İBB'den sosyal konut hamlesi: İlk temel iki ilçede atılıyor

İBB'den sosyal konut hamlesi: İlk temel iki ilçede atılıyor

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, olası depremde etkilenecek olan gecekonduların “ivedilikle” dönüşümünü sağlayabilmek için hazırlattığı “sosyal konut” projeleri start aldı. Pendik ve Sultangazi’de çeşitli parsel üzerine yapılacak sosyal konutlar için hazırlanan proje teklifleri, İBB Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edildi. Meclis, toplam yaklaşık 50 bin metrekare üzerine yapılacak sosyal konutların ihalesi için Başkan İmamoğlu’na yetki verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, temmuz ayı toplantısında, İBB yönetiminin Pendik’te 5, Sultangazi’de 1 parsel üzerine yapacağı sosyal konutlarla ilgili teklifi görüştü. Meclise altı ayrı dosya halinde sunulan tekliflerle ilgili komisyon raporlarında özetle şöyle denildi:

“Olası büyük Marmara Depremi neticesinde etkilenecek olan gecekonduların ivedilikle dönüşümünü sağlayabilmek ve artan sosyal konut ihtiyacını karşılayabilmek için sosyal konut üretimi büyük önem arz etmektedir. Bu sebeple Mesken Müdürlüğü tasarrufunda bulunan taşınmazlar üzerinde sosyal konut üretimi için çalışmalara devam edilmektedir. Bu itibarla Belediyemiz mülkiyetinde bulunan ve konut alanına ayrılmış taşınmazların trampa/satış/hasılat paylaşımı/kat karşılığı inşaat yapım işlerinin ihale edilmesi ve bu konuda İBB Başkanına yetki verilmesi hususunda karar alınmak üzere…”

ÖDENEBİLİR SOSYAL KONUT

İBB Meclisi, yönetim tarafından sunulan 6 dosyayı oybirliği ile kabul etti. Kabul edilen dosyaların “Komisyon Görüşü”nde özetle şöyle denildi:

whatsapp-image-2024-07-18-at-13-34-01.jpeg

“İstanbul’da yapı stokunun bin an önce depreme dayanıklı hale getirilmesi ve kentsel dönüşüm uygulamalarının hızlandırılması amacıyla; İstanbul’da ‘Riskli Yapı’da oturan ve il sınırları içerisinde barınabileceği konut amaçlı başkaca bir taşınmazı bulunmayanlara öncelik verecek şekilde, ödenebilir konut veya mevcut gecekondu alanları, riskli bina ve riskli alanlarda oturanların ıslahı, tasfiyesi ve dönüşümü amacıyla Sosyal Konut yapılması kaydıyla trampa/satış/hasılat paylaşımı/kat karşılığı inşaat yapım işlerinin ihale edilmesi ve bu konuda İBB Başkanına yetki verilmesi uygun görülmüştür.”

Sosyal konut yapılacak 6 ayrı parsel toplam 49 bin 297 metrekare. Söz konusu parsellerin biri Sultangazi ilçesinde, 5’i ise Pendik’te bulunuyor. Sultangazi’de sosyal konut yapılacak parsel 3 bin 874 metre büyüklüğünde.

Pendik’te sosyal konut yapılacak parsellerin en büyüğünü ise 10738 ada 1 parsel oluşturuyor. Parselin büyüklüğü 20 bin 579 metrekare. Aynı kapsamdaki bitişik 10 nolu parselle birlikte sosyal konut yapılacak alan büyüklüğü 25 bin metrekareyi aşıyor. Pendik’te sosyal konut yapılacak parseller ise şunlar: 10415 ada 2 parsel 4 bin 471 metrekare. 10463 ada 10 parsel 8 bin 383 metrekare. 7596 ada 4 parsel 7 bin 185 metrekare.

İMAMOĞLU “PENDİK UZUN YILLAR İHMAL EDİLDİ”

İBB Başkan Ekrem İmamoğlu, 2024 belediye seçimlerinden 11 gün önce Pendik’te sosyal konutlarla ilgili yaptığı konuşmada özetle şunları söylemişti:

whatsapp-image-2024-07-18-at-13-34-01-1.jpeg"İstanbul'u yönetenler Pendik'i yönetenler uzun yıllar ihmal etti. Bu şehre rant kapısı olarak baktılar. Kurna Mahallesine sosyal konut yapmak için imar planları yaptık. Biz sabit taksitle oraya sosyal konut yapacaktık. Onayı için her şeyi hazırladık, Bakanlığa yolladık. Bakanlık, 8 milyon metrekarelik alanı bizim yetkimizde alıp Pendik Belediyesi'ne verdi.

Bu kadar partizanlık olmaz. Bunlar sırf partizanlık için bunu yapıyor. Biz bunu da düzelteceğiz. Orada zaman kaybedildi. Biz çoktan start verirdik. Ama bunların derdi, millet fayda görsün değil, bunların derdi benim partilim faydalansın, benim partilim karar versin, benim partilim bir iki müteahhit oraya gitsin. Başka hiçbir dertleri yok bunların. İş yapmıyorlar bir de engel oluyorlar.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN