Almanya’dan Türkiye’ye Eurofighter şartı: Ege Denizi ve Adalar üzerinde uçmak yasak

Almanya’dan Türkiye’ye Eurofighter şartı: Ege Denizi ve Adalar üzerinde uçmak yasak

Almanya, Türkiye'ye Eurofighter savaş uçaklarının satışına onay vermek için, "Ege Denizi ve Adalar üzerinde uçmama garantisi" talep ediyor.

Türkiye'nin Avrupa'dan talep ettiği 20 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağına Almanya'nın şartlı onay verebileceği iddia edildi. Alman haber ağı RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND), Türkiye'nin Eurofighter'ları satın alma isteğinin İngiltere, İtalya ve İspanya tarafından desteklendiğini ancak Almanya’nın bu satışa direnç gösterdiğini yazdı.

ALMANYA, UÇAKLARI SATACAK AMA...

Habere göre, Almanya’nın bu satışa onay verme koşulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan’a yönelik sert açıklamalarını sonlandırması ve Ege Adaları üzerindeki toprak iddialarından vazgeçmesi olarak öne sürüldü. RND, Almanya'nın bu iki şartı yerine getirilmediği sürece savaş uçaklarının satışına onay vermeyeceğini belirtti. Üç ülkenin onayına rağmen Almanya'nın vetosunun bu alımı engelleyebileceği vurgulandı.

DÖRT ÜLKENİN DE ONAYI GEREKİYOR

Eurofighter Typhoon savaş uçakları, Avrupa’nın dört büyük ülkesi olan İngiltere, Almanya, İtalya ve İspanya'nın ortaklaşa ürettiği gelişmiş çok amaçlı savaş uçakları. Bu ülkelerin her birinin, uçakların satışında veto hakkı bulunuyor. Türkiye'nin bu uçakları alabilmesi için tüm ülkelerin onayının alınması zorunlu. Ancak Almanya’nın Ege'deki jeopolitik gerilimler nedeniyle Türkiye'ye yönelik çekinceleri, satış sürecinde kritik bir engel teşkil ediyor.

'YUNANİSTAN, RAFALE ALARAK EGE’DE AVANTAJ SAĞLADI'

Haberde ayrıca, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerinin, savunma alanında büyük bir stratejik hata olduğuna da dikkat çekildi. 2019 yılında teslim edilen S-400 sistemleri henüz aktif hale getirilmemiş olmasına rağmen, bu alımın Türkiye’nin hava kuvvetlerini modernize etme çabalarını engellediği belirtildi. Özellikle bu alımın ardından ABD’nin Türkiye’yi F-35 programından çıkarması, ülkenin modern savaş uçaklarına erişimini ciddi şekilde sınırlandırdı.

Sözcü'de yer alan habere göre; bu duruma karşın, Yunanistan’ın son yıllarda hava kuvvetlerini modernize ettiği ve Ege’de hava üstünlüğünü ele geçirdiği vurgulandı. Haberde, "Yunanistan, ABD’den aldığı F-16’ları modernize ederken, Fransa’dan da Rafale savaş uçakları alarak Ege’de önemli bir avantaj sağladı" ifadesine yer verildi.

Türkiye’nin, hava kuvvetlerini güçlendirmek amacıyla geliştirdiği yerli üretim Kaan savaş uçağı projesine de değinilen haberde, bu uçağın dış görünüm olarak ABD’nin F-35 savaş uçaklarına benzediği ancak üretiminin büyük ölçüde batıdan gelecek motor ve elektronik parçalara bağlı olduğu belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN