2 Temmuz 1993 Madımak katliamı yıl dönümünde anılıyor. Sivas’ta 1993 yılında yaşanan Madımak katliamında Madımak oteli önünde kalabalık bir grup tarafından ilk başta araçlar yakılmış, ardından Aziz Nesin’in de aralarında bulunduğu Madımak otelinin perdeleri ateşe verilmişti. Çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanı ve göstericilerin yanarak ya da dumandan zehirlenerek can vermesiyle kalplerde derin bir acı bıraktı.
Tarihler, 2 Temmuz 1993’ü gösteriyordu. Aziz Nesin’in de aralarında bulunduğu 33 alevi aydın, yazar, Pir Sultan Abdal Şenliklerinden dolayı Sivas’a Madımak oteline gelmişti. Karşıt olan iki grup arasında çıkan olaylar, ilk etapta polis tarafından bastırılmıştı. Bu sefer olaylar Madımak otelinin önüne taşmıştı. Burada ilk etapta araçları yakan grup, daha sonra Madımak otelini ateşe vermişti. Bu olayda oteldekiler, otel çalışanları ve göstericilerden bazıları yanarak ya da dumandan zehirlenerek yaşama veda etti. Olayın ardından 26 yıl geçti, ancak Madımak katliamı acısı tazeliğini koruyor. Her yıl Madımak oteli önünde çeşitli anma etkinlikleri düzenleniyor. Peki Madımak oteli nerede? Madımak katliamını kim yaptı? Madımak otelini neden yaktılar? Madımak katliamı ölenler kim? Madımak otelini kim yaktı? İşte Madımak oteli gerçeği…
MADIMAK KATLİAMINI KİM YAPTI?
Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında, aralarında Aziz Nesin'in de yer aldığı pek çok sanatçı ve fikir insanı dönemin Sivas valisi Ahmet Karabilgin'in özel davetlisi olarak Sivas'a geldi. Kültür Merkezi içindeki karşıt grupla çıkan taşlı sopalı çatışma, polis tarafından fazla büyümeden, zor kullanılarak önlendi. Binlerce kişiden oluşan karşıt grup, Kültür Merkezi’nden yeniden Hükümet Meydanı’na yürüdü. Hükümet Konağı’nı taşlamaya ve slogan atmaya başlayan grup ardından Madımak Oteli civarına ulaşarak, slogan atmayı sürdürdü. Grup ilk başta Madımak Oteli önündeki araçları ateşe verdi ve oteli taşladı. Madımak Oteli tutuşturulan perdeler ve alt katta bulunan eşyalarla beraber yakıldı. Otele sığınmış olan kişilerden, aralarında Nesimi Çimen, Asım Bezirci, Metin Altıok, Hasret Gültekin ve Muhlis Akarsu'nun da bulunduğu 35 kişi yanarak ya da dumandan boğularak yaşama veda etti. Aralarında Aziz Nesin'in de bulunduğu 51 kişi de olaylardan kendi olanaklarıyla, ağır yaralarla kurtuldu. İtfaiye merdiveniyle kurtarılmaya çalışılan Aziz Nesin, merdivendeki görevli tarafından darp edilip, merdivenden itfaiye aracı etrafında toplanan karşıt görüşlü kalabalığa doğru itildi. Başından yaralanan Aziz Nesin'i linç girişiminden araya giren polisler kurtardı. Yaralılar, polis arabalarıyla Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürüldü. Olayların ardından 33 konuk, 2 otel görevlisi ve 2 gösterici hayatını kaybetti. Akşam saatlerinde valilikçe ilan edilen 2 günlük sokağa çıkma yasağı ile birlikte, güvenlik güçleri şehirde tam bir hâkimiyet sağlayabildi.
MADIMAK KATLİAMINDA HAYATINI KAYBEDENLER
Muhibe Akarsu - 45 yaşında, Muhlis Akarsu'nun eşi
Muhlis Akarsu - 45 yaşında, sanatçı
Gülender Akça - 25 yaşında
Metin Altıok - 53 yaşında, şair, yazar, felsefeci
Mehmet Atay - 25 yaşında, gazeteci, fotoğraf sanatçısı
Sehergül Ateş - 30 yaşında
Erdal Ayrancı - 35 yaşında
Behçet Sefa Aysan - 44 yaşında, şair
Belkıs Çakır - 18 yaşında
Asım Bezirci - 66 yaşında, araştırmacı, yazar
Muammer Çiçek - 26 yaşında, aktör
Serpil Canik - 19 yaşında
Carina Cuanna Thuijs - 23 yaşında, Hollandalı gazeteci
Nesimi Çimen - 62 yaşında, şair, sanatçı
Hasret Gültekin - 22 yaşında şair, sanatçı
Serkan Doğan - 19 yaşında
Gülsüm Karababa - 22 yaşında
Murat Gündüz - 22 yaşında
Emin Buğdaycı - 18 yaşında, şair.
Uğur Kaynar - 37 yaşında, şair
Koray Kaya - 12 yaşında
Asaf Koçak - 35 yaşında, karikatürist
Handan Metin - 20 yaşında
Menekşe Kaya - 15 yaşında
Sait Metin - 23 yaşında
Huriye Özkan - 22 yaşında
Yeşim Özkan - 20 yaşında
Nurcan Şahin - 18 yaşında
Ahmet Özyurt - 21 yaşında
Asuman Sivri - 16 yaşında
Özlem Şahin - 17 yaşında
Edibe Sulari - 40 yaşında, sanatçı
Yasemin Sivri - 19 yaşında
Cengizhan Demir - 28 yaşında
İnci Türk - 22 yaşında
Kenan Yılmaz - 21 yaşında - Otel çalışanı
Ahmet Öztürk - 21 yaşında - Otel çalışanı
DEVLET YETKİLİLERİN TEPKİSİ NE OLDU?
İçişleri Bakanı Mehmet Gazioğlu ise Aziz Nesin’i hedef gösterdi: “Aziz Nesin’in halkın inançlarına karşı bilinen tahrikleriyle halk galeyana gelerek tepki göstermiştir.”
Aziz Nesin, ilerleyen günlerde Gazioğlu’nun “yalancılıkla” suçladı.
Turgut Özal’ın ölümünden sonra Cumhurbaşkanı seçilen Süleyman Demirel’in yerine DYP Genel Başkanı seçilen ve Başbakan olan Tansu Çiller görevi devralalı henüz bir hafta olmuştu. Çiller’in Madımak Oteli’nde yaşananların ardından söylediği sözler tartışma yaratacaktı: “Çok şükür, otel dışındaki halkımız bir zarar görmemiştir.” Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise olayın münferit olduğunu ve “Alevi-Sünni çatışmasına dönüşmemiş olmasını” vurguluyordu: Olay münferittir. Ağır tahrik var. Bu tahrik sonucu halk galeyana gelmiş… Güvenlik kuvvetleri ellerinden geleni yapmışlardır… Karşılıklı gruplar arasında çatışma yoktur. Bir otelin yakılmasından dolayı can kaybı vardır.
Koalisyon ortağı SHP’nin eski genel başkanı, dönemin başbakan yardımcısı Erdal İnönü, olaylar sırasında Aziz Nesin’le telefonla görüşerek “en kısa zamanda takviye güç gönderileceğini, kimsenin kılına dahi zarar gelmeden kurtarılacağını” söyledi.
İnönü, katliam ardından SHP’ye ve kendisine yönelik eleştirilere, “Ne yapayım, yetkim yoktu” cevabını verdi.
DİĞER GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN
Peki Madımak olayı gerçeği nedir? Madımak katliamını kim, neden yaptı? Madmak otelini kim yaktı? Madımak oteli nerede? İşte Madımak katliamı ölenlerin listesi ve gerçeği…