Bir zamanlar Amerika'da ve Güney Afrika'da olduğu gibi otobüsleri ayırma kararı alan İsrail, gelen tepkiler üzerine bu ırkçı uygulamadan geri adım atmak zorunda kaldı.
İsrail yönetimi, Filistinlilere yönelik yeni bir ırkçı uygulamayı devreye sokmak istedi.
Bu, Amerika'da siyahların beyazların otobüsüne binmesinin yasak olduğu 1950'li yılları ve Güney Afrika'daki apartheid rejimini hatırlatan bir karardı.
Batı Şeria'dan çalışmak için her gün İsrail'e geçen Filistinlilere Yahudi yerleşimcilerle aynı ulaşım araçlarını kullanması yasaklandı.
Filistinliler'e otobüs yasağından geri adım
Uygulamaya göre, Batı Şeria'dan İsrail'e giden Filistinlilerle, Yahudi yerleşimciler artık ayrı otobüslerde seyahat edecekti.
Ancak İsrail yönetimi, gelen tepkiler üzerine ırkçı uygulamadan vazgeçmek zorunda kaldı.
Filistinliler ve insan hakları örgütlerinden gelen tepkiler sonrası İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Moşe Yaalon "otobüsleri ayırma" uygulamasını askıya aldı.
İsrail tepkilerden çekindi
İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, "otobüs ayırma" uygulamasının başlamasına saatler kala Başbakan Netanyahu'nun Savunma Bakanı Moşe Yaalon'u telefonla aradığı belirtildi.
Netanyahu'nun Yaalon'dan uygulamayı askıya almasını talep ettiği ifade edildi.
Netanyahu kararı askıya aldı
İsrail'in otobüsleri ayırma kararı dünya kamuoyunda Güney Afrika'da Mandela dönemi öncesi uzun yıllar uygulanan "apartheid" rejimine benzetiliyordu.
İsrail'in dünya kamuoyunda böyle bir imajla anılma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını düşünen Başbakan Netanyahu "otobüs ayırma" uygulamasını askıya aldı.
Filistinliler ve insan hakları örgütleri, İsrail'in bu uygulamasını "ırkçı" ve "kabul edilemez" olarak tanımlıyordu.