Van’ın Gevaş ilçesinde Resul Sedir 15 yıl önce ektiği ürünle olmaz denileni başardı. Herkesin alay ettiği ve bölgede yetişmeyeceğini söylediği ürünü eken Sedir sayesinde 1 sene bekletip 1 sene toplanan hasat gerçekleşiyor. Alınan verim ise bu yıl yüzleri güldürüyor…
Karadeniz Bölgesi'nde yaygın olarak yetiştirilen ve ihracat potansiyeli yüksek olan fındık, şimdi Van’ın Gevaş ilçesinde de başarıyla üretiliyor. İlçeye bağlı Elmalı Mahallesi'nde hobi olarak çiftçilik yapan Resul Sedir, yaklaşık 15 yıl önce bahçesindeki elma ve kayısı ağaçlarını kökünden çıkararak yerine fındık ağaçları dikti. Başlangıçta olumsuz yorumlar alan bu girişim, zamanla büyük bir başarıya dönüştü.
“HERKES ALAY ETMİŞTİ”
Hüseyin Leyla, dedelerinin fındık ağaçlarını dikme kararını alırken yaşadıkları zorlukları anlattı. Leyla, “Dedelerimiz yaklaşık 15 yıl önce elma ağaçları yerine fındık ağacı diktiler. O dönemde herkes bu kararlarıyla alay etti ve ‘Burası Karadeniz Bölgesi değil’ dediler. Büyük dedemiz, elma ağaçlarını kökünden çıkarıp yerine fındık ağaçları diktiğinde, insanlar bu adımı tuhaf bulmuştu. Ama şimdi bu kararın doğru olduğunu görüyoruz” dedi.
50 TENEKEDEN FAZLA VERİM BEKLENTİSİ
Leyla, bahçede yaklaşık 50 fındık ağacının bulunduğunu ve fındıkların hasadının aile üyeleri tarafından toplandığını belirtti. Fındıkların verimliliği hakkında bilgi veren Leyla, “Fındıklarımız bir sene verimli, bir sene verimsiz oluyor. Geçen yıl verim düşük oldu ve yaklaşık 40 teneke ürün elde ettik. Ancak bu sene 50 teneke üzeri verim bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
KİLOSU 250 TL’YE SATILIYOR
Fındığın kilosunun 250 TL’den satıldığını belirten Leyla, “Şimdilik elde ettiğimiz fındıkları aile arasında paylaşacağız. Eğer verim yüksek olursa, ihtiyaç fazlasını satmayı planlıyoruz” dedi. Leyla, ayrıca Ordu ilini kıskanmadıklarını, aksine Ordu’dan daha güzel fındıklarının bulunduğunu esprili bir dille ifade etti: “Ordu’yu kıskanmıyoruz, çünkü bizim fındıklarımız onlardan daha güzel.”