Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük önem verdiği siyasette normalleşme süreci iki ayı çıkaramadı. MHP lideri Bahçeli’nin art arda salvoları ve Cumhur İttifakı'ndan çekilme tehdidinin ardından Erdoğan da geri adım atmak zorunda kaldı. Bahçeli son olarak “normalleşme safsata” deyince Erdoğan’ın direnci kırıldı. İtalya dönüşü uçakta "Bizim yaptığımız sadece bir iade-i ziyaretti ama CHP'nin başındaki arkadaş hazmedemedi" dedi.
Siyasette yumuşama süreci, Cumhur İttifakı içinde gerilime yol açtı. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin sert çıkışı ve AK Parti ile CHP arasında ittifak önerisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geri adım atmasına neden oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan İtalya dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i hedef alarak normalleşme ikliminin bittiğini ilan etti.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, son dönemde siyasetteki yumuşama sürecine tepki gösterdi. Bahçeli, "AK Parti ile CHP ittifak yapsın, MHP de bunu desteklesin" şeklindeki sert açıklamalarıyla gündeme damga vurdu. Bu açıklama, siyasi arenada büyük yankı uyandırırken, gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vereceği yanıta çevrildi.
ERDOĞAN'IN İLK MESAJI: "MİLLETİMİZİN KUCAKLAŞMASI SAĞLANDI"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli'nin çıkışına ilk etapta yumuşak bir tonla yanıt verdi. Bayram mesajında, "Siyasette oluşan yumuşama iklimi milletimizin tekrar kucaklaşmasına katkı sağladı" ifadelerini kullandı. Erdoğan, yumuşama sürecinin önemine vurgu yaparak, toplumsal birlik ve beraberliği pekiştirme amacında olduklarını belirtti.
Erdoğan'ın bu mesajının hemen ardından Bahçeli, yine sert bir çıkış yaptı. Cumhur İttifakı'ndan bahsetmeyen Bahçeli, "Hangi sinsi emellere, hangi sakat hedeflere odaklandığı bellidir" diyerek, ittifak ortağını açıkça eleştirdi. Bu açıklama, Cumhur İttifakı'ndaki çatlağın derinleştiğini gözler önüne serdi.
ÖZEL VE AYŞE ATEŞ GÖRÜŞMESİ SONRASI RESTLEŞME
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP lideri Özgür Özel'in 31 Mart'tan sonra başlattığı diyalog süreci, MHP lideri Bahçeli'nin tepkisini çekti. Bahçeli, suikast sonucu öldürülen eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in eşini kabul eden Erdoğan'ın bu adımını da eleştirerek, "Yumuşama önünde MHP bariyer görülüyorsa gereğini yaparız. AK Parti ile CHP arasında bir ittifak kurulsun, buna da altılı masanın desteği MHP’nin samimi dileğidir" dedi.
İTALYA DÖNÜŞÜ ERDOĞAN'DAN GERİ ADIM
Bahçeli'nin bu sert tepkisi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya dönüşü uçakta geri adım atmak zorunda kaldı. CHP lideri Özgür Özel'in "Cumhur İttifakı'nda sorun var" sözlerine yanıt veren Erdoğan, "Siyasete bir yumuşama, bir kibarlık getirelim dedik. Ama anlamadılar. Bu, yumuşama, yeni başlangıç getirmez" diyerek, yumuşama sürecinin sona erdiğini ilan etti.
Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sayın Devlet Bey'in yapmış olduğu açıklama bir devlet adamı yaklaşımıyla, sakin, herhangi bir tartışmaya fırsat vermeden yapılmıştır. Konuyu bu şekilde kapatmış olması, bence gayet isabetlidir. Bizler Cumhur İttifakı olarak asla duruşumuzdan taviz vermeyeceğiz. Parti sözcümüz Ömer Çelik Bey zaten gereken açıklamaları detaylıca yaptı. Bu açıklamalarda da dikkat ederseniz tahrik ve dalaşma yoktur. Sadece net bir duruş vardır. Cumhur İttifakı'nın bir tarafı olarak partimizin duruşunu belirtmesi bakımından Ömer Bey'in açıklaması isabetli olmuştur."
"CHP'NİN BAŞINDAKİ ARKADAŞ HAZMEDEMEDİ"
"Diğer taraftan CHP'den yapılan bazı açıklamalar oldu. Biz iadeiziyareti yapmak suretiyle siyasete bir yumuşama, bir kibarlık getirelim dedik. Ama bu kibarlıktan anlamayanlar İstanbul'da basın toplantısı yaptılar ve orada belli ki birilerinin etkisi altında kaldılar. Demek ki bazı yerlerden onay aldılar. Bunlar tabii doğru şeyler değil, güzel şeyler değil. Sürece katkı sağlayan şeyler değil. Yani bu, yumuşama değildir. Siyasete yeni bir başlangıç getirme değildir. Bizim iadeiziyaretimizi demek ki hazmedemediler. Eğer bu iadeiziyaretimizi CHP'nin başındaki arkadaş hazmedebilseydi, bu tür bir açıklamayı yapmaya gerek duymazdı. Böyle bir açıklama karşısında ben Cumhurbaşkanı olarak, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin başkanı olarak, buna cevap vermeyi dahi yanlış bulurum. Ama onlar ne yaparsa yapsın. Biz Cumhur İttifakı olarak aynı duruşumuzu, aynı dayanışmamızı devam ettireceğiz. Şunu da söyleyeyim, Cumhur İttifakı bir altılı masa değildir. Altılı masanın içinde yer alanlar, bildiklerini okusunlar."