Her pazar trafiğe kapatılan sokaklar sadece çocuklar için açılıyor: Toplumsal kutuplaşmaya inat, Şişli’de dayanışma güçleniyor

Her pazar trafiğe kapatılan sokaklar sadece çocuklar için açılıyor: Toplumsal kutuplaşmaya inat, Şişli’de dayanışma güçleniyor

KARAR, Şişli Belediyesi’nin her hafta pazar günleri birkaç sokağı trafiğe kapatarak çocuklar için oyun ve etkinlik alanına çevirdiği sokaklarda bir gün geçirdi. Çocukları dört duvar arasından çıkarmayı ve sosyal alanları genişletmeyi amaçlayan projeyle ilgili hem sokaklardaki anne ve çocuklar hem de Şişli Belediye Başkanı Emrah Şahan ve Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Ebru Özdemir ile konuştuk.

SEMA KIZILARSLAN

Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan’ın imza projelerinden biri olan ‘Bizim Sokak’ projesi kapsamında her hafta pazar günü 12 saatliğine trafiğe kapatılan ve araçtan arındırılan 5 farklı sokakta çocuklara yönelik etkinlikler düzenleniyor.

Nüfusu yoğun, açık alanları kısıtlı olduğu bir ilçe olan Şişli'de bazı mahallelerinde çocuk parkı, bazı mahallelerindeyse yeşil alan neredeyse yok denecek kadar az.

Her hafta bir araya gelen aileler, bu etkinlikler sayesinde birbirlerini daha yakından tanıma fırsatı buluyor ve mahalle kültürü yeniden canlanıyor. Şişli'nin yoğun kent yaşamında nefes aldıran bu proje, şehirdeki yeşil alan eksikliğine de kısmen bir çözüm sunarak, çocukların fiziksel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunuyor.
Bizim Sokak projesi, göçmen çocukların da sosyalleşme süreçlerine olumlu bir katkı sağlıyor.

Bu hafta Mahmut Şevket Paşa Mahallesi’nden kapatılan bir sokakta zaman geçirdik. Etkinliğe katılan anne ve çocuklarla konuştuk. Bizim Sokak etkinliklerine çocuklarıyla birlikte Şişli İlçesi’nin dışından gelen anneler de bulunuyor.

Trafiğe kapatılan alanlarda sadece çocuklar değil, anneler de sosyalleşme imkanı bulmuş. Görüştüğümüz bir anne: “Sabah oğlumla birlikte belediyenin yüzme havuzuna gittik. Şimdi buraya oynaması için getirdim. Ben Şişli’de yaşamıyorum, Fatih’ten buraya geldik. Her hafta geliyoruz. Çocuklar için hem güvenli bir alan var burada hem de bizler için de sohbet etme, dertleşme fırsatı buluyoruz. Keşke İstanbul’un her mahallesinde böyle birkaç sokak çocuklar için kapatılsa.” diyor.

whatsapp-image-2024-08-04-at-17-56-44.jpeg

Oyun alanında arkadaşlarıyla oynayan çocuklar da annelerini doğruluyor. Bu kadar geniş bir alanda rahatça oyun oynama, şarkı dinleme, dans etme fırsatı yakalayan çocuklar, bu tarz etkinliklerin daha fazla yapılmasını talep ediyor.

Mahalledeki diğer katılımcılar da aynı görüşte; etkinlikler, hem yerel halkı hem de farklı bölgelerden gelen insanları bir araya getirerek toplumsal bağları güçlendirme potansiyeli taşıyor. Çocukların neşeyle koşturduğu bu sokaklar, sadece oyun alanı değil, aynı zamanda dayanışma ve paylaşımın da merkezi haline gelmiş.

Aileler için oturma alanları sağlanan etkinlikte; çocuklara sağlıklı yiyecek ve içecek ikram ediliyor.

whatsapp-image-2024-08-04-at-17-56-45.jpeg

Bizim Sokak etkinliğinde çocuklara görevli kreş öğretmenleri, pedagog ve Şişli Belediyesi’ne bağlı gönüllü eğitmenler eşlik ediyor.

