CHP'li Gökhan Günaydın, KARAR’a konuştu: “AK Parti ile normalleşme olmaz, 22 yıldır bir şey yapmayan bugün ne yapabilir?”

CHP'li Gökhan Günaydın, KARAR’a konuştu: “AK Parti ile normalleşme olmaz, 22 yıldır bir şey yapmayan bugün ne yapabilir?”

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, CHP-AK Parti arasındaki görüşmelere ve “normalleşme” sürecine ilişkin KARAR’a önemli açıklamalarda bulundu. AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala'nın "Normalleşmeyi artıralım istiyoruz" açıklamasını da değerlendiren Günaydın, son günlerde konuşulan "Yeni çözüm süreci" gündemine de değindi.

SEMA KIZILARSLAN

31 Mart yerel seçimlerinin ardından, siyasetin odak noktalarından biri AK Parti ve CHP arasındaki görüşmeler oldu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Cumhurbaşkanı, aynı zamanda AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, parti genel merkezlerinde karşılıklı ziyaretlerde bulundular.

Erdoğan, 18 yıl aradan sonra CHP Genel Merkezi’ne giderek, CHP'nin gölge bakanları ile iktidarın bakanları arasında görüşmeler yapılmasını sağladı.

Kamuoyunda “normalleşme” veya “yumuşama” olarak değerlendirilen bu siyasi diyalog süreci ise bir süredir askıda.

En son AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, katıldığı bir televizyon programında hem “Yeni çözüm süreci” gündemine değindi hem de normalleşme sürecine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Ala, “Birçok mesafe aldık. Şimdi ne yapıyoruz? Diyoruz ki daha fazla el birliği, daha fazla siyasi diyalog, daha fazla siyaset güçlensin. Normalleşmeyi artıralım diyoruz" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, KARAR’a verdiği röportajda, Alan’ın açıklamalarını değerlendirdi. “Normalleşme” ve "yeni çözüm" süreci hakkında da önemli mesajlar veren Günaydın, AK Parti'nin normalleşme söylemi altında otoriter bir rejimi yeniden üretme çabasının bulunduğuna dikkat çekti.

Günaydın, CHP'nin bu planın bir parçası olmayacağının da altını çizdi.

Ayrıca yeni çözüm süreci tartışmalarını güvenilir bulmadıklarını ve demokratikleşmenin ancak AK Parti'nin gitmesiyle mümkün olabileceğini anlatan Günaydın, "22 yıldır yapmadıklarını şimdi yapmalarını beklemek inandırıcı değil" dedi.

AK Parti ile yakın zamanda bir görüşme planlarının olup olmadığı sorusunu da yanıt veren Günaydın, AK Parti’ye 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerinin Çankaya Köşkü'nde yapılmasını önerdikleri bilgisini de paylaştı.

“CHP BU PLANA ORTAK OLMAYACAK”

-Efkan Ala’nın normalleşmeyi artırmak istiyoruz açıklamasını nasıl değerlendirdiniz?

“22 yıllık iktidarın geride bıraktığı ekonomik, politik ve kültürel bir yıkım var. Biz, Türkiye'nin ilk seçime kadar bu gerilimi ve kutuplaşmayı sürdürmeden, insanların birbirine düşman olmadan ilerlemesini istiyoruz. Kutuplaşma, Türkiye'de gerçeklerin görülmesine engel oluyor. Özellikle kutuplaştırılan kesimler, AK Parti'ye sorgulamadan oy verir hale geliyorlar. Bu yüzden, bu süreci sakin bir şekilde sürdürmek istiyoruz. Ancak bu, AK Parti'nin 22 yıldır yaptıklarını kabul ettiğimiz veya onlardan hızla değişim beklediğimiz anlamına gelmiyor. Bu ikisini birbirinden ayıralım.

Ayrıca, Türkiye'de ‘normalleşme’ ifadesinin arkasında bir İsrail tehdidiyle anayasa değişikliği, olası bir referandum ve ardından kendini yeniden üreten bir otokrasi ve yeni bir Erdoğan dönemi planlanıyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) bu plana hiçbir zaman dahil olmayacak. Yurttaşları kutuplaştırmamak başka bir şey, AK Parti'yi tanımak ve ilk seçimde onları gönderme kararlılığında olmak bambaşka bir şey. Bu nedenle, biz bu dönemi kutuplaşmayı engelleyen bir süreç olarak tanımlıyoruz. Ben şahsen hiçbir zaman bunu ‘normalleşme’ olarak tanımlamadım; AK Parti ile normalleşme olmaz.”

“ŞU ANDA PLANLANMIŞ BİR GÖRÜŞME YOK”

-AK Parti ve CHP arasında yakın zamanda bir görüşmeniz olacak mı?

Şu anda planlanmış bir görüşme yok. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 29 Ekim törenleri için herkesi sarayda toplayacaktı. CHP, bu etkinliğin Atatürk'ün Çankaya Köşkü'nde yapılmasını önerdi ve ‘Herkes Atatürk'ün evine rahatça gelir, kaçak saraya gelmez’ dedi. Dolayısıyla, şu anda planlanmış bir görüşme bulunmuyor.

“AK PARTİ’DEN 22 YILDIR YAPMADIKLARINI ŞİMDİ YAPMALARINI BEKLEMEK GERÇEKÇİ DEĞİL”

-Yeni çözüm süreci tartışmaları konusunda CHP olarak ne düşünüyorsunuz?

Mehmet Uçum'un açıklamaları, yeni bir çözüm süreci ya da demokratikleşme sürecinin güvenilir olmadığını gösteriyor. Onun imasında, ‘Bir çözüm süreci denedik, olmadı. Artık devlet oraya dönmez, anayasa masasına oturmazsanız sizi kapatırız’ ifadesi var. Burada gerçek bir demokratikleşme değil, iktidarın kendini yeniden üretme çabası söz konusu. AK Parti'nin gitmesiyle ancak demokratikleşme mümkün olabilir; 22 yıldır yapmadıklarını şimdi yapmalarını beklemek gerçekçi değil.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN