AK Parti milletvekillerinin hazırladığı ve İBB'nin elindeki Galata Kulesi, Gezi Parkı, Yerebatan Sarnıcı gibi çok sayıda kültür varlığını Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçmesinin önünü açan düzenlemede geri adım atıldı. İstanbul'un tarihi binalarının İBB'nin elinden alınıp, vakıflara devredilmesinin önünü açan, torba yasa teklifinin 19'uncu maddesi tekliften çıkarıldı.
İktidar partisi AK Partili vekillerinin hazırladığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) elindeki Galata Kulesi, Gezi Parkı, Yerebatan Sarnıcı gibi çok sayıda kültür varlığını Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçmesinin önünü açan düzenlemede geri adım atıldı. Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre İstanbul'un tarihi binalarının İBB'nin elinden alınıp, vakıflara devredilmesinin önünü açan, torba yasa teklifinin 19'uncu maddesi tekliften çıkarıldı.
İBB ÖNCEKİ KARAR İÇİN DAVA AÇMIŞTI
Yasa teklifi gündeme gelmeden önce, Gezi Parkı (Eski Topçu Kışlası) ve Galata Kulesi'nin vakıflara devredilmesi kararına karşı İBB dava açmıştı. Dava devam ederken, bu yasa teklifinin gündeme gelmesi hukuk süreci devam ederken, yasa yoluyla kültürel varlıkların belediyenin elinden alınmasını amaçladığı iddiasıyla tartışmalara neden olmuştu.
CHP milletvekilleri AK Parti'nin belediyelerin uhdesinde bulunan kültürel taşınmazların Vakıflar yoluyla TÜRGEV, TÜGVA veya ENSAR gibi vakıflara imtiyazlı şekilde devredilebileceği iddialarında bulunmuşlardı.
TEPKİ ÇEKEN OSB MADDESİ DE TORBADAN ÇIKARILDI
AK Parti milletvekillerinin getirdiği teklifte, OSB'lerin genişlemesi, yeni OSB kurulması aşamasında yer seçimi şartının kaldırılması, Tarım ve Çevre Bakanlığı başta olmak üzere bakanlıklar ile DSİ ve diğer kurumların devre dışı bırakılması maddesi de yer alıyordu. OSB'lere yönelik acele kamulaştırma imkanı da getiriliyordu. Vatandaşların tarlalarına, meralarına el koymanın önünü açacak madde de yasa teklifinden çıkarıldı.