“BİZİM SOKAK’LA İLGİLİ YAPTIĞIMIZ MEMNUNİYET ÇALIŞMASINDA ORAN YÜZDE 90’IN ÜZERİNDE”

Şişli Belediye Başkanı Emrah Şahan, yıldız projesi ile ilgili KARAR’a konuştu. Böyle bir projeyi neden hayata geçirdiklerine dair açıklamalarda bulundu.

Şahan, “Bilimsel bir program eşliğinde, yurtdışındaki örneklerine benzer bir yaklaşımla çocuklarımızla buluşuyoruz” dedi.

Şişli İlçesi’nde yaşayan çocukların AVM’lere, kreşlere sıkıştığını anlatan Şahan, şöyle konuştu:

“Şişli'nin çocukları, evlerin salonlarına, kreşlerin oyun alanlarına, AVM'lere sıkışmış durumda. ‘Bizim Sokak’ tam olarak bunun önüne geçmek üzere hayata geçirildi.3-6 yaş arası “sosyal eşitlenme” dönemi olarak bilinir. Çocuklarımızın bu dönemi dört duvar arasında değil akranları ile bir arada geçirmesi geleceğimiz için çok önemlidir.


Çocukların akranları ile kaynaşması, farklılıklarla bir arada büyümesi, gelir adaletsizliğinin her gün arşa çıktığı neoliberal politikalar karşısında ekonomik kutuplaşmanın aksine yan yana gelmesi ve eğitimde fırsat eşitliğinin yaratılması bugünün ve yarının Türkiyesi için olmazsa olmazdır.

Geride bıraktığımız 5 ayda 30 bine yakın Şişlili çocuğumuz bu projeden faydalandı. Sadece çocuklar değil; insanlar da komşularını tanıma fırsatı buldu. Öyle güzel hikayeler ortaya çıktı ki... Yaş almış bir teyzemiz, bir avuç şekeri sokağa atarken, başka bir yurttaşımız evde yaptığı Türk kahvesini komşularına ikram etti. ‘Bizim Sokak’la ilgili yaptığımız memnuniyet çalışmasında oran yüzde 90’ın üzerinde.”

“HAYIRSEVERLİK DİKEYDİR VE AŞAĞILAR, AMA DAYANIŞMA YATAYDIR VE YARDIM EDER”

Türkiye’deki kutuplaşmaya dikkat çeken Şahan, kutuplaşmadan ancak dayanışma ve halkçı belediyecilik anlayışıyla çıkılabileceğini aktardı:

“Geride bıraktığımız 22 yılda insanlar kutuplara bölündü; komşularından, dostlarından uzaklaştı. Siyaset ve iktidar hırsı bizi birbirimizden kopardı! Fakat esas olan yan yana durabilmek, ortak kent kültüründe buluşup, dayanışmacı, kapsayıcı aklı ve hafızayı yaratabilmek. Biz CHP’li sosyal demokrat belediye başkanları olarak biliyoruz ki siyasi krizlerden ve yaratılan kutuplaşmadan ancak dayanışma ve halkçı belediyecilik anlayışıyla çıkılabilir. Galeano'nun çok sevdiğim bir sözü var; ‘Hayırseverlik dikeydir ve aşağılar, ama dayanışma yataydır ve yardım eder.’ Biz dayanışmayı büyüterek ve sosyal demokrat belediyeciliği kendimize şiar edinerek özgür, refah içinde ve bilimin peşinde çocuklar yetiştirmek için var gücümüzle çalışacağız.”

whatsapp-image-2024-08-04-at-17-56-46.jpeg

“CEBİNDE PARA OLMADIĞI İÇİN YAŞAMINDAN VAZGEÇMİŞ ANNE BABALARIN OLDUĞU GİBİ ÜLKEDE YAŞIYORUZ”

KARAR’a konuşan Sosyal Politikalar Danışmanı Zelal Yalçın, proje fikrinin nasıl ortaya çıktığını anlattı:

“Emrah Başkanın adaylık süreciyle beraber aslında bir vaat olarak ortaya koyduk. Çünkü bir şehir planlamacısı olarak onun da çok farkında olduğu bir nokta. Bu kentin çeşitli kısıtlılıkları var. Bu kısıtlılıkları nasıl aşarız sorusunun cevabını ararken tam da oradaki deneyimi buranın realitesini uyarlayarak Bizim Sokak diye bir program yaptık.

Esas itibariyle Emrah Başkanın kendi seçim süreciyle beraber biraz daha büyük bir tonda sahiplenildi bu proje. Şişli'de bir sokağı kapattığınız anda gerçekten yüzlerce çocuk bir anda sokakta beliriyor. Bu kadar kısıtlı kamusal alanlara sahip olduğumuz ilçelerde oyun oynamak maalesef çok zor.

Cebinde para olmadığı için yaşamından vazgeçmiş anne babaların olduğu gibi ülkede yaşıyoruz. Dolayısıyla da bu bazı çocuklar için erişilebilir, bazı çocuklar için erişilemez bir fotoğraf oluşuyor. Çocukların eşitsizliklerini gidermek adına da çok ortaklaşan ve nötrleştiren bir proje. Sadece yoksul çocuklara yapılan bir program olarak değil, kentsel dezavantajlı çocukların neredeyse tamamını kapsıyoruz. Çünkü ekonomik durumunuz olsa bile kapalı alanlara mecbur kalıyorsunuz. Oysa biz burada gerçekten maliyetsiz ve güvenli bir alan oluşturarak tüm çocuklar için kaynaşma alanı sağlamaya çalışıyoruz.”

“SURİYELİ ÇOCUKLAR GİBİ FARKLI KÜLTÜREL ARKA PLANLARDAN GELEN ÇOCUKLARIN KAYNAŞMASINA OLANAK TANINIYOR”


Şişli Belediyesi Başkan Yardımcısı Ebru Özdemir, KARAR’a verdiği röportajda çocukların ekran başında fazla vakit geçirmemesi ve dört duvar arasından çıkabilmesi için büyük bir fırsat sunulduğunu anlattı. Özdemir, bu projeyle birlikte Suriyeli çocukların da diğer çocuklarla kaynaşmasına olanak tanındığının altını çizdi:

“Bu programı uygulamak, oldukça zorlu bir süreç gerektiriyor. Şişli, yeşil alanların azlığı ve yoğun yapılaşma nedeniyle sokakların çocuklar için güvenli hale getirilmesini zorlaştırıyor. Ancak ekiplerimiz her hafta sokakları keşfe çıkarak, hangi sokakların kapatılacağına karar veriyorlar. Mahalle sakinlerine bilgi verilmesi, sokakların temizlenmesi ve çocuklar için güvenli hale getirilmesi gibi birçok adım atılıyor.

Bu program, sadece çocukların sokakta oyun oynamasını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda ailelerin sosyalleşmesine de katkıda bulunuyor. Çocukların ekran başında fazla vakit geçirmemesi ve dışarıda, dört duvar arasından çıkabilmesi için büyük bir fırsat sunuyor. Ayrıca, farklı mahallelerden çocukların bir araya gelmesi, sosyalleşmesi ve birbirlerini tanıması da programın olumlu yanlarından biri.

Programın bir diğer önemli yönü ise Suriyeli çocuklar gibi farklı kültürel arka planlardan gelen çocukların kaynaşmasına olanak tanıması. Bu sayede ötekileştirme ve ayrımcılığın önüne geçilmeye çalışılıyor.

Bu proje, benim için büyük bir gurur kaynağı ve başkanımızın Yıldız projelerinde sadece biri. Her pazar günü, farklı sokakları kapatıp çocukları dışarıya çıkarmak, her seferinde büyük bir mutluluk veriyor. Tüm zorluklarına rağmen, bu projenin toplum üzerinde çok katmanlı ve olumlu etkileri olduğuna inanıyorum.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN