İktidarın 'düşük faiz' politikasındaki ısrarı nedeniyle yüksek enflasyonun yaşandığı şu günlerde, vatandaş hayat pahalılığıyla boğuşuyor. Faturalarını ödemekte güçlük çeken, temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma gelen çok sayıda vatandaş, borçları nedeniyle icralık olmuş durumda.
Merkez Bankası, 2022 Kasım ayında yaptığı toplantıda, politika faizini yüzde 9'a çekerek faizi iki yıl sonra tek haneye indirdi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, 2022 Ekim ayı itibarıyla yıllık enflasyon ise yüzde 85,51 olarak gerçekleşti.
TÜİK ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre, 2022 Ekim ayında dış ticaret açığı yüzde 421,7 artarak 7 milyar 874 milyon dolara yükseldi.
DÜŞÜK FAİZ POLİTİKASI ÇÖZÜM OLMADI
İktidarın, 2021 Kasım ayında hayata geçirdiği ihracat, istihdam, üretim ve 'düşük faiz'li ekonomi politikası, son 20 yılın en yüksek enflasyonunun yaşanmasına neden oldu.
AK Parti hükümetinin 2021 Kasım uygulamaya başladığı 'düşük faiz' politikasının temel amacı, doların değer kazanması ve dolar üzerinden yapılacak dış ticaret sayesinde dış ticaret fazlası verilmesiydi.
Türk lirasının değersiz olmasıyla Türkiye'nin, yabancı yatırımcının tercihi olması ve üretim patlaması gerçekleşmesi amaçlanıyordu.
Fakat faiz indirimi politikasının 1 yıllık sonucu yüksek enflasyon, alım gücünün erimesi, dış ticaret açığının katlanması oldu.
"VATANDAŞLAR GEÇİM SIKINTISI YAŞIYOR"
Manisa'nın Şehzadeler ilçesine bağlı 2. Anafartalar Mahallesi'nin muhtarı Nilüfer Özkan, kendisini ziyarete gelen CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban ile CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca'ya kendisine gelen icra dosyalarını göstererek vatandaşın yaşadığı ekonomik sıkıntıyı anlattı.
Kendi mahallesinin sıkıntılarından çok vatandaşın yaşadığı ekonomik sıkıntıyı dile getiren muhtar Özkan, geçtiğimiz yıl ayda 7 icra dosyası gelirken, bu yıl muhtarlığa gelen icra dosyalarının çığ gibi büyüdüğünü ifade etti.
"GEÇEN YILA GÖRE İCRA DOSYALARINDA YÜZDE 150'LİK ARTIŞ VAR"
Sözcü'de yer alan habere göre, vatandaşın yaşadığı geçim sıkıntısını artan icra dosyalarının net bir şekilde gözler önüne serdiğini ifade eden 2. Anafartalar Mahallesi Muhtarı Nilüfer Özkan şu ifadelere yer verdi:
"Türkiye'de ciddi bir ekonomik krizin yaşandığını artan icra dosyalarında görüyoruz. Son bir yıl içerisinde muhtarlığımıza gelen evrakların sayısı çok arttı.
Şu anda muhtarlığa gelen 200 dosyanın 160 tanesi icra dosyası. Geçtiğimiz yıl ayda sadece 6-7 icra dosyası gelirdi. Şimdi neredeyse yüzde 150 oranında bir artış var.
Yani bir patlama yaşanıyor. Vatandaşımız ise muhtarlığa gelip bu dosyalarını almaya çekiniyor. Çünkü ödeyemeyeceğini çok iyi biliyor. Ayrıca muhtarlığımıza gelen dosyaların önemli bir kısmını ise boşanma dosyaları oluşturuyor.
Bu dosyaların sayısında da gözle görülür bir artış var. Ekonomik sebeplerden dolayı geçinemeyen çiftler artık boşanmayı tercih ediyor."
"YARDIM İÇİN BAŞVURANLARIN SAYISI DA ARTTI"
Muhtarlığını yaptığı 2. Anafartalar Mahallesi'nin son bir yıla kadar ekonomik durumu iyi olan ailelerin yaşadığı bir mahalle olduğunu söyleyen Özkan, sözlerine şöyle devam etti:
"Son bir yıla kadar mahallemiz ekonomik durumu iyi olan ailelerin yaşadığı mahallelerimizden biriydi.
Ancak derinleşen ekonomik kriz ile birlikte bu tam tersine dönmeye başladı.
Geçtiğimiz yıl ayda bir kişi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan (SYDV) yardım alabilmek için başvururken, şimdi günde 10 kişi yardım alabilmek için bize başvuruyor.
Bir evde iki çalışan olmasına rağmen yardım için geliyorlar. Bu gerçekten acı bir tablo."
"ARTIK MAHALLEMİZE KİM GELDİ, KİM OTURDU BİLGİMİZ YOK"
Mahalle muhtarı Nilüfer Özkan, koronavirüs salgınında yaşanan kapanmadan önce mahallelerine gelen kişilerin ikametgahlarını kendilerinin yaptığını, ancak kapanmadan sonra artık bu işlemin e-Devlet üzerinden yapılmaya başlandığını dile getirerek, artık mahallelerine kimin geldiğini veya gittiğini bilemediklerini dile getirdi.
Özkan, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Pandemiden önce mahallelere gelen kişilerin ikametgahları muhtarlar tarafından düzenleniyordu. O zaman mahallemize kimin gelip kimin gittiğini bilemiyorduk.
Ancak pandemi de yaşanan kapanmadan sonra şu işlem artık e-devlet üzerinden yapılmaya başlandı. Artık mahallemizde kim oturuyor, kimi geliyor bilmiyoruz.
Ayrıca muhtarların bağlı olduğu Mekansal Adres Sistemi diye bir sistem vardı. Bunun üzerinden mahallemizdeki yabancıları da görebiliyorduk.
Ancak 7 ay önce bu sistem muhtarlara kapatıldı. Şimdi mahallemiz de kaç yabancı yaşadığını bilmiyoruz."
"YAŞANAN EKONOMİK FELAKETİ, İCRA ARTIŞLARINDA GÖRÜYORUZ"
CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban ise yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaşanan ekonomik krizin faturasını muhtarlıklarda artan icra dosyalarında net bir şekilde gördüklerini dile getirerek, vatandaşın her geçen gün yoksullaştığını ifade etti.
CHP'li Balaban yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Ülke artık tam bir yangın felaketiyle karşı karşıya. Yaşanan ekonomik yangının faturasını muhtarlıklarımıza gelen icralık dosyalarının artışıyla görebiliyoruz.
Bu dosyalar Türkiye'nin artık ekonomik anlamda nereye geldiğinin kanıtıdır. Ekonomik krizin altında ezilen vatandaşlarımız icralar sebebiyle artık nefes almayacak duruma geldi.
Şehzadeler ilçesinde ekonomik düzeyi en iyi olan mahallerimizden biri olan 2. Anafartalar mahallesinde bu durumun yaşanması gerçekten içler acısı bir tablodur. Artık bu mahallemizi de vatandaşlarımızın günden güne yoksullaştığını görüyoruz."