150 metrekarede üretti, kadınlara öncülük etti! Türkiye onları biliyor, ürünlere talep yetişmiyor! Bu işte sadece kadınlar var

150 metrekarede üretti, kadınlara öncülük etti! Türkiye onları biliyor, ürünlere talep yetişmiyor! Bu işte sadece kadınlar var

Türkiye'de kadın istihdama her geçen gün artmaya devam ediyor. Girişimci iki kız kardeş devlet desteği ile birlikte 150 metrekarelik tesiste üretim yapmaya başladı. Eğitim ve deneyimlerini birleştirerek muhteşem bir başarıya imza atan kız kardeşler şimdi ürettikleri ürünleri Türkiye'nin dört bir yanına satıyor.

Elazığ'da girişimci olmak için kollarını sıvayan iki kız kardeş devletten aldıkları destek ile birlikte 150 metrekarelik bir tesiste günlük 500 kilogram üretim yapıyor. İşledikleri meyve ve sebzeleri Türkiye genelinde satışa çıkaran Öznur ve Neziha Nur Aslankaya kardeşler kendi alanlarındaki eğitim ve deneyimleri kullanarak yerel ekonomiye katkı sağlamaya başladı. Kadın istihdamının arttırılması amacıyla bu işe giriştiklerini belirten kız kardeşler şimdilerde 10 kadına istihdam sağlıyor.

KADIN GİRİŞİMCİLERE DEVLET DESTEĞİ

Kız kardeşler, iki yıl önce Tarım ve Orman Bakanlığı’nın "Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi"ne başvurdular ve projeleri onaylandı. 1 milyon 500 bin lira toplam yatırım bütçelerinin 250 bin lirasını devlet desteği ile, geri kalanını ise öz kaynaklarıyla karşılayarak Akçakiraz beldesinde bir tesis kurdular. Bu tesis, hem yerel üretimi destekliyor hem de 10 kadına istihdam sağlıyor.

Devlet desteğiyle kuru meyve üreticisi oldular

Faaliyete geçen tesis, portakal, elma, cennet hurması, limon, çilek, şeftali, vişne, domates, havuç gibi yaklaşık 35 çeşit meyve ve sebze kurutuyor. İşlenmiş ürünler, siparişle Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. Öznur Aslankaya, "Kuruttuğumuz ürünleri siparişe göre gönderiyoruz. Taleplere göre en çok tercih edilen ürünleri işliyoruz," dedi.

YURT DIŞINA AÇILACAK

Kız kardeşlerin yeni hedefi ise yurt dışına açılmak. Neziha Nur Aslankaya, "Tarım temelli bir işletme kurduğumuz için mutluyuz. Yüksek kapasiteye sahip işletmemizle meyve israfını önlüyoruz," ifadelerini kullandı. Ayrıca, abla ve kardeşin alanlarındaki uzmanlıkları, üretim süreçlerini daha verimli hale getiriyor.

Girişimci kız kardeşler, birikimlerine devlet desteğini de katarak tesis kurdu

Tesisin sağladığı iş imkanı, yerel kadınlar için önemli bir fırsat oldu. Çalışan Gülay Akçıra, bu iş sayesinde aile bütçesine katkıda bulunduğunu ve işini severek yaptığını belirtti. "İlk defa çalışma imkanı buldum. Ailem için destek olmaktan mutluluk duyuyorum," dedi.

YEREL EKONOMİYE KATKI SAĞLIYOR

Öznur Aslankaya, kırsalda daha fazla kadını istihdam etme hedefleri olduğunu vurgulayarak, "El ele güç birliği yaparak daha güzel şeyler başarmak istiyoruz. Bunu başaracağımıza inanıyoruz," diyerek gelecek planlarından bahsetti.

Girişimci kız kardeşlerden meyve ve sebze kurutma tesisi - Kütahya Ekspres

Bu başarılı girişim, hem yerel ekonomik kalkınmaya hem de kadın istihdamına önemli bir katkı sağlıyor. Kız kardeşlerin kararlılığı, başka girişimcilere de ilham veriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN