İlber Ortaylı'dan tepki çeken '28 Şubat' çıkışı: 'Hâlâ hikaye okuyorlar sıkıldık artık'

İlber Ortaylı'dan tepki çeken '28 Şubat' çıkışı: 'Hâlâ hikaye okuyorlar sıkıldık artık'

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. yıldönümü nedeniyle dün akşam Kadıköy'de gerçekleşen “Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. Yılı: İlber Ortaylı ile Kıbrıs Tarihi” adlı söyleşide konuşmacı olarak yer alan Prof. Dr. İlber Ortaylı, 28 Şubat darbesi hakkında tepki çekecek açıklamalara imza attı. Ortaylı, "Bazı kanallar hala 28 Şubat hikayeleri okuyorlar. Sıkıldık artık. Herifler anlatmaktan sıkılmadı." diye konuştu.

FURKAN UZUN

Dün akşam Kadıköy Müze Gazhane'de Prof. Dr. Namık Sinan Turan moderetörlüğünde gerçekleşen “Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. Yılı: İlber Ortaylı ile Kıbrıs Tarihi” adlı söyleşiye katılan Prof. Dr. İlber Ortaylı, dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı olan Rauf Denktaş'ın iyi bir hukukçu olduğunu vurgulayan Ortaylı, Denktaş hakkında "İngiltere'de okudu. Kafası çok iyi bir hukukçu. Boş adam değildir." açıklamasına imza attı.

Hükümetin Kıbrıs konusunda doğru bir politika izlediğini vurgulayan Ortaylı, 1974 yılında gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatı'nın bir 'mucize' olduğunun altını çizdi.

"28 ŞUBAT HİKAYELERİ DİNLEMEKTEN SIKILDIK"

Bazı televizyon kanallarının 28 Şubat darbesi hakkında yayınlar yapmasına tepki gösteren İlber Ortaylı, "Bazı kanallar hala 28 Şubat hikayeleri okuyorlar. Sıkıldık artık. Herifler anlatmaktan sıkılmadı. Generaller bilmem ne yapıyormuş da ne oluyormuş. Soru sorduğun zaman bir seneden fazla oturan general var mı? Yok. Belli ki şartlar altında gelmişler ve gidiyorlar. Darbeci dediğin bir senede gider mi? Oturur." diye konuşarak dikkat çekici bir çıkışa imza attı.

"HER YERE ÜNİVERSİTE AÇARSAN KENDİNİ ÜNİVERSİTELİ ZANNEDEN SERSEM ÇOCUKLAR SAĞI SOLU RAHATSIZ EDER"

Süleyman Demirel'i Kıbrıs konusundaki tavrı nedeniyle affedemediğini açıklayan Ortaylı, hükümetin her şehirde üniversite açmasına da tepki göstererek "Her yere üniversite açarsan kendini üniversiteli zanneden sersem çocuklar gelir oraya ve sağı solu rahatsız ederler. Allahtan barolarda, adliyede şurada burada imtihanlar ve stajlar var. Yani hukuk bölümünü bitirenin sırf 'hukukçu' diye iş görmesi zor. Burada öyle bir durumda yok. Dolduruyorlar her yere." diye konuştu.

il1.jpg

"UEFA'NIN YAPTIĞINA PROVOKASYON DERLER"

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda Avusturya'ya attığı golden sonra 'Bozkurt' işareti yaptığı gerekçesiyle UEFA tarafından iki maç men cezasına çarptırılan Merih Demiral hakkında da konuşan Ortaylı, UEFA'nın 'provokasyon' yaptığını öne sürerek 'Maçta biri böyle yaptı. Yaptıysa yaptı ne oldu yani? Onun için burdan futbolcu atıp takıma ceza vermek... Buna provokasyon derler. Hazmedemiyorlar." dedi.

"BU MİLLET BÖYLE PİS KOCAKARI DEDİKODULARI YAPAR"

Kendisine yöneltilen "Tarihçi Murat Bardakçı'nın yazdığı 'Makbule' adlı kitapta Atatürk öldükten sonra Makbule Hanım'ın beş parasız kaldığı iddia ediliyor. Bu iddianın doğruluk payı nedir?" sorusuna yanıt veren Ortaylı, "Yok canım o kadar da değil. Beş parasız nereden kalacak? Ona bırakılan hisse var. Öyle bir şey olsa en az 50 bin tane adam gider. Bunlar doğru şeyler değil. Bu millet böyle pis kocakarı dedikoduları yapar. Murat'ın bunu yazdığını zannetmiyorum. Atatürk'ün etrafında yazmak iyi güzel bir şey. Ama bu millet kendisinden son halife Abdülmecid'in tarihçesini bekliyor. Kendisinde çok bilgi ve vesika var. Yazacak tek adam o. Nerden çıktı bu iş başına bilmem. Latife Hanım şimdi Makbule Hanım. Karışmam ama yani bu işi bitirmek lazım öncellikle. Ben onun böyle dedikodulara baktığını zannetmiyorum.

"ABDÜLHAMİD DİRAYETLİ BİR LİDERDİ AMA İKİ KUSURU VARDI"

II. Abdülhamid hakkında kendisine yöneltilen bir soruya yanıt veren Ortaylı, Abdülhamid hakkında 'dirayetli bir lider' tanımını yaparken "İki tane kusuru olduğunu düşünüyorum. Birincisi Sultan Abdülaziz'den devraldığı donanmaya daha dikkatli bakmalıydı. İkincisi sansür gayriciddi bir müessesedir. İmparatorlukta sansür ile ne Helenler ne Araplar ne de Ermeniler hiç etkilenmedi. Kala kala bizim zavallı Jön Türklere kaldı." açıklamasına imza attı.

il2.jpg

"ANNAN PLANI GERİZEKALI İŞİ"

Birleşmiş Milletlerin 'Annan Planı'na sert bir dille tepki gösteren Ortaylı, 'O Annan planı tam bir gerizekalı işi. Abuk sabuk bir şey. Hayalperest bir plan. Bu herifler bununla geçiniyor. Saçma sapan bir şey" diye konuştu.

"FUAT KÖPRÜLÜ YANLIŞ YAPTI"

1974 yılında gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatında büyük bir başarıya imza atıldığını vurgulayan Ortaylı, Edebiyatçı Fuat Köprülü'nün Demokrat Parti döneminde "Dışişleri Bakanı" olarak görev almasını yanlış bulduğunu belirtti. Ortaylı, "Fuat Köprülü çok yanlış iş yaptı. Bir Edebiyat Fakültesi tarihçisinin Hariciye Nazırı olması doğru bir şey değil." diye konuştu.

"KIBRIS KONUSUNDA BÖYLE GİTMEK LAZIM"

Bir vatandaşın 'Kıbrıs konusunda şimdi ne yapılması gerekiyor?' sorusunu yanıtlayan Ortaylı, Kıbrıs konusunda doğru bir politika izlendiğini vurgulayarak 'Böyle gitmek lazım. Şimdiki Kıbrıs cumhurbaşkanımız sesi çok çıkmayan akıllı bir adam. İyi tahsilli ve çok olgun. Sabırlı gideceksiniz." diye konuştu.

"ULAN KİMİ ALKIŞLADIĞINIZI BİLE BİLMİYORSUNUZ"

36. ABD Başkanı Lyndon Baines Johnson'un 5 Haziran 1964 tarihinde İsmet İnönü'ye gönderdiği mektup hakkında da konuşan Ortaylı, İnönü'nün ABD liderine "Yeni bir dünya kurulur ve Türkiye de bu dünyada yerini bulur" şeklinde yanıt vermesi hakkında 'Çok güzel bir laftı. Bundan birkaç ay önce Johnson Ankara'ya geldiğinde herkes alkışladı. Ulan kimi alkışladığınızı bile bilmiyorsunuz. Bu kadar Amerikan delisi bir toplumdu. Adam o mektubu yazdıktan sonra bizimki de (İnönü) cevabı verdi. Pat diye oturdu adam. ' dedi.

"74 ÇIKIŞI BİR MUCİZEDİR"

Ortaylı açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verdi:

"74 çıkışı bir mucizedir. Ecevit ve öbür adamlar, Refahçılar birleştiler ve birlikte çıktılar. Bu aktivite İsmet Paşa devrinde başlıyor. Çünkü artık gördük ki ordumuzun yakıtı verilmiyor. Yakıt verilse lastiğini vermeyecekler. 63'te böyle oldu. Çıktık bir bombaladık etrafı.

74 çıkışı büyük bir başarıdır. Hakikaten insanların yarısını katliamdan, istiladan kurtarmıştır. Karşıdaki heriflerin hiçbir şekilde ne namuslu bir askerlikle, ne bir devlet ciddiyetiyle alakası vardır. Düpedüz bir hayduttur. Köylerde çok kötü davrandılar. Kıbrıs çıkarması sırasındaki diplomasi grubu fevkalade adamlardır ve bunların bir araya gelmesi de bir mucizedir. Bazı olaylar insanları zorlar, düşünceleriniz değişir.

TÜRKLERE 'ASYALI VE HRİSTİYAN DEĞİL' DİYEREK BAKIYORLAR

Savaş için gözü pek, itaatkar ve şartları kabul eden adamlar lazım. Bu çok önemli. Bu mesela bizim dışımızda Avrupa sınıfında Rus ordusunda vardır. Başka kimsede bulunmaz ve dikkat ederseniz iki memleketi de sevmezler. Edebiyatıyla, matematiğiyle bilmem nesiyle Ruslardan iyi Avrupalı olur mu? Hristiyanlıkları ayrı bir şey. Sevmiyorlar. 'Asyalı' diyerek bakıyorlar. Ürküyorlar. Ne kadar Avrupalı da olsak Türklere de 'Asyalı ve Hristiyan değil' diyerek bakıyorlar. Bu çok açık. Onun için Rusya tarihte her zaman Amerika'nın ve Batının müttefiki olmuştur.

SÜLEYMAN DEMİREL'İ AFFEDEMİYORUM APTAL APTAL KONUŞUYORDU

Kıbrıs'ta maalesef millete kötü kışlar yaşattılar. Petrol yok, o gelmiyor bu gelmiyor. Çok önemli bir devlet adamı olmasına rağmen maalesef Süleyman Demirel'i affedemiyorum. Şartlar ortada. İstismar ediyorlar. Anadolu ağzıyla, aptal aptal konuşmalar.

Süleyman Demirel ne zaman öldü? Süleyman Demirel kimdir? - HaberlerSüleyman Demirel

FIFA'NIN NE OLDUĞU BELLİ DEĞİL

Futbol, çok ciddi bir politika alanıdır. Ciddi politika alanını da ciddi adamlar yapar. Federasyon çok önemli bir şeydir. Onun bunun oturacağı yer değildir. Hakikaten kavga konusudur. Kaldı ki FIFA'nın ne olduğu belli değil."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN