Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, katıldığı canlı yayında İstanbul'da yaşanan kar felaketiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Karaismailoğlu, 24 saatten uzun süre kapalı kalan TEM Otoyolu ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun sorumluluğunun bakanlıklarında olduğunu söylemesine rağmen İBB'nin sorumluluk alanında olan E-5'in kapanmasını gerekçe göstererek "Bu tür doğal afetler ilk defa yaşanmıyor. Asıl sorumlu AKOM'dakilerdir" demesi dikkat çekti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, katıldığı canlı yayında İstanbul'da yaşanan kar felaketiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Karaismailoğlu, "Bu tür doğal afetler ilk defa yaşanmıyor. Asıl sorumlu AKOM'dakiler" dedi.
Karaismailoğlu'nun açıklamaları şu şekilde;
"ASIL SORUMLU AKOM'DAKİLER"
"Bu tür doğal afetler ilk defa yaşanmıyor. Ben 25 yıl İBB'de çalıştım. Bu işlerden sorumlu bir kişi olarak konuşuyorum. Siz oradaki kurumsal yapıyı dağıtırsanız, liyakatsız insanları doldurursanız tabii ki başarısız olacaksınız. Tabii ki sıkıntı yaşanmıştır Karayolları Genel Müdürlüğü'nün de sorumluluğu vardır. TEM Otoyolu ve Kuzey Marmara Otoyolu, Karayolları'nın sorumluluğundadır. Asıl sorumlu olan AKOM'daki kişilerdir. Eskilere baksalar her şey çözülecek. Kasım ayında tatbikatlar, simülasyonlar yapılırdı. Araçların nereye müdahale edeceği bellidir. Ama siz liyakatsız kişileri getirirseniz böyle bocalarsınız. Yolda kalan İETT otobüsleri, kış lastiği olmayan araçların yolda kalması. Vatandaş sıkıntı çekerken gözünüzün başka yerde olmaması lazım. İstanbul'un derdiyle dertlenmek lazım. İnşallah bir daha böyle süreç olmaz. Ne gerekiyorsa biz onlara da yardım ederiz. Biz onların açmadığı yollara bizim ekipleri gönderdik, yardım ettik."
"SİZ İHALEYİ TEK BİR KİŞİYE VERİYORSUNUZ"
"TEM otoyolu kapandı, inkar etmiyoruz. Tabii orada yolda kalan vatandaşlarımız çok büyük sıkıntı yaşadı. Koordinasyon problemi olmaması gerekir. Önceden 10 bölgeye ayrılıyor, herkesin sorumlulukları yükleniyordu. Siz bir tek ihale yapıp bir kişiye veriyorsunuz. Tuz ihalesiyle ilgili konuşulanlar var. İnşallah bundan sonra yaşanmaz. Bu tür olumsuz hava koşulları her zaman olacaktır. Hazırlıklı olmak lazım, kısa zamanda işleri çözmek lazım."
Kar felaketinin yaşandığı gün İstanbul Havalimanına inemeyen Bakan Karaismailoğlu, Atatürk Havalimanı'na inişiyle ilgili şu açıklamayı yaptı:
"ATATÜRK HAVALİMANI KAPASİTESİNİ DOLDURMUŞ BİR HAVALİMANI"
"Atatürk Havalimanı'na inmememiz gerekiyordu, risk alarak indik. Atatürk Havalimanı'nda olağanüstü durumlarda acil iniş için bir pist açık. İstanbul Havalimanı'nda 2 tane pistimiz var. Bahçelievler, Bakırköy, Florya, Sefaköy nüfusun en yoğun alanlar. Şehrin göbeği burası. Atatürk Havalimanı'na inmek için Marmara denizinde saatlerce döndüğümüz günleri unutmayın. Kapasitesini doldurmuş bir havalimanı. Vatandaşı bu egzoz emisyonundan kurtarmanız gerekiyor. Yılda 1 milyon ton egzoz salgılıyorlar. Bu şehrin göbeğinde burası. 305 milyon ağaca eşdeğer egzoz salınımı demektir bu yılda. Kapasite bitmişti. Yeni kapasite gerekiyordu. İstanbul Havalimanı dünyanın transit merkezi olacak. İstanbul Havalimanı'nı kötülemeye çalışıyorlar. Yıllardır hizmet edecek bir havalimanı. Şu ana kadar 115 milyon yolcu taşıdı. 800 bin uçak iniş yaptı bu havalimanına."
"İSTANBUL HAVALİMANI ZATEN OLMAZSA OLMAZDI"
"Yeni havalimanı 75 milyon metrekarelik bir alandır. Bu tabii ki olacaktı, olması da gerekiyordu. Eski havalimanı 11 milyon metrekareydi. Şimdi biz 5. ve sonra 6. piste geçeceğiz. Türkiye'de turizmin artmasıyla böyle bir havalimanı zaten olmazsa olmazdı. Devletin kasasından tek kuruş çıkmadı. 25 yıllık işletme boyunca 22 milyar Euro devlete kira getirecek çok kıymetli bir eser oldu. Kanal İstanbul, Kuzey Marmara Otoyolu uzun soluklu master planın ürünleri. Hepsi logo gibi. Tek tek yerlerine koyup resmin tamamına bakmak lazım. Havalimanı kapandıktan sonra bölgedeki trafik yüzde 30 azalmıştır. İstanbul Havalimanı gayet güzel bir şekilde işliyor."
"İSTANBUL HAVALİMANI'NDA YIKILAN YER ZATEN YIKILACAKTI"
Bakan Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı'nda Turkish Cargo'ya hizmet sunan tesisin çatısında, yoğun kar yağışı sonucu meydana gelen çökmeyle ilgili, "Burası geçici bir yapı. Havalimanının 7 kilometre dışında bir yapıydı. Zaten yıkılacaktı. Havalimanını ilgilendiren bir durum yok." açıklamasında bulundu.
"İBB SINIFTA KALDI"
24 yıldır İBB'de daire başkanlıkları, genel sekreter yardımcılıkları yaptım. İBB'nin yükümlülük ve sorumluluklarını çok iyi bilen birisi olarak konuşuyorum. Maalesef sınıfta kaldılar. Olumsuz hava koşulların şiddetine göre birtakım sıkıntılar tabii ki yaşayacaksınız. Ama oraya hazırlıklı olmak lazım. Pazar günü Bolu Dağı'ndaydım, pazartesi gecesi İstanbul'daki sıkıntıyı görünce sayın Bakanımızla buraya gelip müdahale edip sıkıntıyı çözdük. Gözünüz başka yerde olduğunuzda bu sıkıntılar yaşanır. Bunları söylediğiniz zaman kızmaya hakkınız yok. Bu tercihi İstanbullular yaptı. Biz devlet olarak TEM otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu'na müdahale ettik. 18 saati bulmayan bir süreçte normal akışı sağladık."
METRO PROJELERİNİN UZAMASI
"Oynamaya niyetin yok yerim dar diyorsun! İBB'de Ulaşım Daire Başkanlığı yaptım. Mevcut metro hatlarını yapmak için kapı kapı dolaşıyor onayını alıyorduk. 12 Mart 2021 tarihinde gelmişler Bakanlıkta toplantı yapmışlar. Biz 31 Mart 2021'de 'projedeki eksiklikleri tamamlamanız lazım ki, yatırım programına alalım' demişiz. Kendi yazılarında 'ön projeler teslim edilmiştir' deniyor. Onay alınabilmesi için kesin proje olması lazım. Biz de kesin projeleri istemişiz. O süreçte gelip sunumlar yapılmış Bakanlıklara. Kesin projeler gelmediği için süreç o yüzden uzadı."
Şimdi başlamışlar 4 istasyon yapacağız diye. Tahtakale'de, İspartakule'deki vatandaşımız ne yapacak? Bir algı yapıyorlar, ortada olmayan bir şey üzerinden fırtına koparıyorlar. Kirazlı metrosunda ne yaptınız onu söyleyin. Ortada hiçbir şey yok. Bostancı-Dudullu metro hattı kendilerinde. Yerinde yeller esiyor. Pendik-Tuzla metrosu ortada bir şey yok. Yenidoğan-Sancaktepe metrosunun üzerine harfiyat döküyorsunuz.
'Bize izin vermiyorlar' deniliyor. Uygulama kesin proje olmadan ne yatırım programı teklif edilebilir ne de ihale yapılabilir. Zemin etüdleri, deprem raporları oluşturmadan olmaz. Biz Kadir Bey'ye hiçbir zaman projelerimiz Bakanlıkta takıldı demezdik. Kapı kapı dolaşır projemizin onayını alırdık."
"İBB KENDİ BECERİKSİZLİKLERİNE YANSIN"
"Kendi beceriksizliklerine yansınlar. İş öğrenmek istiyorlarsa öğretebiliriz. Sayın Cumhurbaşkanımız İBB Başkanı oldu. Meclis'te azınlıktaydı. Belediye efsaneleri oradan çıktı. Ikarus otobüsleri vardı Macaristan malı. Bacasından simsiyah duman çıkardı. O otobüslerden çevre dostu, yeşil otobüslere nasıl dönüşümler yapıldı? Bunları unutmadık. Şu anda İBB'nin vatandaşa hizmetiyle gündeme geldiğini duydunuz mu? Çam Sakura Şehir Hastanesi'nin yollarını niye yaptık? 100 kilometre metro İBB'nin sorumluluk alanında var şu anda. Bir an önce onları bitirsinler ve biz de onları alkışlayalım."
"HEDEFİMİZ DÜNYADA İLK 10 EKONOMİYE GİRMEK"
"İstanbul-İzmir yolunun yapılması ile eski yolun kıymeti de arttı. Önümüzdeki yıl inşallah Çanakkale Köprüsü'nü açacağız. Bu projeler yıllarca hizmet edecek. Büyük ve güçlü Türkiye'nin altyapısı bunlar. Hedefimiz dünyada ilk 10 ekonomiye girmek. Önümüzdeki günlerde yine yap işlet devret projeleri çıkacak. Fizibiliteleri uygun olarak yapılacak."
Ankara-İzmir hızlı tren devam ediyor. 2025 yılında hizmete girecek. 3,5 saate çıkacak. Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep, Halkalı'yı Kapıkule'ye bağlıyoruz. Ankara-Sivas hızlı trenini yılsonu bitirmek için hummalı çalışma var. Ankara-Kayseri hızlı trenin ihalesini yaptık, finans görüşmeleri başladık. Bunlar kıymetli projeler. Türk vatandaşı bunları fazlasıyla hak ediyor. Bizim gurbetçiler bunun farkını çok iyi anlıyor. İnşallah bunlar artarak devam edecek. Gençlerimiz inovasyon ve teknolojiyle yarışacak."
KILIÇDAROĞLU'NUN İDDİALARINA YANIT
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Twitter hesabından "Sevgili halkım... Bu akşam saat 22.00'de sizlere önemli bir şey açıklayacağım" paylaşımında bulunarak akşam saatlerinde bir video yayınlamıştı. Kılıçdaroğlu, videoda yaptığı açıklamada 3 Nisan 2018'de açık ihale yapıldığını ve ihaleyi 3 milyar 198 milyon 743 bin 727 lira teklif veren firmanın kazandığını öne sürdü. Ancak Kılıçdaroğlu, ihalenin bu firmaya verilmediğini ve 6 milyar TL fazla fiyat biçilerek, iktidara yakın bir şirkete yeniden verildiğini ileri sürmüştü.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kılıçdaroğlu'nun bu iddialarına yanıt verdi.
"Sonuçta demokrasilerde ana muhalefet partileri ve genel başkanları önemli kişilerdir. Keşke ellerine verilen kağıda inanmayıp, teferruatlarını araştırsalardı. Cumhurbaşkanımız hiçbir zaman hiçbir ihaleye imza atmaz. Bunu devlet tecrübesi olan herkes bilir. Bakanlar da imza atmazlar. Hiçbir ihale ve ödemeye Cumhurbaşkanı imza atmaz. Oradaki kağıdı göstererek yalan konuştu. Ana muhalefet partisi liderinin böyle bir yalana alet olmasına üzülüyorum tabii ki. Cumhurbaşkanımız sadece yatırım programını onaylar. O programda binlerce proje vardır. Maalesef yine boşa düşmüştür sayın Kılıçdaroğlu, belki de kasıtlı verilmiştir bu belge."
"İDDİA EDİLEN İHALE, BURSA HIZLI TREN İHALESİ"
İddia edilenin Bursa Hızlı Tren ihalesi olduğunu dile getiren Karaismailoğlu "Böyle bir ihale var. Şu an Ankara-İstanbul arasında hızlı tren var. Bursalılar da hızlı treni çoktan hak ediyorlar. Onunla ilgili geçmişte yapılmış olan, iptal edilmiş olan ihaleler var. En kısa zamanda Bursalılar hızlı trene kavuşacak. 2018 yılında yapılmış olan ihale sadece Bursa Yenişehir Osmaneli arasında. Sadece 50 kilometrelik kısmı. Yenişehir Bursa arasındaki kısmında üst yapı işleri. 50 kilometresi hem altyapı hem üst yapı. Bunun yaklaşık maliyeti 3 milyar 200 milyon Euro civarındadır. İhalede tutarsız ve uygunsuz teklifler çıktı. Mahkeme süreçleri çıktı. İdare de bu işi iptal etti, iş kapandı." ifadelerini kullandı.