Ata tohumuyla üretimi yapılıyor, pazardaki fiyatı 200 lirayı buluyor! Tescil için başvuru bile yapıldı! Ününe ün katıyor, dünyaya açılacak...
Tekirdağ'ın Şarköy ilçesine bağlı Eriklice Mahallesi'nde, ata tohumu ile üretilen kınalı bamya hasadı, üreticiler tarafından sabahın erken saatlerinde başlamaktadır. Çiftçiler tarafından toplanan kınalı bamya, pazarda kilo başına 200 TL'den satışa sunuluyor. Kınalı bamya hasadının yaklaşık bir ay süreceği belirtiliyor.
TESCİL BAŞVURUSU YAPILDI
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Namık Kemal Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda, kınalı bamya için Türk Patent ve Marka Kurumu'na coğrafi işaret tescili başvurusu yapılmıştır. Mahalle muhtarı Tamer Özer, bu tescilin kınalı bamyanın markalaşmasına önemli katkılar sağlayacağını ifade etti. Özer, "Mübadele zamanında mahalleye gelen büyüklerimiz yanında getirdikleri tohumlarla burada üretim yapmaya başlamış. Bamyamızın öncelikli oluşunun özelliği tohumu. Tohumla beraber oluşan iklim, iklimle beraber oluşan emek ve yıllardır bamyamız gelenek halinde her sene düzenli bir şekilde üretiliyor. Üreticilerimiz farklı kesimlerde 30 dönüme yakın alanda ekim yapıyor. Toplanan ürünler pazarlarda üreticilere ulaştırılıyor" şeklinde açıklama yaptı.
Özer, Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılan coğrafi işaret tescili başvurusunun şu anda değerlendirme aşamasında olduğunu belirterek, tescilin ekim alanlarının genişlemesine ve daha fazla kişiye istihdam sağlamasına yardımcı olacağını dile getirdi.
Üretici Hüseyin Balbuğ, kınalı bamyanın zeytinyağlı yemeklerin vazgeçilmezi olduğunu ifade etti. Balbuğ, kınalı bamyanın uzun yıllardır mahallede yetiştirildiğini vurgulayarak, "Bu bizim atamızdan geldiği gibi devam ediyor ama en büyük özelliği bu doğanın özelliği. Doğanın, denizin havası bamyaya farklı bir lezzet katıyor. Her yerde bamya var ama ayrı ayrı alın yemeğini yapın acayip bir lezzet farkı çıkar. Ben 1977'den beri bamyacılık yapıyorum. Bütün esnaf, arkadaşlar, kadınlar gördükleri zaman telefonla hemen sipariş verirler. Bizim buranın bamyası tohumundan dolayı çok farklı. Bamya sabah erken ve akşamüzeri toplanır ama en iyi erken toplanır. Güneşi gördüğü zaman esneme yapar toplamak zor olur" dedi.