Everest Dağı her yıl yaklaşık 2 milimetre uzuyor

Everest Dağı her yıl yaklaşık 2 milimetre uzuyor

Dünyanın en yüksek dağı Everest, bilim insanlarını şaşırtan bir gelişmeyle gündeme geldi. Yapılan yeni bir araştırmaya göre, Everest Dağı her yıl birkaç milimetre uzuyor. Büyümenin nedeni ise dağın yakınlarındaki bir nehrin yol açtığı erozyon.

Dünyanın en yüksek dağı Everest, bilim insanlarının yeni araştırmasına göre her yıl biraz daha yükseliyor. İngiltere'deki University College London (UCL) uzmanlarının yaptığı çalışmaya göre, Everest'in yakınlarındaki nehirlerin erozyon etkisi, dağın yükselmesinin başlıca nedeni.

Yaklaşık 89 bin yıl önce Arun Nehri'nin Kosi Nehri ile birleşmesi, bölgedeki erozyonu önemli ölçüde artırdı. Bu erozyon sonucu oluşan boşluk, yer kabuğunun altından gelen basıncın Everest'i yukarı doğru itmesine neden oldu.

EurekAlert sitesinin haberine göre araştırmacılar, Everest'in son 89 bin yılda 15 ila 50 metre yükseldiğini ve bu büyümenin yılda yaklaşık 2 milimetre devam edeceğini tahmin ediyor.

HER YIL 2 MİLİMETRE UZAMAYA DEVAM EDECEK

Araştırmanın yazarlarından Dr. Şu Han açıklamasında, "Everest Dağı'nın değişen yüksekliği, Dünya yüzeyinin dinamik doğasına dikkat çekiyor. Arun Nehri'nin aşındırması ile Dünya'nın mantosunun yukarı doğru basıncı arasındaki etkileşim, Everest Dağı'na bir ivme kazandırarak onu normalde olduğundan daha yükseğe itiyor." ifadelerini kullandı.

Araştırma, "Nature Geoscience" dergisinde yayımlandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN