Avrupa Parlamentosu yeni yasayı onayladı: Airbnb'ye sınırlama

Avrupa Parlamentosu yeni yasayı onayladı: Airbnb'ye sınırlama

Avrupa şehirlerinde giderek artan konut sorununa karşı harekete geçen Avrupa Parlamentosu, internet üzerinden kısa süreli ev kiralayan Airbnb gibi uygulamalara sınırlama getiren yasal düzenlemeyi kabul etti. Yasanın, konut sektörü üzerinde oluşan baskıyı azaltacağı düşünülüyor.

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa’da giderek artan konut sorununa karşı Airbnb gibi kısa süreli ev kiralama uygulamalarına sınırlama getiren yasal düzenlemeyi kabul etti.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre yasa, tüketicileri sahte kısa vadeli kiralama tekliflerinden korumayı ve uzun vadeli kiralamaların azalması nedeniyle konut sektörü üzerinde oluşan baskıyı da azaltmayı amaçlıyor.

TOPLAM TURİSTİK KONAKLAMANIN YÜZDE 25'İNE ULAŞTI

Çevrimiçi kısa süreli kiralamalar, AB’deki toplam turistik konaklamanın yüzde 25’ine ulaşmıştı.

Bu tür kiralamalar ev sahipleri, turistler ve bazı işletmeler için yarar sağlasa da özellikle konut piyasası için sıkıntılara yol açmaya başlamıştı.

Kısa süreli kiralamayla ilgili uygun kuralların bulunmaması nedeniyle yüksek konut fiyatları, daimi sakinlerin yerinden edilmesi, aşırı turizm ve haksız rekabet gibi sorunların artmasına neden olmuştu.

Yasa, bu sorunu ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

AB üyesi 23 ülke, 2022’de kısa vadeli çevrimiçi kiralama uygulamaları için yeni kurallar getirmişti. Diğer ülkelerde de bu konuda yasal düzenleme hazırlığı devam ediyor.

KABUL EDİLEN SINIRLAMALAR NELER?

Kaliteli verilerin daha iyi yaptırımlara ve daha az yasa dışı kiralamaya yol açmasını sağlayacağı belirtilen düzenleme, şu önlemleri içeriyor:

Basit kayıt prosedürü

Kısa süreli kiralama hizmetlerini kolaylaştıran çevrimiçi platformlar, faaliyet gösterdikleri bölgelerde, listelerindeki mülkler için uygulanan kayıt prosedürleri ve veri paylaşımına ilişkin yükümlülüklere uymak zorunda olacak.

Basit bir çevrimiçi kayıt prosedürü sayesinde, ilgili makamların ev sahibini ve birimini tanımlamasına ve bilgilerini doğrulamasına olanak sağlanacak.

Turistler için daha güvenli kiralama hizmetleri

Kısa süreli kiralama hizmeti veren siteler, ev sahipleri tarafından sağlanan bilgilerin güvenilir ve eksiksiz olmasını, kayıt numarasının da açıkça görülebilmesini sağlaması gerekecek.

Yasa kapsamında ilgili makamlar, kayıt numaralarını askıya alabilecek, çevrimiçi platformlardan yasa dışı listelemelerin kaldırmasını isteyebilecek.

Yetkili makamlarla uyumlu çalışmayan platformlara veya sistem sağlayıcılarına ceza verilebilecek.

Sağlıklı veri paylaşımı

AB üyesi ülkelerin, kısa süreli kiralama sitelerine kayıtlı ev sahibi faaliyetlerine ilişkin verilere düzenli bir şekilde ulaşabilmesi için tek bir dijital giriş noktası oluşturulacak.

Konutun kiralandığı gece ve konaklayan kişi sayısı, adres, kayıt numarası, gibi verilerin toplanması; yetkililerin ev sahibi kayıt süreçlerine uyumu ve ulusal yetkililerin kısa süreli konaklama kiralama sektöründe uygun politikaları uygulamasına olanak tanıyacak.

TÜRKİYE DE HAREKETE GEÇMİŞTİ

Türkiye de 28 Aralık tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik’le 1 Ocak 2024’ten itibaren Airbnb ve benzeri günlük konut kiralamaya dair yeni kural ve düzenlemeler getirmişti.

Bu kapsamdaki konutların kiralanmasıyla ilgili denetim ve yetki Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmişti.

Yeni düzenleme uyarınca kiralanan konutların girişlerine plaket asılması zorunlu.

Turizm amaçlı kiralanacak konut, bir binanın dairesiyse aynı binadaki tüm kat maliklerinden oy birliğiyle izin alınması gerekiyor.

İzin belgesi olmadan konutlarını kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin TL idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün süre verilecek.

Süre sonunda izin belgesi almadan kiralama faaliyetlerini sürdürenlere 500 bin TL idari para cezası uygulanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN