Bir kilosunun satış fiyatı tam 100 bin dolar! En çok talep ise yurt dışından: Zehri bile faydalı çıktı! İşte ayrıntılar...
Ardahanlı arıcı Kadir Özer, arıcılıkta yeni gelir kaynakları ararken keşfettiği arı zehri üretimiyle işlerini büyüterek yurtdışına açıldı. Özer, arıların sağlığına zarar vermeden zehir toplama yöntemiyle kozmetik ve sağlık sektöründe büyük talep gören arı zehrini yurtiçinde gramını 100 dolardan satışa sundu.
ELEKTRİK CİHAZIYLA ARI ZEHRİ TOPLAMA YÖNTEMİ
Kadir Özer, arıcılık gen merkezinden temin ettiği özel bir elektrik cihazıyla kovanlara yerleştirdiği aparatlar sayesinde arılardan zehir toplamaya başladı. Bu yöntemle arılar, cama zehir bırakarak zarar görmeden doğal bir süreçte zehirlerini bırakıyor. Özer, bu yöntemi diğer arıcılara da öğreterek hem kendi işini büyütüyor hem de arı zehri üretimini yaygınlaştırıyor.
KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜN: ARI ZEHRİ
Arı zehrinin yüksek katma değere sahip olduğunu belirten Özer, bu ürünün kozmetik ve sağlık sektörlerinde yoğun bir şekilde kullanıldığını vurguladı. Özer, "Katma değerli bir ürün. Bölgemizde arıcılık getirisi olan bir meslek değil aslında. Ondan dolayı sadece arıcılık yaptığımızda kazanç elde edemiyoruz. Bu nedenle katma değeri olan bir ürüne yöneldik. Onun için de arı zehri üretmeye karar verdik. Çünkü arı zehri hem kozmetik sektöründe hem de sağlık sektöründe kullanılıyor. Bu nedenle de çok zor üretilen bir ürün olduğu için fiyatı da çok yüksek. Arılardan bir çok ürün elde ediliyor ama en değerlisi arı zehridir" diye konuştu.
ALTINDAN DAHA DEĞERLİ
Kadir Özer, arı zehrinin kilogramının 100 bin dolara kadar alıcı bulduğunu ifade ederek, bu ürünün kimya, ilaç ve kozmetik sektörlerinde geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu belirtti. Özer, "Zehrin kilogramı pazarda 100 bin doları buluyor. Bunun sebebi, bu zehrin özellikle kimya sanayi, ilaç sanayi ve kozmetik alanında kullanılıyor olmasıdır. İnsan sağlığından tutun kişisel bakıma kadar bir çok alanda kullanılıyor ve her geçen gün de farklı alanlarda deneyler yapılıyor. Arı zehri üzerine makaleler yazılıp uluslararası çalışmalar yapılıyor. Labaratuvarlarda deneyler yapılıyor" dedi.
Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu ise arı zehrinin önemine dikkat çekerek, arıcıları bu alana yönlendirmek istediklerini belirtti. Evliyaoğlu, "Mevsimsel olarak bal hasadı yıldan yıla farklılık gösteriyor. Her yıl bal alınmıyor ve buradaki amacımız arılardan bal elde etmenin yanı sıra polen, propolis, arı sütü, arı ekmeği ve arı zehri üretmek lazım. Mevsimsel olarak her sezon bal elde etmek mümkün değil. Arı zehri elde etmek gerçekten çok basit ve arı zehri hem sağlık sektöründe hem de kozmetik sektöründe kullanılan bir ürün. Ve bu nedenle de çok kıymetli" dedi.