Bu işte çalışma süresi az kazanç yüksek. Öyle ki onların 12 ayın sadece 1.5 ayında mesaileri var, saatlik ücretleri ise 3.500 TL. İşte zaman zaman sabaha kadar süren o zorlu mesainin detayları…
Ordu’da fındık hasadı ile birlikte, patoz işçilerinin yoğun mesaisi de başladı. Karadeniz Bölgesi'nin önemli geçim kaynaklarından biri olan fındığın hasat dönemi, sahil kesimlerinde 5 Ağustos itibarıyla başlamıştı. Patozlar, fındıkları kabuğundan ayırarak kurutma sürecine yardımcı oluyor. Ancak patoz işçilerinin zorlu çalışma şartları ve yüksek ücretleri dikkat çekiyor.
ZORLU ÇALIŞMA ŞARTLARI VE YÜKSEK SAATLİK ÜCRETLER
Fındık hasadında patoz kullanımının yoğun olduğu bu dönemde, patozcular her yıl ortalama 1,5 ay çalışıyor. Bu süre zarfında, günün yaklaşık 20 saatini işlerine ayıran patoz işçileri, zorlu hava koşulları altında çalışıyor. Güneşli hava ve toz içinde geçen uzun mesailerinin karşılığında, saatlik ücretleri bu yıl 3 bin 500 TL olarak belirlenmiş durumda. Geçen yıl 2 bin TL olan saatlik ücret, bu yıl önemli bir artış göstermiş.
Patoz ortaklarından Yiğit Çağan, bu yılki çalışma koşullarını ve ücretleri şöyle özetledi: “Sahil kesimi yaklaşık 20 gün sürüyor. Orta ve yüksek kesimlerdeki işler de eklenince toplamda 1,5 ay kadar çalışıyoruz. Yeri geliyor gece sabahlara kadar uykusuz ve toz içerisinde çalışıyoruz. Bu yıl patoz saatlik ücretimiz 3 bin 500 TL oldu.”
FINDIK ÜRETİCİLERİNİN ZORLUKLARI
Mustafa Yıldırım, fındık hasadına devam ettiklerini ve toplanan fındıkları patoz işleminden geçirdiklerini belirtti. Yıldırım, kokarcanın fındıklara zarar verdiğini ve bu durumun ürün verimini etkilediğini ifade etti. “Kokarca Ordu’da fındığa yüzde 20 civarında zarar verdi. Bakalım bizim fındığımız nasıl olacak. Fındık hasadı ve patoz işleri zor, işçi ücretleri de yüksek. Fındığın yüzde 80’i işçiliğe gidiyor” dedi.
GÜNEŞ VE TOZ ZORLUKLARI ARTIRIYOR
Mustafa Yıldırım, patoz işleminin zorluklarından bahsederken, güneşin altında saatlerce çalışmanın ve tozlu ortamda olmanın işlerini daha da zorlaştırdığını söyledi. “Fındığın hasat işlemi oldukça yorucu. Süreci komple 2-3 hafta sürüyor. Burada kurutuyoruz, sonra patoz işlemi ve tane olarak da kurutuyoruz. Sonrasında da inşallah satılacak,” diye konuştu.
Ordu’da patoz işçilerinin ve fındık üreticilerinin yaşadığı zorlu koşullar, bölgedeki fındık hasadının ne kadar emek ve özveri gerektirdiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.