Beykoz’dan Gebze’ye kadar uzanacak: Ulaştırma Bakanı müjdeyi verdi

Beykoz’dan Gebze’ye kadar uzanacak: Ulaştırma Bakanı müjdeyi verdi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu’ndan Yavuz Sultan Selim Köprüsü Demiryolu Projesi Açıklaması

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçecek demiryolu projesinin 2025 yılının ilk aylarında hayata geçirileceğini duyurdu. Uraloğlu, bu önemli açıklamayı Uluslararası Karayolu Federasyonu’nun (IRF) düzenlediği Dünya Yol Kongresi’nde yaptı.

Kalkınma Yolu Projesi ile Kesintisiz Ulaşım

Bakan Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi çerçevesinde Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçecek demiryolu projesine uluslararası kredi kuruluşlarının büyük ilgi gösterdiğini belirtti. Uraloğlu, “2025 yılının başlarında bu projenin inşaat sürecine yönelik somut adımlar atacağımızı müjdeleyebilirim.” dedi.

Kalkınma Yolu Projesi’nin Irak’taki FAV Limanı’ndan Londra’ya kadar kara ve demir yolu ile Avrupa’nın her noktasına kesintisiz ulaşım sağlamayı hedeflediğini vurgulayan Uraloğlu, projenin 2030 yılına kadar tamamlanmasının planlandığını ifade etti. Proje, FAV Limanı’ndan Türkiye’ye kadar uzanan yaklaşık 1,200 kilometrelik çift yönlü otoyol ve demiryolu inşaatını içermekte. Türkiye’deki Kalkınma Yolu koridoru, Ovaköy’den Edirne’ye kadar 2,094 kilometrelik demiryolu ve 1,923 kilometrelik karayolu altyapısını geliştirmeyi amaçlıyor.

Türkiye’nin Lojistik Merkezi Olma Hedefi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye’yi uluslararası bir lojistik merkez haline getirme çabalarına dikkat çeken Uraloğlu, ülkenin dört bir yanında yüksek standartlı bir yol ağı oluşturduklarını belirtti. Türkiye’nin toplam 68,494 kilometrelik karayolu ağının 29,590 kilometresinin bölünmüş yol olduğunu söyleyen Uraloğlu, 2002 yılında 1,714 kilometre olan otoyol ağının son 22 yılda 3,796 kilometreye ulaştığını vurguladı.

Ekonomik Fayda ve Tasarruf

Bölünmüş yolların, toplam yol ağının yüzde 43’ünü oluşturmasına rağmen, trafiğin yaklaşık yüzde 83’üne hizmet verdiğini belirten Uraloğlu, bölünmüş yollarda seyahat edenlerin yıllık 739 milyon saat zaman ve yaklaşık 2.4 milyar litre akaryakıt tasarrufu sağladığını açıkladı. Seyahat sürelerindeki kısalmaların, yıllık yaklaşık 197 milyar lira ekonomik fayda sağladığını ifade etti.

Fiber Optik Altyapı ve Havalimanları

Uraloğlu, otoyol ve devlet yolları üzerinde 3,021 sinyalizasyon, 5,152 kamera ve 710 meteoroloji istasyonu bulunduğunu, ayrıca 7,756 kilometrelik fiber optik kablo altyapısı tesis ettiklerini belirtti. Bu uzunluğu ilk etapta 15,000 kilometreye çıkarmayı planladıklarını söyledi.

Havalimanlarıyla ilgili de bilgi veren Uraloğlu, 2020 yılında başlatılan “Karbonsuz Havalimanı Projesi” sayesinde Türkiye’nin, karbonsuz havalimanı sertifikasına sahip 50 havalimanıyla Fransa’nın ardından en yüksek sayıya sahip ikinci ülke konumunda olduğunu ifade etti. İstanbul Havalimanı’nın günlük ortalama 1,500 uçuşla dünyanın en büyük transit merkezlerinden biri olduğunu belirten Uraloğlu, Türkiye’deki havalimanlarını kullanan yolcu sayısının 177 milyonu geçtiğini ve yıl sonunda bu sayının 236 milyona, 2025 yılında ise 250 milyona ulaşmasını beklediklerini açıkladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN