Bu bitki resmen altın yumurtluyor! Zenginliğin anahtarı bulundu, eken paraya para demiyor

Bu bitki resmen altın yumurtluyor! Zenginliğin anahtarı bulundu, eken paraya para demiyor

Bu bitkiyi eken çiftçinin toprağının verimi artıyor! Bu bitki resmen altın yumurtluyor! O ilimizde çiftçiler buna yöneldi. Her yere bunu ekiyorlar. Zenginliğin anahtarı bulundu, eken paraya para demiyor...

Son zamanlarda birçok çiftçi ürününden istediği gibi verim alamıyor. Normallerin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle çiftçiler yeni ürün arayışına girdi. İlk defa ektiler, pamuktan ve mısırdan daha karlı! Onu ekenin toprağı iyileşiyor, verimi artıyor.

Gaziantep’in Araban ilçesinde tarım faaliyetleri yürüten çiftçiler, bu yıl alternatif ürün olarak soya ekimine yöneldi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Araban Ovası, verimli topraklarında bu kez soya fasulyesi yetiştiriciliği ile dikkat çekiyor.

İLK DEFA SOYA EKİMİ

Araban Ovası’nda üreticilik yapan çiftçiler, bu yıl ilk kez hem ana ürün olarak hem de sarımsak, buğday ve arpa hasadından sonra ikinci ürün olarak soya fasulyesi ekimine başladı. Araban Ziraat Odası ve Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Altun, soya ekimi yapılan tarlalarda incelemelerde bulunarak çiftçilerle bir araya geldi.

Arabanlı çiftçiler alternatif ürün olarak soya ekimine başladı

PAMUK VE MISIRDAN DAHA KARLI

Hasan Altun, soya ürününün yağlar ve hayvan yemlerinin başlıca kaynağı olduğunu belirterek, “Yağlar ve hayvan yemlerinin başlıca kaynağı olan soya ürününün Araban Ovası’nda ekiminin yaygınlaşması amacıyla oda olarak girişimlerde bulunduk. Çeşitli tanıtımlar sonucunda hem birinci hem de sarımsak, buğday ve arpa hasadından sonra da ikinci ürün olarak alternatif ürün yetiştirmek isteyen çiftçilerimiz soya fasulyesi ürününe yöneliyor. Soya ekiminin yaygınlaşması amacıyla tarlalarda ve odamızda çiftçilerimize tanıtım yapıyoruz. Araban Ovası’nda 203 bin dönüm alanda ekim ve hasat yapılan geniş tarım arazilerinde bu yıl bin dönüm alanda birinci ve ikinci ürün olarak soya fasulyesi ekildi. Araban Ovası’nda tarım yapan çiftçilerimiz sulama ve enerji maliyeti yüksük olduğundan dolayı az su tüketen soya fasulyesine yöneliyor. Bu yıl çiftçilerimiz soyadan iyi verim alırsa inşallah pamuk ve mısıra alternatif olacak, çiftçimiz daha fazla kazanacak. Amacımız bu yönde. Yaptığımız hesaplamalara soya pamuk ve mısırdan daha karlı olacak. Çiftçimizle sahadayız” dedi.

TOPRAĞI İYİLEŞTİRİP VERİMİ ARTIRIYOR

Soya fasulyesinin toprağı yormadığını, aksine azot bırakarak sonraki ekimlerde ürün verimini artırdığını vurgulayan Altun, “Ülkemizin ihtiyacı olan bir bitki. İnşallah bundan sonra Araban Ovası’nın verimli topraklarını alternatif ürün soya ile buluşturacağız. Soya toprağı pek fazla yormuyor. Toprağa azot bırakıyor. Ondan sonra ekilecek ürünün veriminde de artış olur. Bizim beklentimiz az gübre kullanarak soyadan sonra ekilen üründen daha fazla ürün almak. Ama az gübre ve az su kullanacağız” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN