Deprem uyarılarıyla gündeme gelen Ege Bölgesi'nde, yeni bir uyarı yapıldı. Depremden önce o felaketin vuracağını belirten uzman isim ilçe ilçe duyurdu. İşte, Ege Bölgesi'ndeki büyük tehlike...
Ege'yi bekleyen felaketi uzman isim duyurdu. Son dönemlerde yaşanan iklim değişikliğinden yola çıkarak, depremden önce geleceğini söyledi. Ege Bölgesi'nde büyük tehlikeyi işaret eden uzman ilçe ilçe uyardı. İşte tüm detaylar...
DEPREMDEN ÖNCE GELECEK
Ege Bölgesi'nde beklenen depreme odaklanan uzmanlar, bir kötü haber daha verdi. Depremden önce başka bir felaketin vuracağını işaret ederek, iklim değişikliği hakkında açıklamalar yapıldı. Yapılan araştırmada Doç. Dr. Safari, gelecekte şiddetli kuraklıklarla karşı karşıya kalabileceğinden bahsetti. Ege Bölgesi'nde kuraklığın uzunluk ve şiddet açısından artacağını öne sürerek ilçe ilçe uyardı.
250 AY BOYUNCA SÜRECEK
Doç. Dr. Safari, Bursa Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Babak Vaheddoost, İstanbul Gelişim Üniversitesi Dr. Mustafa Nuri ve yüksek lisans öğrencisi Farzat Rotbei araştırmalara katkıda bulundu. Araştırmalara göre, 2100 yılına kadar Çeşme 250 ay, İzmir 220 ay ve Selçuk 220 ay kuraklık yaşayacak.
Senaryoya daha iyimser bakıldığında, birçok istsayonda 150 aydan fazla kuraklık görülüyor. Ege Bölgesi'ndei kuraklık dağılımın coğrafi olarak değişkenlik gösterdiği belirten Safari, "Örneğin, Büyük Menderes havzası yüksek rakımlı alanları içermesine rağmen, bu bölgeler bile gelecekte ciddi kuraklıklarla karşı karşıya kalacak. Küçük Menderes havzası, kıyıya yakın bir bölge olsa da, uzun kurak dönemler yaşayacak. Hem yüksek hem de alçak rakımlı alanları içeren Gediz Havzası’nda da ciddi kuraklık riskleri söz konusu” ifadelerini kullandı.
ÖNLEMLER ALINMALI
Ege'de yapılan tarımsal faaliyetleri yakından ilgilendirdiği işaret edilen kuraklığın, olumsuz etkileri de paylaşıldı. Doç. Dr. Safari, artan kuraklıklara karşı bazı önlemlerin alınması gerektiğini paylaştı. Su yönetimi ve tarımsal planlama stratejilerinden bahsederek, "Bu riskleri minimize edecek şekilde yeniden değerlendirilmesi gerekiyor. Ege Bölgesi gibi iklim değişikliğine karşı savunmasız bölgelerde, adaptasyon ve mitigasyon (zararı hafifletme) stratejilerinin geliştirilmesi ve uygulanması hayati önem taşıyor” sözlerini kullandı.