Boğaziçi arazisinde yapılaşma tehlikesi

Boğaziçi arazisinde  yapılaşma tehlikesi

Çevre Bakanlığı, Boğaziçi Üniversitesi ve yakın çevresinin doğal SİT alanında değişikliğe giderek bir bölümünü ‘nitelikli koruma alanı’ bir bölümü de ‘kontrollü kullanım alanı’na dönüştürdü. Uzmanlar, bu düzenlemeyle Boğaziçi’nde yapılaşmaya gidilmek istendiğini belirtirken Mimarlar Odası da karar itiraz edeceklerini duyurdu.

Kayyum rektör eylemlerinin sürdüğü Boğaziçi’nde bu kez arazi mücadelesi başlayacak. İstanbul’un en değerli noktalarından biri olan arazinin statüsü Şehircilik Bakanlığı tarafından değiştirildi. Doğal SİT alanı olan kısımlar turizm tesisi yapmaya imkan tanıyacak şekilde ‘nitelikli koruma alanı’ ile ‘sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı’na dönüştü. Akademisyen-yazar Özgün Emre Koç, Şehircilik İl Müdürlüğü’nün işleme dair raporu paylaşmadığını belirterek mezunlar ve Mimarlar Odası’nın kararın iptali için başvuru hazırlığında olduğunu kaydetti.

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün 8 Eylül’de duyurduğu karara göre, yeşil alan içinde bulunan “Boğaziçi Üniversitesi ve yakın çevresi” doğal SİT alanında değişikliğe gidildi.

Yeni düzenlemeyle, arazi statüsü Nitelikli Doğal Koruma Alanı ve Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olarak tescil edildi.

Doğal SİT alanında bulunan üniversite ve yakın çevresinin bir bölümü ‘nitelikli koruma alanı’, bir bölümü de ‘sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı’na dönüştürüldü. 2017’de Resmi Gazete’de yayımlanan bakanlık kararına göre; bu statüye sahip alanlarda “koruma amaçlı imar planına uygun olması koşulu ile turizm tesisleri” yapılabileceği belirtiliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu düzenlemesi, Boğaziçi Üniversitesi ve yakın çevresindeki arazinin, yapılaşmaya açılabileceği endişelerini de beraberinde getirdi. Uzmanlar tarafında yapılan değerlendirmede, bakanlığın doğal SİT alanları için koruma ve kullanım koşullarını yeniden düzenleme kararı, Boğaziçi Üniversitesi ve yakın çevresi için uygulanılmak istendiğine işaret edildi.

Vahim iddiaya ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunan Dünya İşleri yazarı Özgün Emre Koç “İktidar Boğaziçi Üniversitesi arazisine çökmeye mi hazırlanıyor? Resmi Gazete’deki bakanlık ilke kararına göre bu statüye sahip alanlarda “koruma amaçlı imar planına uygun olması koşulu ile TURİZM TESİSLERİ” yapılabileceği belirtiliyor” diyerek itiraz çağrısında bulundu. Koç, itiraz için son başvuru tarihinin 8 Ekim olduğunu belirtti. Öte yandan, Mimarlar Odası’nın ilgili kararın iptali için dilekçeyle başvurmaya hazırlandığı belirtildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
5 Yorum
  • Solmaztürk / 01 Ekim 2021 12:24

    Beklenen gelişme. EYLEM VE ACI BİBER. Sen misin karşı çıkan?

    Yanıtla (0) (0)
  • Taş Kafa / 01 Ekim 2021 12:09

    Bu Kararı alanları 1-İdamyada 2- Ömür boyu tecavüzcüler koğuşu 3- Hayvan Barınağında her gün ayrı 1 köpek kafesinde misafir edilmesi

    Yanıtla (0) (0)
  • söz / 01 Ekim 2021 10:08

    yandaş mütehitlerin yağmalamadığı bir yer burası kalmıştı akp önlerini açtı bir iki yıla kalmaz plazaları dikerler

    Yanıtla (3) (0)
  • Rantpetest! / 01 Ekim 2021 05:53

    Bu iktidar emlakçilik yapmaya gelmis! Gidene kadar yoketmedik bir karis toprak birakmayacak! Allah mûstehaklarini versin!

    Yanıtla (1) (0)
  • Okur / 01 Ekim 2021 03:24

    Nerede güzel bir yer varsa oraları yok etme peşindiler...
    Bunlara 20 senedir memleketi nasıl emanet ettik hayretler içerisindeyim...
    Avam aklı işte...

    Yanıtla (1) (0)
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN