Türkiye'deki yüksek enflasyon ve artan maliyetler, İstanbul'da yaşamı hem yerli hem de yabancı sakinler için zorlaştırıyor. CHP Milletvekili Gürsel Tekin'in açıklamasına göre, İstanbul'da kira ve gıda fiyatlarındaki artışlar, şehri yabancılar için de daha pahalı hale getiriyor.
İstanbul'da kiralar son bir yılda ortalama %300 oranında artarken, bu oran Ankara'da %141, Dubai'de %21 ve Tel Aviv'de ise %22 olarak gerçekleşti. 2024 yılı araştırmasına göre, İstanbul, yabancı çalışanlar için en pahalı şehirler listesinde 55 sıra yükselerek 130. sıraya yerleşti. Hayat pahalılığının en çok arttığı şehirler arasında üçüncü sırada yer alarak Afrika'nın başkentleri Akra ve Addis Ababa'nın ardından geldi.
İstanbul'da sadece kiralar değil, diğer ürünlerde de dikkat çekici fiyat artışları yaşandı. Örneğin, 12'li kutu yumurta dünya ortalamasına göre iki kat artarak %48 oranında arttı. 1 litre zeytinyağının fiyatı dünya genelinde %58.6 oranında artarken, İstanbul'da bu oran %144.5 olarak kaydedildi. Bir fincan kahvenin fiyatı dünya ortalamasına göre 8.5 kat fazla artarak %134.8'e ulaştı. Saç kesimi fiyatlarının dünya çapında %12.6 artarken, İstanbul'da %98.3 oranında arttı. 1 litre benzin dünya genelinde ortalama %20.3 artarken, İstanbul'da %109.3 oranında artış gösterdi. Kot pantolon fiyatları dünya genelinde %20.2, Buenos Aires'te %385, İstanbul'da ise %40 oranında arttı.
Yabancı çalışanlar için en pahalı şehirler listesinde Hong Kong ilk sırada, Singapur ikinci sırada yer alırken, İsviçre'nin Zürich, Cenevre ve Basel şehirleri ilk beşi tamamlıyor. İstanbul ise bu şehirler arasında hayat pahalılığı açısından önemli bir yükseliş gösterdi. İstanbul'daki bu ekonomik zorluklar, artan fiyatların yaşam kalitesini olumsuz etkilemesi ve şehrin cazibesini ekonomik açıdan sorgulanır hale getirmesi nedeniyle hem yerli hem de yabancı tüm İstanbullular için önemli bir sorun teşkil ediyor.