İstanbul'da hayat durdu

İstanbul'da hayat durdu

Bir hafta öncesinden ‘afet boyutunda kar’ uyarıları yapılan 15 milyonluk İstanbul’da günlük hayat felç oldu. Uçuşlar durdu, TEM kilitlendi. Uyarıların kulak ardı edilmesinin de etkisiyle çok sayıda vatandaş araçlarında mahsur kaldı. 48 saatte ortaya çıkan vahim tablo ‘Beklenen yağışta durum böyleyse kapıdaki depremde ne yaparız’ yorumlarına yol açtı.

Antalya'dan Edirne'ye Türkiye, Sibirya soğuklarıyla buz kesti. İllerde 70'ten fazla yol ulaşıma kapandı. Ancak İstanbul gündem oldu. Son yılların en yoğun kar yağışı, bir ülke kadar nüfusu olan megakentte hayatı durdurdu. Kamu personeli idari izinli sayıldı. Trakya ve Anadolu'dan kente girişler kısıtlandı. Otobüslerin çıkışları durduruldu. Kış lastiği olmadan araçlarına binenler kara saplandı.

kuzguncuk.jpg

HEM METEOROLOJİ HEM AKOM BİR HAFTA ÖNCESİNDEN YAĞIŞ UYARISI YAPMIŞTI

Zincirleme etkiyle TEM'de sürücüler saatlerce mahsur kaldı. Sosyal medyada hem karayolları hem belediyelere eleştiriler yöneltildi. Uzmanlar İstanbul'da son yılların en yüksek yağış miktarının kaydedildiğini vurguladı. Ancak Meteoroloji’nin bir hafta önceden uyarısını yaptığı bir hava olayında bile bu tablonun ortaya çıkması devletin afetlere hazırlıktaki eksiklerini ortaya koydu.

YARINA KADAR BEYAZ ALARM

Meteoroloji uzmanları, İstanbul'u etkisi altına alan kar yağışının aralıklarla yarına kadar devam edeceğini bildirdi. Vatandaşlara 'zorunlu olmadıkça çıkmayın' uyarısı yapıldı.

15 MİLYONLUK ŞEHİRDE YAŞAM ‘DONDU'

Türkiye’yi esir alan kar yağışı, özellikle İstanbul’da şiddetini artırdı. Yolların ulaşıma kapandığı kentte, binlerce vatandaş araçlarında mahsur kaldı. 5 bini aşkın kişi ekipler tarafından kurtarılarak çevre otellere yerleştirildi. Valilik, trafiğin durma noktasına geldiğini belirterek özel araç kullanımına kısıtlama getirdi, duraklarda insan yoğunluğu yaşandı. Güvenlik, sağlık ve ulaşım hizmetleri dışındaki kamu çalışanları idari izinli sayıldı.

tem.jpg

Türkiye’de bir haftadır etkisini sürdüren kar yağışı, son yılların en şiddetli kışının yaşanmasına neden oldu. Ülke genelinde hayat durma noktasına gelirken özellikle İstanbul’da 4 gündür aralıksız süren yağışlar, şehri adeta felç etti. Kuzey Marmara Otoyolu ve D-100 karayolunda ulaşım tamamen tamamen durdu.

TEM Otoyolu’nda ise yüzlerce sürücü araçlarında mahsur kaldı, birçok sürücü aracını yolda bırakarak yoluna yürüyerek devam etti. Mahsur kalan 5 binden fazla kişi de ekiplerin yardımıyla kurtarılarak otel ve misafirhanelere yerleştirildi. İstanbul’a il dışından kamyon ve TIR girişi yasaklanırken şehir içinde de özel araçlara trafiğe çıkış yasağı getirildi. Özel araçlara getirilen yasak sonrası işe gitmek isteyen vatandaşlar duraklarda yoğunluk oluşturdu. Metro İstanbul, metro seferlerinin saat 02.00’ye kadar uzatıldığını açıkladı. yağışın şiddetini artırması ve yolların kapanması sonrası İstanbul Valiliği, otogarlardan otobüs çıkışlarının 1 günlüğüne yasaklandığını duyurdu. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, kent genelinde kamu personelinin idari izinli sayılacağını duyurdu.

thy.jpg

Yerlikaya Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Kötü hava koşulları nedeniyle; kurumlarımızca zorunlu hizmetlerin yürütülmesi ve asgari seviyede personel bulundurulması kaydıyla; güvenlik, sağlık ve ulaşım hizmetleri dışında kamuda görevli Memur, işçi ve diğer personel 25 Ocak 2022 Salı günü tam gün idari izinli sayılacaklardır” ifadelerine yer verdi. Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarılarına rağmen Türkiye’de hayatın durma noktasına gelmesi, eleştirilere neden oldu. Sosyal medyada belediye ve karayollarına eleştiriler yöneltildi.

‘İSTANBULLUNUN HAYATINI KOLAYLAŞTIRMA ÇABASINDAYIZ’

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, kenti esir alan kar yağışıyla ilgili açıklamada bulundu. Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) konuşan İmamoğlu, mağduriyet yaşayan vatandaşların sorunlarını en aza indirme konusunda tüm kurum, kuruluşlarla müşterek bir çalışma içerisinde olduklarını vurguladı.

Kar kalınlığının bazı bölgelerde 1 metreye kadar ulaştığını belirten İBB Başkanı “7 bin 421 personelimizle, 1582 araç ve iş makinamızla, özellikle büyük araçların kaldırılması için 30 adet kurtarıcı vinç ve çekicimizle sahada olduğumuzu bilmenizi istiyorum” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve diğer kamu kurum kuruluşlarıyla ilgili birtakım konuların öne çıkartılmak istendiğine dikkat çeken İmamoğlu “Bizim, ilk günden itibaren yapmaya çalıştığımız şey, senkronizasyonu sağlamak, ortak bir biçimde İstanbullunun bu zor koşullarda hayatını kolaylaştırma çabası” diye konuştu.

resim-2022-01-26-003538.png

ÜNİVERSİTELERDE EĞİTİME 1 HAFTA ARA

İstanbul Valiliği kenti etkisi altına alan kar nedeniyle yeni önlemler alındığını duyurdu. İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu toplantısında alınan kararlara göre, Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan malûl, engelli ve hamilelerin 26-27-28 Ocak 2022 tarihlerinde idari izinli sayılmalarına karar verildi. Valilikten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İstanbul’da bulunan Üniversite Rektörlerimizle yapılan istişareler doğrultusunda ilimizde yükseköğrenime 31 Ocak 2022 Pazartesi gününe kadar ara verilmesine karar verilmiştir” denildi. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri’nde de eğitime 3 gün ara verildiği belirtilen açıklamada “Trakya ve Anadolu istikametlerinden İstanbul yönüne seyahat eden araçların, ilimize girişinin ikinci bir duyuruya kadar kısıtlanmasına karar verilmiştir’’ ifadelerine yer verildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (12)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
12 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN