Bakan Yumaklı'dan ‘yanan ormanların imara açıldığı’ iddiasına yanıt: Eğer varsa göstersinler hodri meydan

Bakan Yumaklı'dan ‘yanan ormanların imara açıldığı’ iddiasına yanıt: Eğer varsa göstersinler hodri meydan

Bakan Yumaklı, yanan orman alanlarının imara açıldığı iddialarını yalanladı ve ormanların anayasal teminat altında olduğunu ifade etti. Sürekli olarak bu tür asılsız iddiaların gündeme getirildiğini belirten Yumaklı, "Yanan bir ormanın imara açıldığına dair bir örnek varsa göstersinler. 1990'lı yıllarda bir kişinin tahsis aldığı bir alan gündeme getiriliyor; ancak bu kişi yapılaşma yapmamış. Bu, ormanların imara açıldığı anlamına gelmez" dedi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, katıldığı “Anadolu Soruyor” programında önemli açıklamalarda bulundu. Programda, Anadolu Yayıncılar Federasyonu Genel Başkanı Sinan Burhan’ın moderatörlüğünde TV Genel Müdürü Hasan Yavuz Bakır ve Kanal Fırat ve Kanal E Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın sorularını yanıtlayan Bakan Yumaklı, orman yangınları, tarımsal arazilerin kullanımı ve tarım politikaları üzerine değerlendirmelerde bulundu.

ORMAN YANGINLARI VE İMAR İDDİALARI

Bakan Yumaklı, yanan orman alanlarının imara açıldığı iddialarının yalan olduğunu ifade etti. Ormanların anayasal teminat altında olduğunu vurgulayan Yumaklı, bu konuda sürekli olarak asılsız iddiaların dile getirildiğini belirtti. Yumaklı, “Yanan bir ormanın imara açıldığına dair bir örnek varsa göstersinler. Sürekli olarak 1990’lı yıllarda bir kişinin tahsis aldığı bir alanı gündeme getiriyorlar. Bu kişi, tahsisi aldıktan sonra alanda herhangi bir yapılaşma yapmamış, zamanla bölge ağaçlarla kaplanmış ve yangınla birlikte bu alan da zarar görmüş. Ancak bu durum, ormanlık alanların imara açıldığı anlamına gelmez. Ormanlar anayasal teminat altındadır ve biz, her yıl yanan alanları mutlaka ağaçlandırırız” dedi. Ayrıca orman yangınlarının sadece milli serveti değil, aynı zamanda bir ekosistemi de yok ettiğini belirten Yumaklı, Eceabat yangınında asfalta çıkan tilkilerin çaresizliğini anlatarak yangınların yüzde 90’ının insan hatasından kaynaklandığını ifade etti.

whatsapp-image-2024-08-22-at-14-37-22.jpeg

TARIMSAL ARAZİLERİN KULLANIMI VE KİRALANMASI

Bakan Yumaklı, tarımsal arazilerin kiralanması konusunda da önemli açıklamalar yaptı. Türkiye’de kullanılmayan tarımsal arazilerin mülkiyet haklarına dokunulmadan, iki yıl üst üste ekilmeyen alanların emsal kira bedelleriyle kiralanabileceğini belirtti. Yumaklı, “Bu arazilerde üretim yapılması için kiralama talebinde bulunan kişilere, mülkiyet sahibinin rızasıyla bu alanları kiralayabiliriz. Buradan elde edilen kira bedelleri, mülkiyet sahiplerine eşit olarak dağıtılacaktır. Ancak mülkiyetle ilgili hiçbir tasarruf söz konusu değildir” dedi. Ayrıca, tarımsal arazilerin kiralanmasıyla ilgili yanlış bilgilerin yayılmasını eleştiren Yumaklı, Türkiye’nin bir muz cumhuriyeti olmadığını ve kimsenin mülküne keyfi bir tasarrufta bulunulamayacağını vurguladı.

GENÇLERE VE KADINLARA TARIMDA DESTEK

Tarımda gençlerin ve kadınların desteklenmesi gerektiğini belirten Bakan Yumaklı, bu kesimlere yönelik ilave destekler sağladıklarını söyledi. Gençlerin tarımda kendi işlerinin patronu olmaları için cesaretlendirilmesi gerektiğini ifade eden Yumaklı, tarımda cesareti ve isteği olanların yanında olduklarını vurguladı. Türkiye’nin dört bir yanında tarım yapan gençlerin ülkenin geleceği olduğunu belirten Yumaklı, bu gençlerin diğer arkadaşlarına da örnek teşkil ettiğini ifade etti.

CHP’Yİ ELEŞTİRDİ: TARIMI SİYASET MALZEMESİ YAPMASINLAR

Bakan Yumaklı, CHP’nin tarım üzerinden manipülasyon yapmaya çalıştığını iddia ederek, bu durumu eleştirdi. CHP milletvekillerinin Türkiye’de tarımla ilgili sorunları abartarak kamuoyunu yanlış yönlendirdiğini söyleyen Yumaklı, “CHP, tarımı siyasetin malzemesi yapmaktan vazgeçmeli. Türkiye’deki çiftçiler ve üreticiler gerçek sorunların farkında ve bu tür manipülasyonlara prim vermiyorlar” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN