Türkiye'nin coğrafi işaretinin lezzetlerinde hasat dönemi hızla başladı. Amasya'nın Taşova ilçesinde yetiştiriliyor herkes ona sarı altın adını veriyor. Sağlığa faydaları saymakla bitmiyor değeri her yıl kat ve kat artıyor. Çarşıda markette herkes bu lezzeti arıyor bulan kilosu 1000 TL demeden stok yapıyor.
Amasya'nın Taşova ilçesinde coğrafi işaretle tescillenmiş çiçek bamyasında hasat süreci başladı. Türkiye'de sarı altın olarak bilinen çiçek bamyası içerdiği vitamin ve mineraller ile insan sağlığına olumlu yönde etkiliyor. Kurusunun kilogram fiyatı 1000 TL'ye ulaşırken çiçeğinin sarı rengi ve parasal değeri de her yıl değerini katlıyor. Günün her saatinde alıcı bulan çiçek bamyalarında bu yıl 2450 tondan fazla üretim yapılması bekleniyor.
KAPIŞ KAPIŞ SATILIYOR
Ekonominin bütçeleri zorladığı bu günlerde çiçek bamyasının alıcısı asla bitmek bilmiyor. Bamyanın kuru fiyatı 1000 TL'yi bulurken Belevi Köyü’nde yaşayan Ahmet Taşova, sarı altın olarak bilinen çiçek bamyasının altın gibi değerlendiğini belirterek gece gündüz sattığını söyledi. Taşova, “Bamya bizim için sarı altın. Çünkü peşin paraya satılıyor. Altın gibi hemen paraya çevrilebiliyor. Bir ‘alo' denmesi yetiyor. Gece-gündüz satılabiliyor. Kuyumcuyu gece açtıramazsın. Ama bamyacı gece de olsa eve kadar gelip satın alır” şeklinde konuştu.
EKONOMİYİ KALKINDIRIYOR
Sabahın erken saatlerinde tarlaya bamya toplamak için gittiklerini söyleyen Saadet Yılmaz, sağlıklı bir besin olduğunu belirterek doya doya tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Belevi köyünde düzenlenen bamya hasadına katılan ve 5.500 dekar alanda ekimi yapılan çiçek bamyasının 2.450 tondan fazla üretimi yapıldığını söyleyen Amasya Valisi Yılmaz Doruk, şehrin ekonomisine yaklaşık 350 milyon TL katkı sağladığını da vurguladı.
TEK TEK İPE GEÇİRİLİYOR
Yaz mevsiminde sabahın erken saatlerinde tarlaya doğru yola düşen işçiler çiçek bamyalarını minik çiçekleri ile birlikte topluyor. İğne yardımıyla tek tek ipe dizilerek kurumaya bırakılan çiçek bamyalarının dizilme işlemi geç saatlere kadar devam ediyor. Özel günlerin özel yemeği olarak sofralarda yerini alan çiçek bamyası Konya ve Kayseri gibi şehirlerde bol miktarda tüketiliyor. Artan maliyetler nedeniyle Afrika'da yetiştirilen ürünlerin Amasya'ya geldiğini söyleyen Çaydibi Köyü bamya üreticisi Cemalettin Bak, şu sözleri dile getirdi:
“Şu an piyasada gördüğünüz her bamya Amasya çiçek bamyası değil. Uganda'dan gelen bamya ile bizim burada yetişen bamya arasında çok büyük fark var. Yan yana koyduğunuz zaman belli oluyor. Bizim buranın bamyası güneş ortamında toplanıp gölgede kurutuluyor. Sarı renk alıyor. Oradan gelen ise güneşte toplanıp kuruduğu için daha esmer, daha küçük ve is kokuludur.”
BAMYANIN FAYDALARI NELERDİR?
- İçerisinde bulunan A, C, K vitamini ile sindirimi kolaylaştırır.
- Yaşlanma sürecini yavaşlatır.
- Düşük glisemik indeksi ve yüksek lif içeriği ile kan şekerini düşürür.
- Diyabet riskini azaltır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Vücudu enfeksiyonlara karşı korur.
- Tokluk hissi yaratarak kilo kontrolü sağlar