Bu tarlaya traktör giremiyor! Çiftçi tarlasını sürmek için bu çözümü böyle buldu: Türkiye'de tek olabilir

Bu tarlaya traktör giremiyor! Çiftçi tarlasını sürmek için bu çözümü böyle buldu: Türkiye'de tek olabilir

Tarlasını sürmek isteyen çiftçi traktör sokamayınca bakın ne götürdü? Tarımda makineleşme devri orada işe yaramıyor. Günümüzde yalnızca orada görülüyor olabilir. İşte çiftçinin ilginç yöntemi…

Dünyada sanayileşme ile birlikte tarım sektöründe de makineler iş görmeye başladı. Arazi şartları nedeniyle makineleri tarlaya götüremeyen çiftçi çözümü geleneksel tarım aletlerinde buldu. Türkiye'de belki de sadece Bahçesaray'da eski usul yöntemler kullanılıyor. Bu ilçe tarımda hala Karasaban kullanıyor.

TARIMDA ESKİ USUL YÖNTEM

Van'ın Bahçesaray ilçesinde arazi şartları nedeniyle hala geleneksel tarım aletleri kullanılmaya devam ediyor. Arazi şartları nedeniyle makineleşme çağına geçemeyen Bahçesaray geleneksel tarım aleti olan karasabanı kullanmaya devam ediyor.

van-karasaban.jpg

Traktörün giremediği dik yamaçlardaki tarım arazilerine kendi el yapımı karasaban ve öküzlerle sürüp ekim işlemine hazırlayan vatandaşlar havaların ısınması ile birlikte tarlalara doğru yol almaya başladı. Kış aylarında büyük özenle besledikleri öküzleri karasabana bağlayarak günlerce çift süren çiftçiler geleneksel yöntemleri bırakamıyor.

karasaban.jpg

Öküzlerle Karasaban yapmanın kendileri için zor bir durum olduğunu dile getiren Arvas Mahallesi Muhtarı Hidayet Arvas, "Arazi eğimli olduğu için traktör tarlaya giremiyor. Traktörle burada çalışmadığımız için kara sabanla çalışıyoruz. Yarım saat çalışıyoruz, 1 saat hayvanlarımızı dinlendiriyoruz. Hal böyle olunca işlerimiz uzun sürüyor. " şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN