Özellikle Ramazan ayında sevilerek tüketilen Güllaç tarifi ve Güllaç tatlısının nasıl yapılacağının detaylarını yazımızda bulabilirsiniz. İşte yapılışı son derece kolay olan tatlının tarifi ve püf noktaları....
Güllaç tatlısı nasıl yapılacağı ve Güllaç tarifi ile malzemeleri haberimizde. İşte hazırlamaktan büyük bir zevk alacağınız Güllaç tatlısının tarifi, malzemeleri ve ayrıntılı nasıl yapılacağı...
GÜLLAÇ NASIL YAPILIR?
Güllaç tarifi vatandaşlar tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor.
GÜLLAÇ MALZEMELRİ NELERDİR?
10 Güllaç yaprağı
1,5 litre süt
2 bardak şeker
Parça ceviz
Gül suyu (İsteğe göre)
Vanilya
GÜLLAÇ YAPILIŞI
Derin bir tencerenin içine süt ve şeker konulur ve şeker eriyinceye kadar ısıtın. Üzerine vanilyayı ekleyin. Süt el yakmayacak bir kıvamdayken altını kapatın.
Güllaç yaprakları ortadan ikiye kırın. Derin bir tepsiye 2 kepçe süt alıp üzerine güllaç yaprağını parlak kısmı üste gelecek şekilde sütün üzerine koyun. Üzerine tekrar süt dökün. Beşinci sıradan sonra üzerine ceviz dökün. Kalan süt ve güllacı da aynı şekilde cevizlerin üzerine sırayla koyun. Dilerseniz son bir bardak sütün içine gül suyu koyup bu şekilde dökebilirsiniz.
Daha sonra tatlıyı 2 saat buzdolabında dinlendirin. Üzerine nar, fıstık ve fıstık veya vişne dökerek servis edebilirsiniz.
GÜLLAÇ TARİFİNİN PÜF NOKTALARI
Güllaç yaprağı sütle iyice yumuşamalı.
Gül suyu yerine nar suyu da kullanılabilir.
Güllacın arasına ceviz koyuyorsanız tatlıyı aynı gün bitirmelisiniz. Aksi halde tatlı kararır.
GÜLLAÇ ÜRETİCİLERİNDEN RAMAZAN MESAİSİ
Ramazan sofralarının vazgeçilmezi, geleneksel Osmanlı saray tatlısı güllacın üreticileri, bugünlerde artan talebe yetişebilmek için ocak başında yoğun mesai harcadı.
Ramazan ayında en çok tüketilen tatlılar arasında yer alan güllaç, su ve nişastanın karıştırılmasının ardından bu karışımın kızgın tavalara dökülüp pişirilmesiyle ince bir yaprak halini alıyor.
Hafifliği ve serinletici aromasıyla yaz aylarına denk gelen ramazanda iftar sofralarını süsleyen güllaç için bu ay mesailerini iki kat artıran üreticiler, sıcak ocağın başında bu tatlının imalatı için ter döküyor.
Güllaç üreticisi Zeynep Sipahi, ailesinin yıllardır bu işi yaptığını belirtti. Çocukluğundan beri bu işin içinde olduğunu ifade eden Sipahi, "Ben 7'nci kuşağım. Eskiler, 1800'lü yılların sonu, 1900'lü yılların başından beri bu mesleği yaptığımızı anlatıyor" diye konuştu.
"PÜF NOKTASI; KEPÇEDE VE DÖKÜŞ TARZINDA"
Sipahi, güllacın bir ramazan tatlısı olduğunu vurgulayarak, "Bizim satışlarımız üç aylarda olur. Ramazan ayında en yoğun zamanı yaşarız. Geri kalan aylarda sadece imalat olur. Günlük 200 kilogram üretimimiz var. Bursa ve İstanbul piyasasına satıyoruz. İstanbul'dan da Türkiye'nin dört bir tarafına satılıyor" ifadelerini kullandı.
Güllaç yapımını anlatan Sipahi, "Su ve nişastayı karıştırıyorsunuz ve kızgın tavalara döküp pişiriyorsunuz. İnce olmasının sırrı, püf noktası; kepçede ve döküş tarzındadır" değerlendirmesinde bulundu.