Galatasaray Kulübü, 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar'ı kulübe üye yapmak için harekete geçti.
Galatasaray Kulübü, 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar'ı kulübe üye yapmak için harekete geçti.
Galatasaray Başkanı Dursun Özbek'in talimatıyla sarı-kırmızılı takımın taraftarı olan Sancar'a kulübe üye yapılması için teklif götürülecek ve kabul etmesi halinde hemen işlemlere başlanacağı belirtildi.
AZİZ SANCAR'IN HAYATININ ANLATILDIĞI BELGESEL
Nobel Kimya Ödülü'nü 2 bilim adamıyla paylaşan moleküler biyolog Türk bilim adamı Aziz Sancar, kaleci olmak istediğini ve Galatasaray'ın efsanevi kalecisi Turgay Şener'e hayran olduğunu söylemişti.
Aziz Sancar'ın ağzından hayat hikayesi
"Lise için Mardin'e gittim. Anne ve babamızın bizi çok destekledi. Sağlık ocağı doktorluğu yaptıktan sonra bilim yapmaya karar verdim. En iyi ABD'de bilim yapılabileceğini bildiğim için çalışmalarımı ABD'de yaptım."
"Hep çok çalıştım ve onun müfakatını alacağımı biliyordum. Ancak Nobel alır mıyım almaz mıyım bilemedim. Yaptığımız çalışmalara devam edeceğiz. Nobel yüzünden çalışmalarımda bir altı ay kesinti olacak."
Bilimi futbola tercih ettim
"Fransız haber ajansı AFP, konuya ilişkin haberinde Sancar'la ilgili ilginç bir anekdota yer verdi. Buna göre; yedi kardeşi olan Sancar, gençken futbolcu olabilirdi. 18 yaş altı Milli Takım’ın kaleciliğine çağrılan Sancar, akademik hayatı yeşil sahalara tercih etmiş."
Boyum kısa diye...
Konuya ilişkin bir açıklamasında, "Bu, gerçekleşen bir rüyaydı" diyen Sancar, "Çünkü 7 yaşından beri futbolcu olmak istiyordum. Milli Takım'da da oynamak istiyordum. Fakat daha ciddi düşününce, çok iyi bir kaleci olmak için yeterince uzun boylu olmadığıma karar verdim. Ve çalışmalarına odaklandım" diye konuştu.
Aziz Sancar kimdir?
Aziz Sancar, Mardin'in Savur İlçesinde, okuma yazma bilmeyen ancak eğitime önem veren sekiz çocuklu bir anne-babanın çocuğu olarak doğdu. İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Yurtdışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne kabul edilen üç Türk'ten biri oldu.
Aziz Sancar, HDP milletvekili Mithat Sancar'ın da akrabası. Ağabeyi Tahir Sancar, Mithat Sancar için "Yeğenimiz olur" dedi.
Haberi alınca çok şaşırdığı açıklayan Aziz Sancar ise, telefonla bağlandığı televizyon kanalında, "Bana çok güzel öğretim veren kendi memleketimdir. Bana olağanüstü tıp eğitimi verdi ve o buradaki başarımının kaynağı oldu" diye konuştu.
ABD'deki Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar, kanser tedavisinde 'ritmik saat' buluşuna imza atarak dünyaca çapında üne kavuşmuştu. 1946 yılında Mardin'de dünyaya gelen, Sancar, 'DNA tamiri' ve 'hücre döngüsü kontrol noktası' gibi konularda yaptığı çalışmalarla da adını duyurmuştu.
8 kardeşten 7'ncisi, ailede okuma yazma bilen yok
Prof. Dr. Aziz Sancar 1946'da Mardin Savur'da 8 kardeşin 7'ncisi olarak dünyaya geldi. Ailesinin okuma yazma bilmediği ancak çocuklarının eğitimine çok önem verdiği belirtiliyor. Sancar, 1963 yılında girdiği İstanbul Tıp Fakültesini 1971 yılında bitirdi ve eğitim için ABD'ye gitti. 1997 yılından bugüne Amerika Birleşik Devletleri North Carolina-Chapel Hill'de North Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü'nde görev yapan Prof. Sancar, gerçekleştirmiş olduğu 300'e yakın bilimsel makale ve bu makalelere yapılan 12 binden fazla atıfla, bilimsel araştırmada eşine az rastlanır bir başarıya imza attı. İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra yurtdışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne kabul edilen Sancar, buraya kabul edilen üç Türk'ten biri olmuştu.