Erdoğan'dan 'çözüm süreci' mesajı: Milyonlarca vatandaşımız ana dili yüzünden ötelendi

Erdoğan'dan 'çözüm süreci' mesajı: Milyonlarca vatandaşımız ana dili yüzünden ötelendi

MHP lideri Bahçeli’nin DEM Parti sıralarını ziyaretinin ardından “Yeni çözüm süreci mi geliyor?” tartışmaları sürerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Erdoğan, "İlerici-gerici diyerek insanları ayrıştırdılar. İnancını özgürce yaşamak isteyen milyonlarca vatandaşımız ötekileştirildi. Anadilini konuştuğu için haksızlığa uğrayanlar oldu" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’de düzenlenen 109. Dönem Kaymakamlık Kursu Kura Töreni'nde kaymakam adaylarına hitap ederek kamu yönetimi, adalet ve hizmet anlayışı üzerine konuştu. Erdoğan, konuşmasında devlet-millet ilişkisine vurgu yaparak kaymakamlara halkla güçlü bir bağ kurmaları gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen yeni yasama yılının açılışında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, DEM Parti'nin sıralarını ziyaret etmesi sonrası siyasi gündemin sorusu 'Yeni çözüm süreci mi geliyor?' oldu. Tartışmalar devam ederken, kaymakam adaylarına seslenen Erdoğan'ın, "Sırf inancından dolayı, sırf anasının dilini konuştu diye milyonlarca vatandaşımız ötelendi, ötekileştirildi" demesi dikkat çekti.

ekran-goruntusu-2024-10-14-150034.png

'DEVLET, ADALETLE GÜÇLENİR'

Erdoğan, adaletin devletin temel taşı olduğunu belirterek, “Adalet yükseldikçe, devlet de güçlenir. Ancak devletle millet arasına mesafe girerse, kamu hizmetleri anlamını yitirir” ifadelerini kullandı. Devletin vatandaşın hizmetinde olması gerektiğine dikkat çeken Erdoğan, kamu görevlilerinin halka yakın olmaları gerektiğini vurguladı: “Devlet, milletine hizmet etmek için vardır. Kamu görevlisi de milletin hizmetkârıdır.”

'VATANDAŞ ‘DEVLET NEREDE?’ DİYE SORMAYACAK'

Erdoğan, kaymakam adaylarına vatandaşın sorunlarına çözüm odaklı yaklaşmaları gerektiğini belirterek, “Benim vatandaşıma hiçbir zaman ‘Devlet nerede?’ dedirtmeyeceksiniz. İhtiyacı olanın sizi bulmasını beklemeyecek, siz gidip onu bulacaksınız” dedi. Kamu görevlilerinin vatandaşla kopuk olmaması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Kibir asla sizin semtinize uğramayacak. Halktan, sokaktan, esnaftan veya köylüden kopuk idareciye tahammülümüz yok” diye ekledi.

KAYMAKAMLARA UYARI: RESMİ ARAÇ YETMEZ, MİLLETİN GÖNLÜNE GİRMEK GEREKİR

Erdoğan, kamu görevlilerinin görevlerini icra ederken makam ve imkânların arkasına sığınmaması gerektiğini belirterek, “Koltuğa oturmak ya da resmi plakalı araçlara binmek bir yöneticiyi saygın kılmaz. Milletin gönlüne girmeden hakiki bir devlet adamı olunmaz” dedi.

Erdoğan, geçmişte devletin bazı kesimlerin ötekileştirilmesine yol açan uygulamalarına da değindi: “İlerici-gerici diyerek insanları birbirine düşürdüler. İnançlarını özgürce yaşamak isteyen milyonlarca vatandaşımız ötekileştirildi. Oysa bizim rehberimiz ‘İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın’ ilkesidir. Bu anlayıştan taviz veremeyiz.

ekran-goruntusu-2024-10-14-150953.png

'MİLYONLARCA İNSAN ANADİLİNİ KONUŞTU DİYE ÖTEKİLEŞTİRİLDİ'

"Türkiye bir hukuk devleti, merhamet devletidir. Adaleti yücelttiğimiz ölçüde devleti yüceltiriz. Devlet ile millet arasındaki mesafe açılırsa kamu olarak yaptığımız hizmetlerin hiçbir anlamı olmaz. Biz her iki tecrübeyi de yaşamış bir ülkeyiz. Devlet ile millet arasında duvarlar ören, devlet ile milleti farklı konumlara yerleştiren elitist zihniyetin büyük zararları oldu. İrticacı, laik, anti laik, ilerici-gerici diyerek insanlarımızı birbirlerine düşürmeye çalıştılar. Sırf anasının dilin konuştuğu için milyonlarca vatandaşımız haksızlığa ve hukuksuzluğa maruz bırakıldı. Bunun bedelini ise demokrasimiz, devletimiz ve milletimiz ödedi. Vatandaşına üstten bakan vatandaşlarının bir kısmını tehdit kaynağı olarak gören anlayışın devlet tasarrufumuzda yeri yoktur."

'TÜRKİYE, MERHAMET VE ADALET MEDENİYETİNİN TEMSİLCİSİDİR'

Türkiye’nin tarihsel olarak hem adalet hem de merhamet medeniyetini temsil ettiğini ifade eden Erdoğan, “Türkiye bir hukuk devletidir. Medeniyetimiz de merhamet medeniyetidir. Ezilenlere sırt çevirmek Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışmaz” dedi. Göçmenler konusunda da hassasiyet gösterilmesi gerektiğini belirterek, “Ülkemize sığınan biçarelere kardeşlik görevimizi ifa etmek bizim vazifemizdir” diye konuştu.

Erdoğan, kura çekilişi öncesinde kaymakam adaylarına görev yapacakları bölgelerde hiçbir ayrım gözetmeksizin hizmet etmeleri gerektiğini söyledi: “Görev yapacağınız ilçeler arasında uzak-yakın, küçük-büyük ayrımı yapmayacaksınız. Hangi inanca, kimliğe sahip olursa olsun, her vatandaşımız eşit hizmete layıktır.”

ekran-goruntusu-2024-10-14-150839.png

Son olarak Erdoğan, kaymakamların bulundukları bölgelerde karşılaştıkları her türlü sorunu çözmekle sorumlu olduklarını hatırlatarak, “İlçenizdeki her sorun sizin sorununuzdur. Siz görevinizi ne kadar etkin icra ederseniz, devletimiz de o kadar güçlü olur” diyerek adaylardan samimiyetle millete hizmet etmelerini istedi.

Kura töreninde, 97 kaymakam adayının görev yerleri belirlendi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN