Kedilerde bulunan ve insanlarda alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilen “Feld1” alerjenini azaltmaya yönelik "akıllı kedi maması" geliştirildi. 12 hafta boyunca kediler üzerinde denenen mamanın bu süre sonunda kedilerin tüylerindeki alerjen miktarını azalttığı görüldü.
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özge Soyer, “Kedilerdeki alerjen miktarını akıllı mamalar ile azaltma üzerine yapılan ilk çalışmalar oldukça umut verici. Bu çalışmalar henüz nihai sonuçlara ulaşmamış olsa da alerjisi olan kedi sahipleri için umut olacak nitelikte” dedi.
ALERJİK RİNİTE SEBEP OLUYOR
Evcil hayvanlara karşı görülen alerjiler içinde en sık rastlananı kedi alerjisi olarak biliniyor. Kediye alerjisi olan kişiler kedi tüylerine tıpkı bahar nezlesi (alerjik rinit) gibi tepki veriyor. Kişide geniz akıntısı ve burunda tıkanıklık, kaşıntı, hapşırma, gözlerde kaşıntı, kızarma ve şişme; bazen de nefes darlığı, göğüste sıkışma, hatta astım nöbetine varan şikayetler görülebiliyor.
Bu şikayetleri engellemek için uzmanların ilk tavsiyeleri arasında kediyi özellikle yatak odasından uzak tutmak, halıları kaldırmak, süpürge yaparken maske kullanmak ve kediyle uzun süreli temas sonrası giysileri değiştirmek gibi önlemler yer alıyor.
KEDİYİ YIKAMAK DA ETKİLİ
Kediyi yıkamanın da Fel D1 adlı alerjen miktarını bir miktar azaltabileceğine vurgu yapan AİD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özge Soyer, tüm bu önlemlere rağmen alerji şikayetini ortadan kaldırmanın çok zor olduğunu, bu yüzden sürekli ilaç kullanmak ya da sevimli dostlarımızı hiç istemesek de hayatımızdan çıkarmamız gerektiğini belirterek yeni geliştirilen akıllı mamaların ise bu konuda çok etkili olabileceğinin müjdesini verdi.
FEL D1 NEDİR?
Kedilere alerjisi olan insanların bu hassasiyetine kedilerin tükürüğünde doğal olarak bulunan ve Fel d1 adı verilen bir protein sebep oluyor. Kedi alerjenleri ve bu alerjenlerin yüzde 60-90’ını oluşturan Fel d1; kedilerin tükürük ve yağ bezlerinden salgılanıyor ve kedinin temizlenmesi sırasında ortama saçılıyor.
Fel d1’in kedi alerjisinin baş sorumlusu olduğunu belirten Soyer, “Feld1 öncelikle tükürük ve yağ bezlerinde üretilir, kedinin kendini yalaması ile tüylerine bulaşır ve sonra çevreye yayılır. Cinsi, yaşı, tüy uzunluğu, vücut ağırlığı ne olursa olsun tüm kediler “Feld1” üretir. Gerçek anlamda alerjen içermeyen veya hipoalerjenik kedi yoktur. “Feld1” üretimi, kediler arasında farklılıklar gösterir ve aynı kedide yıl boyunca değişiklik gösterir. “Feld1” her yerde bulunur; kolayca havada asılı kalır, toz parçacıklarına ve pasif olarak giysilere de bulaşır” şeklinde konuştu.
ALERJİK KEDİ SAHİPLERİ İÇİN UMUT OLACAK
Soyer, 2019 yılında yayınlanan bir çalışmaya değinerek “Bu çalışmada “Feld1”i azaltmaya yönelik özel bir kedi mamasını 12 hafta süresince tüketen kedilerin tüylerinde alerjen miktarının azaldığı gösterildi. Son olarak, bir ön çalışmada da bu özel mama ile beslenen kedilerin alerjik sahiplerinde daha önce var olan alerjik nezlenin belirgin azaldığı rapor edildi.” dedi.
Soyer, akıllı mamalar ile kedilerdeki alerjeni etkisiz hale getirmeye yönelik yapılan klinik araştırmaların sonuçlarının oldukça umut verici olduğunu belirterek bu çalışmaların henüz nihai sonuçlarına ulaşılmamış olsa da alerjisi olan kedi sahipleri için umut olduğunu ifade etti.