlı mobil cihazınız bulunuyorsa
Kayıtlı cihaz özelliğinin kullanabilmesi için uygulama marketlerinden güncel e-Devlet mobil uygulamasının indirilmesi gerektiğini belirten Mustafa Hakan Özelmacıklı, şu bilgileri paylaştı:
"İki aşamalı giriş özelliği açıldıktan sonra ilk kez e-Devlet Kapısı mobil uygulamasına giriş yapmak istendiğinde, giriş yaptığınız cihazı kayıtlı cihazınız olarak kaydetmek isteyip istemediğiniz soruluyor. Ayrıca mobil uygulamada Profilim > Ayarlar > İki Aşamalı Giriş İşlemleri > Kayıtlı Cihaz İşlemleri adımlarını takip ederek kullandığınız mobil cihazı kayıtlı cihaz haline getirebilirsiniz. Eğer kullanılan cihazı kayıtlı cihazınız olarak kaydederseniz, sonrasında mobil uygulamaya aynı cihazla giriş yaptığınızda SMS almaya gerek kalmadan sadece şifrenizle iki aşamalı olarak giriş yapabilirsiniz."