CHP'li Karasu, Bakan’a sordu: Google’ın örtülü sansürüne karşı ne yapılacak?

CHP'li Karasu, Bakan’a sordu: Google’ın örtülü sansürüne karşı ne yapılacak?

CHP'li Ulaş Karasu, Google Türkiye’nin algoritma güncellemesiyle bağımsız medya kuruluşlarının yaşadığı trafik kaybını Meclis gündemine taşıdı. Karasu, Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na “Bu örtülü sansüre karşı ne yapacaksınız?” diye sordu.

Google Türkiye’nin yaptığı algoritma güncellemesi, bağımsız medya kuruluşlarının görünürlüğünü neredeyse sıfırladı. Halkın haber alma hakkını ve medyanın özgürlüğünü tehdit eden bu durum, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı. Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’ndan konuyla ilgili acil açıklama istedi.

Google’ın algoritma değişikliği, çeşitli haber sitelerinin yanı sıra birçok yerel gazetenin “Google Haberler” ve “Keşfet” platformlarındaki görünürlüğünü ciddi şekilde düşürdü. Bu durum, Basın İlan Kurumu’ndan ilan alabilmek için belirli tıklanma oranlarını tutturmak zorunda olan bağımsız medya kuruluşlarını ekonomik darboğaza sürüklerken, halkın haber alma hakkını da baltalıyor.

Karasu, konuyla ilgili verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Dünyanın birçok ülkesinde, özellikle Avrupa Birliği’nde Google ve benzeri teknoloji şirketlerine algoritma manipülasyonları nedeniyle ciddi yaptırımlar uygulanmıştır. Türkiye’de ise bu durum, halkın haber alma hakkını ve demokrasiyi tehdit eder boyutlara ulaşmıştır.”

BAKAN URALOĞLU’NA 5 KRİTİK SORU

Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na şu soruları yöneltti:

1. Algoritma değişikliği nedeniyle oluşan trafik kaybı ve görünürlük sorunu hakkında Bakanlığınızın yaptığı veya yapmayı planladığı çalışmalar nelerdir?

2. Google Türkiye temsilciliğiyle bu konuda bir görüşme yapılmış mıdır? Eğer yapıldıysa, bu görüşmenin içeriği nedir?

3. Google Türkiye’ye, vatandaşların haber alma hakkını korumak ve demokrasiyi tehdit eden bu durumu engellemek adına herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır veya uygulanacak mıdır?

4. Mağduriyet yaşayan bağımsız medya kuruluşlarının desteklenmesi ve özgür gazeteciliğin yaşatılması için hükümetin bir planı var mıdır?

5. Bu “örtülü sansür” olarak tanımlanan uygulamanın sona erdirilmesi için bir planlama yapılacak mı?

BAĞIMSIZ MEDYA EKONOMİK DARBOĞAZDA

Karasu’nun Meclis’e taşıdığı bu durum, yalnızca medya kuruluşlarının ekonomik varlığını değil, halkın özgür haber alma hakkını da tehdit ediyor. Karasu, “Bu durum, sadece medya sektörünü değil, demokrasiyi de hedef alan bir girişimdir. Halkın haber alma hakkını korumak için gereken adımların bir an önce atılması şarttır” diyerek, hükümeti göreve çağırdı.

Google’ın algoritma güncellemesi nedeniyle ortaya çıkan bu “örtülü sansür” tartışmaları, bağımsız medyanın varlık mücadelesini bir kez daha gündeme taşıdı. Karasu, bu durumun sadece medya sektörüyle sınırlı kalmayıp demokratik değerlere de zarar verdiğini vurgulayarak, halkı ve medyayı koruyacak düzenlemeler için harekete geçilmesi gerektiğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN