Aylar önce bittiği açıklanan İsrail ile ticaretin bütün hızıyla sürdüğünü somut kanıtlara ve belgelere dayalı haberleriyle KARAR ortaya çıkardı. Ticaret Bakanı ise Cumhurbaşkanı’nın ‘Artık yapılmayacak’ açıklamasından önce kullandığı ‘Gemiler Filistin’e gidiyor’ iddiasına tekrar sarıldı. Ancak işgal altındaki yoksul insanların niye birden bire çelik, çimento, dikenli tel ve makyaj malzemesi almaya başladığını izah edemedi.
FEYZA NUR ÇALIKOĞLU
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, KARAR’ın kanıtlarıyla manşetine taşıdığı İsrail’le ticaretin devam ettiği yönündeki haberleri bir kez daha yalanladı; “2 Mayıs’tan itibaren gümrük sistemimiz tamamen kapalı. Filistin üzerinden ticaret yok” dedi. Ancak Filistin’e yönelik ihracattaki anormal yükselişi izah edemedi.
VİCDANİ TEPKİYE POLİS ENGELİ
Filistin’e gidecek yardım gemilerinin Haydarpaşa’dan hareketine izin verilmezken, Türkiye’deki diğer limanlardan İsrail’e silah dahil her çeşit ürünü taşıyan ZIM şirketi sevkiyatlarına devam ediyor. Vicdanları yaralayan alışverişi İstanbul Ambarlı Limanı’nda protesto etmek isteyen aktivistler polis tarafından engellendi. Sosyal medya üzerinden organize olan grup Ambarlı yolunu kapattı. İsrail’e mal götüren firmanın isminin olduğu TIR’ların geçişine izin vermedi. Emniyet güçleri gruba sert müdahalede bulundu. Kocaeli Diliskelesi Limanı’nda gerçekleştirilen benzeri bir eyleme de polis müdahale etti.
SAVUNMASI YİNE ‘FİLİSTİN’
Tel Aviv ile ticaretin bittiği açıklandıktan sonra da kesintisiz devam ettiği ortaya çıkınca Ticaret Bakanı ‘yasak’ öncesindeki savunmaya geri döndü. ‘İsrail’le ihracat ve ithalat işlemleri 2 Mayıs’tan itibaren tamamen durdurulmuştur’ dedi. Türkiye’den İsrail’e tescil edilmiş hiçbir gümrük beyannamesi bulunmadığını savunan Ömer Bolat, gönderilen malların işgal altındaki Filistin’e gittiğini iddia etti. Ancak makyaj malzemesinden çeliğe, dikenli telden mermere, çimentodan iş makine¬sine daha önce İsrail’e satılan ürünlerin birdenbire Filistin’in ithal etmeye başlamasındaki tuhaflığı izah edemedi.
O HALDE BU GEMİLER KİME YÜK TAŞIYOR?
İsrail güçleri, 7 Ekim 2023’ten bu yana Filistin halkına yönelik katliamlarını ve ağır insan hakları ihlallerini sürdürüyor. Dünya halkları, kitlesel eylemler ve boykot kampanyalarıyla soykırıma tepki gösterirken aralarında Müslüman ülkelerin de bulunduğu çoğu devlet, Tel Aviv’le ticaretine devam ediyor. Onlardan biri de Türkiye... Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 Mayıs’ta “O iş bitti” diyerek İsrail’le ilişkilere son verildiğini açıkladı. Ancak ülkemizden İsrail limanlarına giden gemiler, yasak kararına rağmen rotasını değiştirmedi. Ticaretin bir kısmının açık açık yapıldığını, bir kısmının da hülle yoluyla hiç kesilmediğini, üstelik bunun için Filistin’in kullanıldığını KARAR, defalarca belgeleriyle manşetine taşıdı.
Sosyal medya hesabından bir mesaj paylaşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, kanıtlara rağmen bir kez daha haberlerimizi inkar etti. “Hükümetimiz, İsrail kalıcı ateşkes ilan edinceye ve Gazze Şeridi’ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar, İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri 2 Mayıs 2024 tarihinden itibaren tüm ürünleri kapsayacak şekilde tamamen durdurmuştur” diyen Bolat “Bu tarihten sonra, ülkemizden İsrail’e yönelik ihracat ve ithalat için tescil edilmiş hiçbir gümrük beyannamesi bulunmamaktadır. Aynı şekilde İsrail’den ülkemize hiçbir sevkiyat yoktur. İsrail ile ticarete yönelik gümrük sistemimiz tamamen kapalıdır” ifadelerine yer verdi.
ÖZEL KOD YAPILDI
Bolat, ticarette Filistin’in aracı edilmesine yönelik, şu cevabı verdi: “Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze’yi kapsayan yaklaşık 6 milyon nüfuslu Filistin’in ihtiyaç duyduğu ürünlerin tedariki amacıyla Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı’nın isteği üzerine mutabakata varılmıştır. Bu çerçevede ihracata ancak Filistin varışlı ve alıcının Filistinli ithalatçı olduğunun Milli Ekonomi Bakanlığı’yla resmi yoldan teyitleşilmesi halinde müsaade edilmektedir. Mezkur malların Filistin ile ticaretimize ait olduğu ticaret verilerimizden de anlaşılmaktadır. Filistin, her yıl dolaylı ya da doğrudan ithalatının yaklaşık % 25’ini ülkemizden yapmaktadır. 2024 yılında daha önceden İsrail kayıtlı olarak giden Filistin alımları, ülkemizin istatistik sisteminde artık Filistin’in kendi kodu ile kaydedilmeye başlanmıştır.”
AMBARLI’DA EYLEM
Bakan Bolat resmi açıklamada böyle derken İstanbul Beylikdüzü’ndeki Ambarlı Limanı’nda bir grup vatandaş, İsrail’e sevkıyatı önlemek amacıyla 2 gün boyunca liman yolunu bir süre ulaşıma kapattı. Protestocular, Tel Aviv’e yönelik yaptırımların uygulanmasını ve İsrail ile olan ticari ilişkilerin tamamen durdurulması çağrısında bulundu. İlk gün bir güvenlik görevlisinin havaya ateş açmasıyla gerilen ortam, dün de polisin müdahalesiyle daha da gerildi. Sosyal medya üzerinden organize olan duyarlı vatandaşlar, başta İsrail merkezli ZIM şirketi olmak üzere utanç ticaretine aracılık eden araçlara geçit vermedi. Grup üyeleri, yaklaşık 3 saat sonra eylemlerini sonlandırdı. Aynı tepki, Kocaeli Diliskeles Limanı’nda da gösterildi.
DEMİR ÇELİK İHRACATI PATLADI!
Gazeteci Metin Cihan ise, sosyal medya hesabında paylaştığı bilgilerde Ömer Bolat’ın sözlerini çürüttü. 2023 Eylül ayında Filistin’e 20 bin dolarlık demir çelik ihracatı gerçekleştirildiğine işaret eden Cihan, bu rakamın 2024’ün aynı ayında 46 milyon dolara çıktığını vurguladı. Cihan “Filistin’de savaş, katliam, açlık var zannediyoruz ama aslında bu sene bolluk bereket varmış! Hatta endüstri devrimi yaşanıyor, öyle mi Bakan Bey? Bunu mu iddia ediyorsunuz? İsrail ordusunun ihtiyacı karşılansın diye düştüğünüz hallere yazıklar olsun. Bu suça bilerek isteyerek ortak olduğunuz için, İsrail’in yargılandığı mahkemelerde siz de sanık sandalyesine oturmalısınız. Belge TÜİK istatistikleridir ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre düzenlenir. Ticaret Bakanının manipülasyonunu Ticaret Bakanlığı verileriyle ifşa ediyorum. Hiç utanmıyor musunuz?..” şeklinde konuştu.