İstanbul Valiliği, bazı okullarda öğretmenlerin açığa alındığı ve siyasi gerekçelerle görevden alındığı iddialarını yalanladı. Yapılan açıklamada, atamaların Özel Program ve Proje Uygulayan Okullar için yönetmelik çerçevesinde gerçekleştirildiği, hiçbir öğretmenin açığa alınmadığı ve mağduriyet yaşanmadığı vurgulandı.
İstanbul Valiliği, bazı medya organları ve sosyal medya platformlarında yer alan "öğretmenlerin açığa alındığı, kadrolu öğretmenlerin okullarından kovulduğu ve mağdur edildiği" yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Valilik, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla yazılı açıklama yayımladı.
Açıklamada, İstanbul'daki bazı okullarda görev yapan öğretmenlerin yer değişiklikleriyle ilgili çıkan haberlerin asılsız olduğu belirtilerek, “İstanbul’da tek bir öğretmen dahi açığa alınmamıştır. Yaşanan süreç, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Özel Program ve Proje Uygulayan Okullarda görev süreleri dolan öğretmenlerin rutin yeniden atama sürecidir” denildi.
8.380 ÖĞRETMENE YENİDEN ATAMA, 1.471 ÖĞRETMENE TERCİH HAKKI
Valilik, söz konusu atamaların 2020 yılında yürürlüğe giren Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği çerçevesinde yapıldığını hatırlattı. Bu yönetmelik kapsamında öğretmenlerin görev süresi 4+4 yıl olarak sınırlandırılmıştı.
Yapılan son atama sonuçlarına göre 8.380 öğretmen, özel proje uygulayan okullara yeniden yerleştirildi. Tercih süreci sonunda 1.471 öğretmen ise herhangi bir kuruma yerleşemedi. Bu öğretmenlerin, 2025 Nisan ayında yapılacak "norm fazlası yer değiştirme" takvimine göre yeniden tercih yapma hakkı bulunduğu belirtildi.
"GÖREV SÜRESİ DOLAN ÖĞRETMENLERİN HAK KAYBI SÖZ KONUSU DEĞİL"
Açıklamada, İstanbul'da ikinci 4 yıl için görevlendirilmeyen öğretmenlerin sayısının, bu okullardaki toplam öğretmen kadrosunun yaklaşık yüzde 10’una tekabül ettiğine dikkat çekildi. Bu yer değişikliğinin, norm daralması ve öğretmenlerin kendi tercihleri doğrultusunda bir kuruma atanamamasından kaynaklandığı ifade edildi.
Valilik açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
"İlgili öğretmenler yeni okullarına, il ve ilçe içerisinde tercihleri doğrultusunda branşlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına hizmet puanı üstünlüğüne göre yerleştirilecektir. Bu idari tasarruf nedeniyle öğretmenlerin özlük hakları ve kariyer basamaklarıyla ilgili herhangi bir mağduriyetleri söz konusu değildir. Yukarıdaki nedenlerle yer değişikliğine tabi öğretmen kadrosu, İstanbul'daki mevcut toplam öğretmen kadrosunun yaklaşık yüzde 1'i, Özel Proje ve Program Uygulayan Okullarımızdaki öğretmen kadrosunun ise yüzde 10'u kadardır. Bahse konu öğretmenlerimiz, önümüzdeki yıl tercih döneminde tekrar başvuru hakkını kullanabilecektir. Bu okullarda bahse konu öğretmenlerin görev süreleri ortalama 15 yılın üzerindeyken, 2020 yılında yürürlüğe giren mevcut yönetmelikle 4+4 olmak üzere toplamda 8 yıl ile sınırlandırılmıştır."
ÖĞRETMENLERE TEKRAR BAŞVURU HAKKI TANINACAK
Valilik, söz konusu öğretmenlerin önümüzdeki yıl yapılacak tercih döneminde yeniden başvuru yapabileceğini vurguladı. Ayrıca, görev süresi dolan öğretmenlerin bu okullarda ortalama 15 yıl hizmet verdiği ancak 2020’de çıkan yönetmelik ile bu sürenin 8 yılla sınırlandığı bilgisi de paylaşıldı.
ÖZEL PROJE OKULLARININ MİSYONU HATIRLATILDI
Son olarak açıklamada, özel program ve proje uygulayan eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin ulusal ve uluslararası projelere danışmanlık yaptığı, bilimsel ve kültürel etkinliklerde aktif rol aldığı, belletici öğretmenlik gibi görevler üstlendiği vurgulandı. Bu görevlerin, okulların kuruluş amacına uygun olarak öğretmenlerin tercihleri doğrultusunda belirlendiği kaydedildi.
İBB Kent Lokantası haftaya nasıl başladı? Bugün menüde ne var? 14 Nisan İBB Kent Lokantası menüsü