65 yıldır bu işi yapıyor, kendisinden sonra yapacak kimseyi bulamıyor! Tezgahın son temsilcisi! ‘Kimse bu işi yapmak istemiyor’

65 yıldır bu işi yapıyor, kendisinden sonra yapacak kimseyi bulamıyor! Tezgahın son temsilcisi! ‘Kimse bu işi yapmak istemiyor’

Erzurum'un Oltu ilçesinde yaşayan 75 yaşındaki Halis Ayan, dedesinden miras kalan demircilik mesleğini 65 yıldır sürdürüyor. Ancak bu köklü gelenek, çocuklarının mesleği devam ettirmek istememesi nedeniyle onunla birlikte sona erecek. “Eskisi gibi bu işleri öğrenmek isteyen kimse kalmadı” diyen Ayan, yok olmaya yüz tutmuş bu meslek için duyduğu üzüntüyü dile getiriyor.

Erzurum'un Oltu ilçesinde demirci ustası olarak tanınan 75 yaşındaki Halis Ayan, 10 yaşında başladığı dedesinin mesleğini bugün de büyük bir tutkuyla sürdürüyor. Geleneksel yöntemlerle demire şekil veren Ayan, artık bu zanaatı devralacak kimsenin kalmadığını üzülerek ifade ediyor. Çocukları ve torunları, mesleğin ağır olduğunu söyleyerek farklı meslekler seçerken, modern teknolojinin yaygınlaşması da bu alana olan ilgiyi azaltıyor.

DEDE MESLEĞİ 3 KUŞAKTIR DEVAM EDİYOR

Halis Ayan, demircilik mesleğinin kendisiyle birlikte tarihe karışacağını belirterek, “Dedemden babama, babamdan da bana kalan bu meslek tam 3 kuşaktır sürüyordu. Ancak benden sonra kimse yapmayacak. Çocuklarım ağır iş olduğu için devam etmek istemedi. Hepsi devlet memuru oldu. Bu yüzden tezgah artık kapanacak” dedi.

Halis Usta'nın 65 Yıllık Demircilik Mirası Tehlikede

NAL MIHÇILIĞI ARTIK TARİH OLUYOR

Demircilik mesleğinin en önemli alanlarından biri olan nal mıhçılığı da unutulmaya yüz tuttu. At, eşek ve öküz gibi hayvanların tarım ve taşımacılıkta kullanıldığı dönemlerde büyük bir ihtiyaç olan nal mıhçılığı, günümüzde neredeyse tamamen ortadan kalkmış durumda. Halis Usta, “Eskiden herkesin nal ihtiyacı vardı, şimdi bu hayvanların yerini makineler aldı. Kimse bu işleri öğrenmek istemiyor” ifadelerini kullandı.

65 yıldır demire tav veriyor, nal ve mıh yapıyor - Haberler - Yeşil Iğdır

MESLEĞE OLAN SEVGİSİ HİÇ AZALMADI

65 yıldır demircilik yapan Ayan, mesleğine olan tutkusunu şu sözlerle ifade etti: “Dükkanımı her sabah hala aynı heyecanla açıyorum. Yorulduğumda biraz dinlenip kedilerimle ve tavuklarımla vakit geçiriyorum, sonra işime geri dönüyorum. Alın terimle çocuklarımı büyüttüm, ama bu zanaat artık tarihe karışıyor.”

TEZGAHIN SON TEMSİLCİSİ

Teknolojinin ilerlemesiyle geleneksel meslekler birer birer kaybolurken, Halis Usta’nın işine olan bağlılığı onu mesleğinin son temsilcisi haline getirdi. Geleneksel yöntemlerle demir işleyen Ayan, “Bu meslek bizim zamanımızın vazgeçilmeziydi ama artık kimse ilgilenmiyor. Nal mıhçılığı gibi değerli bir iş tarihe karışıyor” diyerek, bu kaybın verdiği üzüntüyü dile getirdi.

65 yıldır demire tav veriyor, nal ve mıh yapıyor - Malatya Sonsöz Haber

Bir zamanlar kırsal yaşamın en temel mesleklerinden biri olan demircilik, günümüzde eski önemini yitirmiş durumda. Halis Usta, “Benden sonra bu işi yapacak kimse yok. Teknoloji ve modern hayat, bizim gibi zanaatkârların işini yok etti” diyerek, mesleğinin unutulmaması için farkındalık yaratmaya çalışıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN