Cevdet Yılmaz: Daha fazla coğrafi veriyi kamu ve özel sektör paylaşımına açıyoruz

Cevdet Yılmaz: Daha fazla coğrafi veriyi kamu ve özel sektör paylaşımına açıyoruz

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bugün 'Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemi Kurulu Toplantısı' düzenlendi. Toplantıya başkanlık eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Daha fazla sayıda coğrafi veriyi kamu ve özel sektörün paylaşımına açıyoruz." diyerek, veriye dayalı karar alma ve yönetim süreçlerinin daha etkin hale getirileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen ‘Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemi Kurulu Toplantısı’na başkanlık etti. Toplantının açılış konuşmasını yapan Yılmaz, ele alınan en önemli konuların başında 2024-2030 Ulusal Coğrafi Bilgi Stratejisi ve Eylem Planının yer aldığını dile getirdi.

Yılmaz, Strateji ve Eylem Planı'nın son aşamasında afet yönetiminden tarım ve çevre izlemeye, akıllı şehirlerden uluslararası veri paylaşımına; coğrafi bilgi sistemlerinin etkinliğinin artırılmasının hedeflendiğini söyledi. Yılmaz, "Böylelikle coğrafi bilgi altyapısını güçlendirerek, milli ekonomimize katkı sağlayarak kamu hizmetlerini daha hızlı, daha etkili ve daha şeffaf bir hale getireceğiz” açıklamasını yaptı.

99.jpg

COĞRAFİ VERİDE KURUMLARARASI İŞ BİRLİĞİ

Afet ve acil durumlara ilişkin olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı AFAD Başkanlığı ve ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği içerisinde veri entegrasyonu çalışmalarını güçlendirecekleri bilgisini paylaşan Yılmaz, “Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisinde yer alan kamu kurum ve kuruluşlarının bu matristeki coğrafi veri ve veri bilgileri, yapılan yetkilendirme çerçevesinde, Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu üzerinden paylaşılmaktadır. Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu, kamu kurum ve kuruluşlarının coğrafi veri ve bilgi paylaşımında etkin bir merkezdir. Bu platform, veriye erişimde standartlaşmayı sağlarken mükerrer veri üretimini önleyerek kaynak kullanımını optimize etmektedir. Ayrıca, e-Devlet ile entegrasyon sayesinde coğrafi bilginin geniş kitlelere hızlı bir şekilde ulaştırılmasını hedefliyoruz" ifadelerine yer verdi.

999.jpg

VERİYE DAYALI KARAR ALMA SÜRECİ

Yılmaz, toplantının gündem maddeleri arasında yer alan konulardan birisinin de güncelleme çalışmaları tamamlanan revize Coğrafi Veri Paylaşım Matrisi olduğunu kaydederek, “Bu matris ile birlikte, daha önce 520 olan paylaşılan coğrafi veri katmanı sayısını 630’a çıkarıyoruz. Ayrıca, daha fazla sayıda coğrafi veriyi kamu ve özel sektörün paylaşımına açıyoruz. Böylelikle veriye dayalı karar alma ve yönetim süreçleri daha etkin hale getirilmiş olacaktır. Merkezi yönetim kurumlarına ilave olarak mevcut coğrafi bilgi sistemimizin yerel yönetimlere yaygınlaştırılmasını önemsiyoruz. Bu amaçla, il özel idareleri, belediyeler ve mahalli idare birliklerinden oluşan Yerel Yönetimlere ait coğrafi veri ve veri bilgilerinin Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu üzerinden paylaşılmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir. Eylem Planımızın süresi içinde bu çalışmayı da tamamlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

9999.jpg

AÇIK VERİ POLİTİKASI

Yerel yönetimlerin coğrafi verileri Ulusal Coğrafi Bilgi Platformuna entegre edilerek karar alma süreçlerini daha şeffaf ve daha verimli hale getireleceğini dile getiren Yılmaz, “Kurumlarımızın açık veri politikası Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemi Kurul kararları ve Strateji Eylem Planı doğrultusunda, 2020’de yapılan ilk Kurul toplantısından itibaren gelişim göstererek açık ve tasnif dışı veri oranı yüzde 72’ye yükselmiştir. Coğrafi verilerin kurumlar arası paylaşımı, paylaşılan veri katmanı sayısı 630’a yükselmiştir. ‘atlas.gov.tr Coğrafi Veri Arama Platformu’nda halihazırda 1 milyon 826 bin 453 adet metaveri bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

Yılmaz, kamu kurumlarının yürüttüğü veya planladığı coğrafi bilgi sistemi projelerinin, kurumlar arası eşgüdümün artırılması ve kaynakların daha etkin kullanılması amacıyla izlenecek ve değerlendirmeye tabi tutulacağını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN