Atıl durumda bulunan araziler için yeni bir adım atıldı. Söz konusu arazilerin kullanılması için yeni bir uygulama hayata geçirilecek. İşte konuya ilişkin detaylar…
Tarım ve Orman Bakanlığı, atıl durumda bulunan tarım arazilerinin verimli bir şekilde kullanılması için önemli bir adım attı. Üst üste iki yıl boyunca işlenmeyen tarım arazilerinin belirlenerek devlet tarafından kiralanması planı doğrultusunda harekete geçildi. Ayrıca, büyük bir arazi toplulaştırma çalışması başlatılacak. Tarım arazilerinin sürdürülebilir yönetimi ve verimli kullanımı amacıyla hayata geçirilecek projelerle, Türkiye genelindeki tarım üretim kapasitesinin artırılması hedefleniyor.
ATIL ARAZİLER ÜRETİME KAZANDIRILACAK
Tarım ve Orman Bakanlığı, atıl durumda kalan tarım arazilerinin yeniden ekonomiye kazandırılması için önemli bir adım attı. Tarım sektöründeki verimliliği artırmak adına, kullanılmayan araziler üzerindeki çalışmalara hız verildi. Bakanlık, üst üste iki yıl boyunca işlenmeyen tarım arazilerinin belirlenmesi amacıyla coğrafi bilgi sistemleri (CBS) kullanacak. Bu sayede tarlalar daha verimli hale getirilerek, üretime kazandırılacak.
2,4 MİLYON HEKTAR ARAZİ İÇİN TOPRAK ETÜDÜ VE HARİTALANDIRMA ÇALIŞMASI
Tarım arazilerinin verimli kullanımını sağlamak ve sürdürülebilir tarım uygulamaları oluşturmak için kapsamlı bir çalışma yapılacak. Bu kapsamda, Türkiye'nin 6 ilinde toplam 2,4 milyon hektarlık tarım arazisinde detaylı toprak etütleri gerçekleştirilecek ve bu araziler haritalanacak. Bu çalışmalar, tarımsal üretimin daha verimli yapılmasını sağlayacak, tarım alanlarının daha etkin yönetilmesine olanak tanıyacak.
456 BİN HEKTAR ARAZİ TOPLU LAŞTIRILACAK
Tarım arazilerinin etkin kullanımı için bir diğer önemli adım da arazi toplulaştırma projeleri olacak. Bakanlık, 456 bin hektarlık alanda toplulaştırma çalışmalarına başlayacak. Bu projeyle, küçük parçalara bölünmüş olan tarım arazilerinin birleştirilmesi sağlanacak ve büyük ölçekli tarım üretim alanları oluşturulacak. Böylece üreticilerin daha verimli ve düzenli bir şekilde tarım yapması teşvik edilecek.
SULAMA ALANLARI GENİŞLETİLECEK
Tarımda verimliliğin artırılmasında suyun önemi büyük. Bu nedenle Bakanlık, sulama alanlarını genişletmek için yatırımlarına hız verecek. Bu kapsamda, 120 bin hektarlık alanda sulama altyapısı güçlendirilecek. Böylece kuraklık riski azalmış olacak ve tarım üreticilerinin suya erişimi artacak.
TARIM SAYIMI İLE KAPSAMLI TARIM ENVANTERİ OLUŞTURULACAK
Tarım sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda daha iyi kararlar alınabilmesi amacıyla Tarımsal Üretici Kayıt Sistemi (TÜKAS) daha kapsamlı hale getirilecek. Bakanlık, mevcut tarım sayımını geliştirerek kapsamlı bir tarım envanteri oluşturmayı planlıyor. Bu sistem, tarım sektörünün daha etkin bir şekilde yönetilmesini sağlayacak ve kaynakların doğru kullanımını mümkün kılacak.
TARIM SEKTÖRÜNDE YENİ DÖNEM: SÜRDÜRÜLEBİLİR VE VERİMLİ TARIM YAKLAŞIMI
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı bu düzenlemeler, Türkiye’deki tarım sektöründe verimliliği artırmak, kaynakları daha etkin kullanmak ve sürdürülebilir tarımı teşvik etmek adına önemli bir adım olarak görülüyor. Atıl durumdaki tarım arazilerinin üretime kazandırılması, arazi toplulaştırma çalışmaları ve sulama altyapılarının güçlendirilmesi, hem üreticilere hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak.
Bakanlık, tarım sektörünün geleceği için kritik öneme sahip bu projelerin başarıyla hayata geçirilmesi için tüm imkanlarını seferber etmeye devam edecek. Tarımın geleceği, bu tür stratejik adımlar sayesinde daha parlak olacak.