Bilim insanları, Dünya'nın 'kritik bölge' olarak bilinen toprak katmanlarında, mikrobiyal dünyaya dair önemli bir keşif yaptı. Gezegenin yeraltı suyu ve ekosistemler için kritik öneme sahip bu bölgedeki mikroplar, suyun kalitesini artırmak için kirleticileri parçalayarak temizlenmesine yardımcı oluyor.
Bilim insanları, Dünya'nın "kritik bölge" olarak bilinen toprak katmanlarında daha önce tanımlanmamış CSP1-3 adı verilen bir mikrop kategorisinin varlığını ortaya koydu. Yeni kategori, Iowa ve Çin'den alınan toprak örneklerinde 21 metre derinliklere kadar tespit edildi.
Ekip, bu derin topraklardan DNA örnekleri alarak CSP1-3'ün atalarının milyonlarca yıl önce sıcak su kaynakları ve tatlı sularda yaşamış olduğunu belirledi. Ayrıca, mikropların aktif olduğu da gözlemlendi. Michigan State Üniversitesi'nden ünlü mikrobiyolog James Tiedje, bu organizmaların genellikle uyku halinde olduğunu ya da sporlar gibi davrandığını düşündüklerini ancak yapılan DNA incelemeleri sonucunda bu mikropların aktif ve yavaş büyüdüğünün tespit edildiğini belirtti.
Kritik Bölge, toprak oluşumu, besin döngüsü, su düzenlemesi gibi temel süreçlerin işlediği ve gezegenin yaşamını destekleyen önemli bir alandır. Bu keşif, yeni türlerin iklim değişikliğiyle mücadeleye ve doğal kaynakların korunmasına nasıl katkı sağlayabileceğini gösteriyor. Tiedje, "Kritik Bölge, ağaçların tepelerinden 210 metre derinliğe kadar iniyor ve gezegenimizdeki yaşam için hayati önem taşıyan bu bölge hala büyük ölçüde keşfedilmemiştir" dedi.