Artık çöpü bile para ediyor! Sakın atmayın, yaprağından bile değerli: Yağından sabun, çöpünden kömür oluyor

Artık çöpü bile para ediyor! Sakın atmayın, yaprağından bile değerli: Yağından sabun, çöpünden kömür oluyor

Türkiye'nin en kıymetli bitkilerinden birinde hasat sonuna yaklaşılırken söz konusu bu bitki her yanıyla kullanılıyor. Öyle ki çöpü bile resmen para ediyor. Bu bitkinin yağından sabun çöpünden kömür elde ediliyor. İşte detaylar…

Rize’de çay hasadının sona yaklaşmasıyla birlikte, üreticiler çay tohumlarını toplama dönemine girdi. Çay bitkisinin her parçası artık kazanç kapısı haline geldi. Çay yaprağından elde edilen çeşitli çay çeşitleri yanında, çay tohumu ve çay çöpü de dikkat çekiyor. İşte çayın her yönüyle nasıl değerlendirildiğinin detayları...

yeni-proje-35.jpg

ÇAY TOHUMU YENİ GELİR KAPISI

Rize’de çay sezonunun sona ermesiyle, çay üreticileri çay tohumları toplamak için bahçelere yöneldi. Çay bitkisinin yaprağından beyaz çay, yeşil çay, matcha, oolong çayı ve siyah çay gibi birçok ürün üretilirken, çay tohumları da yeni bir gelir kaynağı oluşturuyor. Çay çöpü, Rize Belediyesi'nin kurduğu mangal kömürü fabrikasında değerlendiriliyor. Bu tesis, çayın işlenmesi sonrası kalan atıkları pelet ve mangal kömürü üretiminde kullanıyor.

Üreticiler, çay tohumu toplayarak hem kendi geçimlerini sağlıyor hem de yeni çay bahçelerinin ekiminde kullanılacak tohumları elde ediyor. Rize Ziraat Odası öncülüğünde yapılan çay tohumu fabrikası faaliyete girdiğinde, çay tohumu yağından sabun üretimi de gerçekleşecek. Bu gelişme, bölgedeki çay tarımını daha da destekleyecek.

yeni-proje-36.jpg

ÇAY TOHUMUNUN KİLO FİYATI 12-14 TL

Çay müstahsilleri, topladıkları çay tohumlarının kilogram fiyatının 12-14 TL arasında olmasını bekliyor. Üreticiler, çay sezonunun sona ermesinin ardından bahçelerde çay tohumlarını toplamaya başladıklarını belirtiyor. Fatma Akyar, “Çay bitti, şimdi çay tohumu topluyoruz. Allah rızkımızı verdi, bin kere şükürler olsun,” ifadeleriyle durumlarını özetliyor.

Binnaz Köksal ise, komşularıyla imece usulü çay tohumu topladıklarını, bu süreçte hem eğlenceli vakit geçirdiklerini hem de birlikte çalışmanın verdiği mutluluğu paylaştıklarını dile getiriyor. “Toplaması biraz zor oluyor. Eğer iyi bir fiyat verirlerse çok mutlu oluruz,” diyor.

yeni-proje-37.jpg

ÇAY TOHUMU YENİ FIRSATLAR SUNUYOR

Çay müstahsili Neriman Çomoğlu, topladıkları çay tohumlarının yeni çay bahçelerinin ekiminde kullanılacağını belirtiyor. “Eylül ayı memleketimizin en güzel zamanı. Bu güzel günleri çay tohumu ile değerlendirmeye çalışıyoruz. İyi bir fiyat verirseler bize çok memnun oluruz. Ayrıca yeni fabrika, gıda ve boya sanayinde kullanılacak,” şeklinde konuştu.

Çay üreticileri, çay tohumlarının ve çay çöpünün bu denli değer kazanmasının, bölgedeki tarım ve ekonomi için önemli fırsatlar sunduğuna inanıyor. Çayın her parçasının değerlendirilmesi, hem üreticiler için yeni gelir kapıları açıyor hem de bölge ekonomisine katkı sağlıyor. Çay sezonunun sona ermesiyle birlikte, Rize’deki bu hareketlilik önümüzdeki günlerde de devam edeceğe benziyor.

yeni-proje-38.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN