Büyük yıkıma neden olan Maraş depremleri sonrası enkaza dönen binaların yanlış zemine yapıldığı ortaya çıktı. Afetzedelerin barınması için AFAD'ın Samandağı'nda kurduğu çadırkentin de tsunami bölgesinde olduğu belirlendi. Bölgede çadır sorunu 38 gündür çözülemezken yıkım bölgelerine gönderilen çadırların da yanlış yerlere kurulduğu yağmurla ortaya çıktı. İskenderun'da etkili olan sağanak yağış sonucu çadırkenti su bastı. Depremzedeler "Depremde ölmedik suda öleceğiz" diyerek isyan etti.
Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık depremler 11 ilde yıkıma neden oldu. Depremlerin ilk saatlerinde arama çalışmaları gecikti, asker dahil tecrübeli ekipler sahaya geç sürüldü. Afetzedelerden beslenme ve temiz su ihtiyacına dönük çağrılar yapılsa da bu ihtiyacın giderilmesi için çalışmalar yetersiz kaldı. Gelinen noktada kurumlardaki çöküş ve koordinasyonsuzluğun etkisi öne çıktı. Enkaza dönen yapıların raporlara ve tüm uyarılara rağmen tarlalarda, fay hattı üstünde inşa edildiği bunun için de yıkımın katlanmasına neden olduğu gün yüzüne çıktı. İhmaller bununla da sınırlı kalmadı. AFAD'ın kendisi tarafından tsunami uyarısı yaptığı Hatay Samandağı'nda deniz kenarına çadırkent kurduğu ortaya çıktı.
FAY HATTINA KONUT TEMELİ
Depremle yıkılan illerde yapıların fay hattı üstüne inşa edildiği büyük acıyla ortaya çıkmasına rağmen benzer bir adım daha atıldı. Felaket sonrası uzmanlar “Titiz çalışılmalı, zemin etütleri yapılmadan inşaat planlaması yapılmamalı” uyarısı yaptı. Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür "Bu bir inşaat projesi değil. Harıl harıl yenileme çalışması yapılıyor ama önce inşaat yapılan yerin yerleşime uygunluğu belirlenmeli" dedi. Ancak uyarılar yine karşılık bulmadı. Daha çadır sorunu çözülmemişken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum 72 bin konutun yapımını 'Kahramanmaraş'ta ilk kazmayı vurduk" diyerek duyurdu.
EKİLİ TARLAYA YİNE İNŞAAT
Plansız kentleşme ile ilgili tepki çeken bir adım da Adıyaman'da atıldı. Adıyaman'da belediyenin yaptığı paylaşımda deprem sonrası planlanan konutların inşaatına ekili tarım arazisinde başlandığı gördüldü. “Benzer hata tekrarlanıyor” tepkileri sonrası belediye konut yapımına ilişkin fotoğrafların olduğu paylaşımını kaldırdı. Ancak ihaleyi alan firmanın inşaata devam ettiği belirtildi.
SU BASKINI OLASILIĞI DÜŞÜNÜLMEDİ
Yaşanan tüm sıkıntılara ve yitirilen 48 bin cana rağmen bölgede başta çadır sorunu 38 gün geçmesine rağmen hala çözülemedi. Kış şartlarında çadırsızlık sorunu için depremzedenin feryadı sürerken bu kez de AFAD'ın kurduğu çadırkenti su bastı. Yıkım bölgelerine gönderilen çadırların yanlış yere kurulduğu yağmurla ortaya çıktı. Hatay’ın İskenderun ilçesinde etkili olan yağmur nedeniyle Mustafa Kemal Mahallesi’ndeki çadırkenti su bastı. 1500 depremzedenin barındığı çadırkentin olduğu bölgede su göletleri oluştu. Yüzlerce çadır su altına kaldı, depremzedeler ellerindeki araçlarla göle dönüşen suları kendi çabalarıyla boşaltmaya çalıştı. Eşyalarını ıslanmaktan kurtarmak için seferber olan depremzedeler “Adam çocuklarıyla suyun içinde yüzüyor, depremde ölmedik suda öleceğiz, devlet bizi ölüme terk ediyor” diye tepki gösterdi.