Havalar serinledi diye sevinmeyin, pastırma yazı geliyor! Kar beklerken kavrulacağız, uzmanlar tarih verdi

Havalar serinledi diye sevinmeyin, pastırma yazı geliyor! Kar beklerken kavrulacağız, uzmanlar tarih verdi

Ekim ayında yağan kar aldatmasın! Düşen sıcaklıklar bir anda yükselecek. O tarihte pastırma yazı geliyor. Pastırma sıcakları ne zaman? Plan yapanlar dikkat! Kar beklerken kavrulacağız...

Ekim ayında yağan kar kış mevsimini hatırlattı. Başka illerde de kar beklerken iklim bilimcisinden pastırma sıcakları uyarısı geldi.

İklim bilimci Okan Bozyurt, 2024-2025 kışına dair dikkat çeken tahminlerde bulundu. Bozyurt, küresel sıcaklık artışlarını ve süper El Nino fenomeninin etkilerini değerlendirerek, bu yıl kış mevsiminin geçen yıla göre daha sert geçeceğini öngördü. Ayrıca, Meteoroloji Genel Müdürlüğü de 4 günlük hava durumu raporunu paylaşarak, bazı bölgelerde yağış ve rüzgarın etkili olacağını belirtti.

Uzman isim açıkladı: Türkiye dikkat! Yoğun kar yağışı geliyor

SÜPER EL NİNO ETKİLERİ DEVAM EDİYOR

Okan Bozyurt, süper El Nino’nun son iki yıldır dünyayı etkilediğini ve küresel sıcaklıkların yükselmesine neden olduğunu vurguladı. 2023 yılı, 1880'lerden bu yana en sıcak yıl olarak kaydedilirken, 2024 yazı da en sıcak yazlardan biri olarak tarihe geçti. Bozyurt’a göre, bu sıcaklık artışı sadece hava durumunu etkilemekle kalmadı; aynı zamanda birçok ülkede sıcaklığa bağlı ölümler de arttı. Özellikle Meksika, Hindistan, Brezilya ve Türkiye'de sıcaklık kaynaklı ölüm oranlarında ciddi artışlar görüldü.

SOĞUK VE YAĞIŞLI KIŞ BEKLENTİSİ

Bozyurt, 2024-2025 kışı için özellikle Aralık ve Ocak aylarına dikkat çekiyor. Tahminlere göre, Aralık ayında hava sıcaklıkları mevsim normallerine yakın seyredecek, ancak Ocak ayı itibarıyla sıcaklıklar mevsim normallerinin altına düşecek. Bozyurt, ENSO (Güney Pasifik Salınımı) ve Kuzey Atlantik ile Arktik salınımlarının bu kış üzerindeki etkisine dikkat çekerek, zayıf bir La Nina etkisiyle hava koşullarının daha soğuk ve yağışlı olabileceğini belirtti.

PASTIRMA SICAKLARI NE ZAMAN?

Kasım ayına yönelik değerlendirmelerinde Bozyurt, pastırma yazı olarak bilinen sıcak hava dalgasının, 11-12 Kasım civarında başlayacağını ve 20-25 Kasım’a kadar süreceğini öngördü.

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN 4 GÜNLÜK HAVA DURUMU RAPORU

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, son hava durumu raporunu yayınladı. Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları ile bazı illerde yağmur ve sağanak yağışların etkili olacağı bildirildi. Özellikle Trabzon ve Rize çevrelerinde yerel olarak kuvvetli yağışlar bekleniyor. Ülke genelinde ise hava sıcaklıklarının 1-3 derece artacağı tahmin edilirken, rüzgarın Marmara'nın güneybatısı ile Kuzey Ege'de 40-60 km/saat hızla eseceği açıklandı. Bu bölgelerde yaşanabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli olması uyarısı yapıldı.

p.png

cu.png

cm.png

pz.png

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN