Aksaray’da yaşayan 47 yaşındaki Ferdi Çetin, 7 yıl önce hobi olarak başladığı işte çiftlik sahibi oldu. İl Tarım Müdürlüğü’nden 15 hibe kaz alan Çetin, şimdi 20 bin yavru daha bekliyor…
Aksaray’da geri dönüşüm tesisi olan Ferdi Çetin, 7 yıl önce Tarım İl Müdürlüğü’nden hobi amacıyla hibe 15 kaz alarak beslemeye başladı. Çetin, yıllar içinde üretimi artırarak şimdilerde çiftlik sahibi oldu.
Üretimi ve tesisi genişlettiğini söyleyen Çetin, "15 kazı besleyip çoğaltarak 7 yılda bin 500 anaç kazımız oldu. Şimdi ise yine bir yer düzenleyip, devlet destekli yapıp anaç adedini 5 bine çıkarıp, yıllık ortalama 100 bin civciv almayı düşünüyoruz” dedi.
15 KAZDAN BÜYÜK BİR ÇİFTLİĞE…
7 yıl önce organize sanayi bölgesinde bulunan geri dönüşüm tesisinin bahçesinde Tarım İl Müdürlüğü’nden hibe alarak beslediği 15 kazı, hobi amaçlı besleyen Çetin, yavrular zamanla yavruladıkça kaz sayısını artırdı. Şimdilerde Sağlık Köyü’ne kurduğu çiftlik ile kaz üretip satan Çetin, "7 yıl önce Tarım İl Müdürlüğünden aldığım 15 tane kazla hobi amaçlı üretime başladım. Daha sonra iş ticarete döndü. Getirisi olarak güzel bir iş. Para kazanmadan daha ziyade bu işi sevmek gerekiyor. 15 kazı besleyip çoğaltarak 7 yılda, bin 500 anaç kazım oldu. Şimdi ise yine bir yer düzenleyip, devlet destekli yapıp anaç adedini 5 bine çıkarıp, yıllık ortalama 100 bin civciv almayı düşünüyoruz. Tarım İl Müdürlüğü de işlerimi büyütürken sürekli destek oldular. Şimdide yüzde 50 destekli projeden faydalanıp üretimi artırmayı hedefliyorum” ifadelerine yer verdi.
BU YIL Kİ HEDEFİ 20 BİN CİVCİV ALMAK
Civciv üretim sezonunun Şubat ile Mayıs ayları arasında olduğunu söyleyen Çetin, ''Bin 500 anaç kazdan bu yıl 20 bin civciv almayı hedefliyoruz. Üretimini yaptığımız civcivleri genelde Kars ile Ardahan illerine gönderiyoruz. Orada kaz etiyle meşhur. Bu 2 ilimizde yetiştiricilik Aksaray’a göre daha zor. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda nasıl ırklar varsa kazda da aynı ırk mevcut. Bizde iki tür ırk var. 1 ay kuluçka dönemi var.
Ardından bakıma bağlı olarak 6 ayda kesime uygun hale geliyor. Biz bu yıl 300 liradan toptan canlı olarak verdik. Verdiğimiz kişilerde temizleyip 400 ile 450 civarında halka sattılar. Bu işten para kazanmak isteyenler minimum 500 tane anaç kaz beslemesi lazım. Kazların bakımını bir kişi rahatlıkla yapabiliyor'' şeklinde konuştu.