Marmara Depremi’nin yıldönümüne sayılı günler kala Deprem Uzmanı Prof. Dr. Zeki Hasgür, önemli açıklamalar yaptı. Beklenen İstanbul depreminin yanı sıra tehlike altında olan illere ilişkin de açıklamalarda bulunan uzman isim özellikle de Bursa ve Gemlik’i işaret etti. İşte konuya ilişkin detaylar…
17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin yıl dönümü yaklaşırken, önemli uyarılar gündemde. Deprem uzmanı Prof. Dr. Zeki Hasgür, özellikle Bursa ve Gemlik bölgelerinde meydana gelebilecek depremlerin İstanbul’u da etkileyebileceğine dikkat çekti.
Türkiye’nin deprem gerçeği, 17 Ağustos 1999’da meydana gelen Marmara Depremi'nin çeyrek asır öncesindeki etkileriyle yeniden gündeme geldi. Kuzey Anadolu Fayı’nın İzmit yakınlarında kırılması sonucu meydana gelen ve Mw=7.4 büyüklüğündeki deprem, geniş bir alanda ciddi hasara neden olmuştu. Deprem, 17 bin 200'ün üzerinde can kaybına, 44 bin kişinin yaralanmasına, 77 bin 300 konut ve işyerinin yıkılmasına, 244 bin 500 yapının ise hasar görmesine yol açmıştı.
İSTANBUL'DAKİ YAPI GÜVENLİĞİ SORGULANIYOR
Deprem sonrası yapılan eleştirilerde, İstanbul'daki yapı güvenliğinin yetersiz olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hasgür, “Rantı yüksek bölgelerde eski yapılar yıkıldı ve yenileri yapıldı. Orta hasar gören binaların güçlendirilmesi gerekirdi. Ancak bu konuda yeterince adım atılmadı. Güçlendirilmiş yapı sayısı oldukça düşük” dedi.
Hasgür, “Özellikle acil kamu binalarının ve köprülerin güçlendirilmesi gerekiyor. Ancak, İstanbul’daki yapıların büyük çoğunluğu yeterince güçlendirilmiş değil” uyarısında bulundu. Deprem tasarımında binaların 'toptan ya da tamamen' göçmesinin önlenmesinin amaçlandığını belirten Hasgür, eski binalarda kullanılan düşük dayanımlı betonların, büyük riskler taşıdığını ifade etti.
İSTANBUL DEPREMİ İÇİN UYARILAR
Prof. Dr. Hasgür, İstanbul için büyük bir depremin her an olabilir olduğunu vurgulayarak, “1894’ten bu yana bir deprem boşluğu var. Kuzey Anadolu Fayı'nın yıllık hareketi göz önüne alındığında, büyük bir depremin olasılığı yüksek” dedi. Ayrıca, Bursa ve Gemlik bölgelerinde büyük depremlerin beklenmesi gerektiğini ve bu bölgelerde meydana gelebilecek depremlerin İstanbul'u da etkileyebileceğine dikkat çekti.
ZEMİN KOŞULLARI VE TSUNAMİ RİSKLERİ
Prof. Dr. Hasgür, zemin koşullarının da büyük önem taşıdığını belirterek, “Zemin koşullarına uygun olmayan yapılar, deprem sırasında daha fazla risk taşır. Özellikle dolgu alanlarındaki ve yumuşak zeminlerdeki yapılar, depremin etkisini daha uzun süre hissedecektir” dedi. Ayrıca, tsunami riskinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, Marmara Bölgesi'nde tsunami riskinin mevcut olduğunu söyledi.
ÖNCEDEN HAZIRLIK YAPILMALI
Prof. Dr. Hasgür, bireylerin ve kurumların önceden deprem hazırlıkları yapması, yapı denetimlerini gerçekleştirmesi ve zemin koşullarını göz önüne alarak risk planlarını güncellemeleri gerektiğini belirtti. Bursa’daki olası bir depremin İstanbul’u da etkileyebileceğini söyleyen Hasgür, “Hazırlıklar ve yapı güvenliği konusunda daha fazla önlem almalıyız” uyarısında bulundu.