İBB Başkanı İmamoğlu, İstanbul’un Avrupa’da iklim açısından en kırılgan kıyı şehirlerinden biri olarak belirlendiğini belirtirken, yaşanan kuraklık ve sellerin, iklim krizinin şehrin yaşamı üzerindeki etkilerini derinden hissettirdiğini dile getirdi. İmamoğlu, "BM'nin son iklim raporu, iklim hedeflerinde yavaş ilerleme kaydedildiğini gösteriyor. Ne yazık ki, bu yavaş ilerlemenin bedelini en yoksul ve en savunmasız olanlar ödüyor" dedi.
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Oturumu’nda (COP29) iklim krizine dair mesajlar verdi. Küresel çalkantılar çağında yaşandığını belirten İmamoğlu, iklim hedeflerine ulaşmada yavaş ilerleme kaydedildiğine dikkat çekerek, “Bu yavaş ilerlemenin bedelini en fakir ve en savunmasız olanlar ödüyor. 16 milyonluk bir şehrin belediye başkanı olarak misyonum, kimseyi geride bırakmamaktır” dedi.
YEREL YÖNETİMLERİN İKLİM EYLEMİNDEKİ ROLÜ
İmamoğlu, LGMA (Local Governments and Municipal Authorities) tarafından organize edilen “Kentsel Liderlik” başlıklı panelde, sürdürülebilir şehircilik ve iklim krizine dirençli bir gelecek oluşturma çabalarına vurgu yaptı. Panelin moderatörlüğünü ICLEI (Local Governments for Sustainability) yöneticisi Yunus Arıkan üstlenirken, katılımcılar arasında Niterói Belediye Başkanı Axel Grael, Tiran Belediye Başkanı Erion Veliaj ve Tokyo Valisi Yuriko Koik gibi önde gelen isimler yer aldı. İmamoğlu, konuşmasında dünyanın karşı karşıya kaldığı sorunları ve İstanbul’un bu sorunlara yönelik stratejilerini detaylandırdı.
“İKLİM KRİZİNİN BEDELİNİ EN SAVUNMASIZLAR ÖDÜYOR”
İmamoğlu, şehirlerin yaşadığı iklim kaynaklı krizlerin dünya çapında alarm verici bir düzeye ulaştığını ifade etti. Ukrayna, Gazze ve Lübnan’daki savaşlar ve aşırı yoksulluk gibi sorunların yanında, İspanya’daki sel felaketleri, Brezilya’da yaşanan tarihi sel olayları, Tokyo’daki ölümcül sıcak hava dalgaları ve Arnavutluk ile Türkiye’de meydana gelen orman yangınları gibi iklim krizinin etkilerinin göz ardı edilemeyecek seviyeye ulaştığını söyledi. İstanbul’un Avrupa’da iklim açısından en kırılgan kıyı şehirlerinden biri olarak belirlendiğini belirten İmamoğlu, yaşanan kuraklık ve sellerin, iklim krizinin şehrin yaşamı üzerindeki etkilerini derinden hissettirdiğini dile getirdi.
İKLİM HEDEFLERİ VE AKILLI ŞEHİR STRATEJİSİ
İmamoğlu, İstanbul’un iklim hedeflerine ulaşmak için aldığı önlemleri ve attığı adımları detaylandırarak, AB İklim-Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu'na katıldıklarını ve karbon nötr hedefini 2050’den 2030’a çekerek taahhütlerini güçlendirdiklerini ifade etti. “Adil, yeşil ve yaratıcı” bir İstanbul vizyonu doğrultusunda Yeşil Şehir Eylem Planı ve Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı gibi stratejik eylemleri hayata geçirdiklerini belirtti. Bu planlarla, İstanbul’un karbon ayak izini küçültürken aynı zamanda şehrin iklim dayanıklılığını artırmayı amaçladıklarını vurguladı.
SÜRDÜRÜLEBİLİR ULAŞIM VE YEŞİL ALAN YATIRIMLARI
İmamoğlu, göreve geldiği 2019 yılından bu yana İstanbul’da sürdürülebilir ulaşım alanında gerçekleştirilen önemli projelere değindi. Kentte son beş yılda eklenen yaklaşık 90 kilometrelik yeni metro hatlarının, karbon salınımını azaltarak İstanbul halkına daha temiz ve verimli bir ulaşım sağladığını belirtti. Ayrıca, İstanbul’un yeşil alanlarını genişletme yönünde attıkları adımlardan bahsederek, 13 milyon metrekarelik yeni yeşil alanı kamu kullanımına sunduklarını ve bu çabalar sayesinde Karbon Saydamlık Projesi’nde “A” derecesi aldıklarını ve geçen hafta düzenlenen 2024 Tek Gezegen Şehir Yarışması’nda küresel ödülü kazandıklarını paylaştı.
İKLİM EYLEMİ İÇİN FİNANSAL KAYNAK İHTİYACI
İklim hedeflerine ulaşmada finansmanın kritik önem taşıdığına vurgu yapan İmamoğlu, İBB olarak Türkiye’nin ilk yerel yönetim yeşil tahvilini ihraç ettiklerini ve dünya genelinden 200’den fazla yatırımcıdan 715 milyon dolar topladıklarını açıkladı. Bu fon sayesinde dönüştürücü projelere kaynak sağladıklarını belirten İmamoğlu, dünyanın dört bir yanındaki şehirlerin daha yenilikçi finansman kaynaklarına ihtiyaç duyduğunu vurguladı.
İklim mücadelesinin sosyal adalet ile birlikte yürütülmesi gerektiğinin altını çizen İmamoğlu, ekolojik adaletin, sosyal adalet ve demokratik siyasetle yakından ilişkili olduğunu ifade etti. Vatandaşları iklim sürecine dahil etmenin önemine dikkat çeken İmamoğlu, TBB Başkanı olarak hedeflerine ulaşmada kapsayıcı ve çok düzeyli bir yönetim anlayışını savunduğunu belirtti.
COP29 Türkiye pavilyonunu ziyaret eden İmamoğlu, zirvede katılımcılarla hatıra fotoğrafları çektirdi. Ayrıca, merhum Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in Bakü’deki anıt mezarını ziyaret eden İmamoğlu, anıt mezara çelenk koyarak dua etti. Ziyaretinin ardından Bakü Türk Şehitliği'ne giderek burada da saygı duruşunda bulundu.